null Beeld

Intimi over Herman Van Rompuy: Paul Goossens, Michel Verschueren, Eric van Rompuy en pater Imberechts onthullen

Eind deze week weet premier Herman Van Rompuy (62) of hij de geschiedenis zal ingaan als de eerste president van Europa (officieel: voorzitter van de Europese Raad). Vier bevoorrechte getuigen schetsen het portret van een heer van stand, intellectueel, humorist, gelovige, studax, dichter-schrijver en sportfanaat. En voor de rest: all bets are open!

Jan Lippens

Michel Verschueren (78), oud-manager van Anderlecht, kent Herman Van Rompuy als voetbalfan.

Michel Verschueren «Hij is een Anderlechtsupporter in hart en nieren - hij kwam als jonge gast al met zijn vader naar het voetbal. Als het enigszins kan, is hij op post voor onze thuismatchen en sinds hij in 1993 voor de eerste keer minister werd, heeft hij twee plaatsen in onze eretribune. Hij komt nu meestal met zijn vrouw of een van zijn kinderen, en soms met zijn broer Eric.
Toen hij in de oppositie zat en wat minder in de actualiteit kwam, vroegen mensen me na een match weleens wie die man was in de eretribune (lacht). Dat zegt eigenlijk alles over hem: een bescheiden, pretentieloze man en een loyaal clubsupporter.»

HUMO Onlangs zat hij naast Michel Platini in de tribune. Kende Platini hem?

Verschueren «Ja, en ze zaten niet toevallig naast elkaar. Platini, de voorzitter van de UEFA, is een machtig man in de voetbalwereld. België en Nederland zijn kandidaat om het WK voetbal in 2018 te organiseren, dus was het interessant om de heren eens bij elkaar te brengen voor een goed gesprek. Platini heeft in elk geval beloofd dat hij er alles aan doet om het WK naar Europa te halen. Dat is de eerste stap.»

HUMO Kent Van Rompuy eigenlijk iets van voetbal?

Verschueren «O ja, reken maar dat hij speldoorzicht heeft en iets van tactiek kent - maar adviezen over de ploegopstelling of de trainer zal hij nooit geven. Hoogstens zal hij eens iets zeggen over een speler die goed of minder goed in de match zat.
Maar vraag hem wie er in de jaren zestig allemaal in de ploeg stonden en hij zal je foutloos de namen opsommen: Trappeniers, Jurion, Hanon, Puis, Heylens, Lippens en alle anderen.
Hij geniet ook echt van het spel, al zal je hem niet uit de bol zien gaan of rechtspringen - hij is altijd discreet, rustig en beheerst. Niet zoals Jean-Luc Dehaene, die zich helemaal uitleeft tijdens de matchen van Club Brugge. Herman is niet zo uitbundig. Hij is ook niet het type politicus dat zich op de eerste rij wurmt om de populaire uit te hangen. Sommige van die politici doen me denken aan de oude communisten die op het balkon van het Kremlin naar de mensen kwamen zwaaien bij de parade op het Rode Plein. (lacht)
Als hij naar Anderlecht komt, loopt hij ook altijd langs op de recepties. Er is er eentje voor de match, tijdens de rust ontvangt onze clubvoorzitter de gasten van de eretribune, en na de match komen alle vips nog eens samen voor een glas en een babbel. Dan wordt er weleens over andere dingen dan het voetbal gepraat. Er zijn vaak ook vrienden en goede kennissen van de premier bij, zoals Paul Dekeersmaeker, Jos Chabert of Etienne Davignon. Hij circuleert dan van groepje naar groepje op zijn eigen kalme en nooit opdringerige manier. Dat vind ik mooi om te zien.
Weet u, wat hij de voorbije maanden in België heeft bewezen, kòn gewoon niet onopgemerkt blijven in Europa.»

HUMO Wat heeft Van Rompuy dan bewezen?

Verschueren «Hij heeft rust, respect en vertrouwen teruggebracht in de Belgische politiek. Hij staat voor ernstige, doordachte beslissingen en niet voor politiek vanuit de buik. Hij hoeft niet te roepen en te tieren om zijn gelijk te halen. Je moet het maar doen hè, met een coalitie van vijf partijen het land bijeenhouden! Ik vind dat echt een grote verdienste.»

HUMO Praat u vaak over politiek met hem?

Verschueren «Nee. Ik ben een liberaal in hart en nieren - maar we waarderen elkaar. We zijn ook allebei echte Brusselaars, Pajotten en Belgen. Hij ként de problemen van dit land en is er net zoals ik van overtuigd dat een splitsing niets oplost, integendeel. Akkoord, er zijn wat aanpassingen en verbeterde structuren nodig, maar driekwart van de bevolking wil dat ons land blijft voortbestaan.
Herman behoort voor mij, samen met onder anderen Dehaene, Guy Verhofstadt en Herman De Croo, tot het kleine kransje toppolitici dat ons land in moeilijke tijden hard nodig heeft.»

HUMO Klopt het dat hij een wat cynisch gevoel voor humor heeft?

Verschueren «Ja, hij heeft een uitstekend gevoel voor humor. En dat vleugje cynisme, dat mag toch? Hij kan gortdroog en scherp uit de hoek komen. Hoe beter ik hem leer kennen, hoe meer ik hem waardeer. En vooral: hij kan best ook met zichzelf lachen. Vorige week hadden we het nog over zijn haiku's, en ik heb hem een gedichtje voorgedragen dat onze vroegere president Constant Vanden Stock weleens pleegde te citeren als hij in the mood was na een feestje of een diner: 'Het is goed in de hemel te zijn, alle dagen met uw botten vol wijn.' Herman kon daar echt goed mee lachen.»

HUMO Hij kent iets van voetbal én hij schrijft gedichten. Zou hij president van Anderlecht kunnen worden als het niet lukt bij de EU?

Verschueren «De capaciteiten heeft hij alleszins, maar ongetwijfeld niet de ambitie. Bij een privébedrijf als Anderlecht speelt ook nog iets anders: je moet over kapitaal beschikken om zo'n fabriekje te leiden. De premier zal wel goed zijn boterham verdienen, maar ik denk niet dat hij over het fortuin beschikt om zo'n onderneming in handen te nemen.
Nee, met zijn dossierkennis en zijn visie is hij perfect geschikt om de eerste president van Europa te worden. Weet u, in mijn gsm zit het berichtje klaar om te versturen als hij het wordt: 'Congratulations mister president. Mister Michel'.»

Lees de interviews met Paul Goossens, Eric van Rompuy en pater Imberechts in Humo 3611 van 17-11-09

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234