null Beeld

Into Eternity

Deze opmerkelijke documentaire van Michael Madsen
(de Deense filmmaker, niet de Hollywood bad boy) gaat over een sinds kort weer actueel onderwerp: kernenergie, meer bepaald het hoogradioactieve afval dat het oplevert - wereldwijd naar schatting inmiddels 250.000 à 300.000 ton.

Marc Van Springel

'Into Eternity' is niet de zoveelste aanklacht waarin nog eens de gevaren van nucleaire energie op een rijtje worden gezet, maar zoomt in op de spectaculaire oplossing die men in Finland voor het probleem heeft bedacht.

Op een eiland bouwen ze daar al een aantal jaren aan Onkalo (Fins voor 'schuilplaats'), een kilometers diep in de rotsen uitgeboord gangen- en schachtenstelsel waarin het nucleaire afval zal worden opgeslagen. Ergens in de 22ste eeuw zal de zaak worden verzegeld met de bedoeling minstens honderdduizend jaar onaangeroerd te blijven.

Madsen toont Onkalo als een adembenemende technologische verwezenlijking, maar is nog meer geïnteresseerd in de politieke, ethische en zelfs filosofische implicaties van het project. Een ondergrondse constructie bouwen die honderdduizend jaar meegaat is één ding, maar hoe maak je de aardbewoners uit een verre toekomst, wanneer onze taal misschien al lang vergeten is, duidelijk dat ze Onkalo beter niet openmaken?

Met één of ander universeel verstaanbaar beeldschrift? Met een afbeelding van 'De schreeuw' van Edvard Munch
, zoals één wetenschapper halfernstig oppert? Of verzwijgen we beter gewoon het bestaan ervan?

Fascinerende vragen, die van Onkalo een onderneming maken met een welhaast religieus-mystieke dimensie. Iets wat Madsen efficiënt onderstreept door zijn camera in lange steadicamshots door de steriele witte gangen en echoënde hallen van het complex te laten zweven, alsof hij een archeoloog is die voor het eerst een oude graftombe betreedt.

Alleen jammer dat hij iets te graag met zijn eigen muil in beeld komt om wat pseudo-filosofische gewichtigheden te spuien. Maar toch: sterke, tot diep nadenken aanzettende stuff. Wij hebben er nóg een beetje hoofdpijn van!

Extra's :
Geen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234