null Beeld

Interviewreeks: Zomergasten

Aan sommige televisieformats hoeft niet gesleuteld te worden. Dit jaar valt er dan ook weer uit te kijken naar het vertrouwd aanvoelende ‘Zomergasten’, waarin Wilfried de Jong voor de derde keer in de stoel van de gastheer mag plaatsnemen.

vvp

De Jong doet dat volgens de gezaghebbende pers prima, maar zoals iedereen weet, zijn het de gasten die de wekelijkse afleveringen maken: zíj kiezen de fragmenten, zíj geven de richting aan, zíj kleuren het programma in – al dan niet binnen de lijntjes. De zes lieden die dat vanaf vanavond mogen doen, zijn als vanouds niet de bekendste koppen, maar wél enkele cassante cultuurconnaisseurs.

'Ik ben mijn borsten'

★ Voor wat welgekomen amok en dito roering zal ongetwijfeld Ahmed Aboutaleb (26 juli) zorgen, de Rotterdamse burgemeester die nog niet zo lang geleden in dit prachtblad zijn mening mocht verkondigen en van wie niemand ooit verwacht dat-ie zijn woorden twee keer kauwt, zeker niet als het over integratie, racisme en islamofobie gaat. Maar achter die woordenmitraillette schuilt ook een geblutste ziel die zijn tijd graag verdoet met woord en taal: in een ver verleden was Aboutaleb nog radiojournalist voor de NOS, en in zijn vrije tijd leest hij al eens Arabische poëzie. Een gokje: geen Rammstein op het menu.

★ Schrijver Peter Buwalda (2 augustus) heeft tot op heden geen ellenlange boekenlijst bij elkaar geschreven – de teller staat op één stuk – maar zijn debuutroman ‘Bonita Avenue’ werd wel meteen geroemd van in de polders over The New York Times tot zelfs in het machtige Humo. Dixit Onze Vrouw: ‘Een vuistdik meesterwerk over een exploderende familie, verbeeld in een vuurwerk van taal.’ En al wie ’m al eens naar klassieke muziek heeft zien luisteren, weet: Buwalda próéft kunst en ziet er geweldig geestig uit wanneer het hem smaakt.

Getverkak! De kekke Simone van Saarloos (9 augustus, geboortejaar: 1990!) doet Jan en alleman zich effenaf belabberd voelen door haar gekozen levenspad: waarom is zíj de jongste gast ooit in ‘Zomergasten’ en niet wíj? Verder lijkt ze een goeie keuze: ze studeerde literatuur én filosofie in Amsterdam én New York, en op haar 23ste kon ze al uitpakken met een feministisch pamflet, waarin ze onder andere zei: ‘Ik ben mijn borsten.’ Misschien zijn wij dan ook wel ons geslacht en staan we dáárom zo vaak voor lul.

★ Geen idee hoeveel landschapsarchitecten u kent of nodig hebt, maar knoop het in uw oren: als u er nog eens één zoekt, is Adriaan Geuze (16 augustus) een goeie keuze. Op zijn cv staan onder meer het Schouwburgplein en het Centraal Station in Rotterdam, en projecten op Governors Island in New York en in de Jubilee Gardens in Londen. Hij wil het vooral hebben over het beroep van ingenieur, wat heus niet even saai hoeft te zijn als het klinkt.

Annejet van der Zijl (23 augustus) is dan weer een ex-journaliste die zich eind jaren 90 op het schrijverschap toelegde en sindsdien niet kan stoppen met het schrijven van boeken die achteraf om de één of andere reden verfilmd worden. Het bekendst is allicht ‘Sonny Boy’, en anders wel ‘Anna’, haar Annie M.G. Schmidt-biografie. Andere bio’s van haar hand: eentje over Gerard Heineken en eentje over prins Bernhard, die haar als historica een doctorstitel opleverde aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Zijl mag het graag hebben over ‘de kracht van verhalen’ en dat schikt ons prima.

★ Last but not least: Damiaan Denys – Belgische zielenknijper en professioneel verwonderaar, officieel opgezadeld met de titels psychiater en filosoof – praat graag een eind weg, maar begint nooit te leuteren. Zijn stelling: we leven in een angstcultuur, waardoor we zonder het te beseffen veel van onze vrijheden opgeven. De missie hier: oogkleppen wegslaan, een nieuwe blik aanbieden. Als één praatshow zich leent voor dat soort ambitie, dan zal het wel ‘Zomergasten’ zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234