null Beeld

'Into the Wild': Sean Penn machtiger dan zwaard

Sean Penn serveert geen opwekkende kost maar sombere, zelfs droeve films, maar wel állemaal uitstekend. En dat geldt ook voor 'Into the Wild', vanaf 9 januari bij ons in de zalen, zijn nieuwe en béste prent, en een grote kanshebber voor de Oscars.

Redactie

Acteurs: hoe vaak krijgen ze niet de kans om hun ideeën met de wereld te delen, en hoe vaak blijkt dat ze helaas níéts te vertellen hebben? De uitzonderingen bevestigen de regel: Jack Nicholson, Dennis Hopper, George Clooney, en natuurlijk ook Sean Penn. Opwekkende kost serveert Penn niet: 'The Indian Runner', 'The Crossing Guard' en 'The Pledge' zijn sombere, zelfs droeve films. Maar wel állemaal uitstekend. En dat geldt ook voor 'Into the Wild', vanaf 9 januari bij ons in de zalen, zijn nieuwe en béste prent, en een grote kanshebber voor de Oscars.

'Into the Wild' is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jon Krakauer over de waargebeurde avonturen Christopher McCandless, die in 1990 aan de univ afstudeerde, zijn spaargeld - 24.000 dollar - op de rekening van Oxfam stortte en aan een zwerftocht door de VS begon. Twee jaar later werd zijn levenloze lichaam aangetroffen de wildernis van Alaska. Doodsoorzaak: uithongering.

Sean Penn zag in Krakauers boek een soort 'On the Road': rebelse durfal is de huichelachtige bourgeoismaatschappij spuugzat en trekt de bergen in gewapend met niets - geen kaart, geen kompas, geen geld of gepaste kledij. 'Into the Wild', qua toon laverend tussen 'The Straight Story' en 'Easy Rider', is een ode aan De Verschoppeling. Een gesprek met bezield cineast over een bezielende film.

undefined

De zin van de dood

HUMO Wat greep u zo aan in het boek van Krakauer dat u besloot twee jaar van uw leven aan de verfilming te besteden?


Sean Penn «Toen ik tien jaar geleden op het boek stootte, was ik meteen getroffen door de omslag: een zwart-witfoto van de bus waarvan Chris zijn uitvalsbasis in de bergen had gemaakt. Ik nam het boek mee naar huis en las het in één ruk uit. De hele tijd dansten allerlei beelden me voor de ogen. Ik wist: hier zit een film in. Uiteindelijk heeft het tot 2006 geduurd vooraleer ik de rechten in handen had.

»De drang om te zwerven heeft me altijd gefascineerd: geen betere manier om je grenzen te verleggen, om te testen of je nog wel kunt functioneren buiten je veilige cocon. Maar het vergt moed. Chris bracht de laatste 112 dagen van zijn tocht moederziel alleen door in de wildernis van Alaska. Het onthutste me dat zo'n jonge gast zoveel wilskracht had.»

»Er zit een krachtige boodschap in het verhaal van Chris: kies voor authenticiteit, zelfs al moet je daar alles voor opgeven. Maak tijd voor bezinning, ga op de rem staan en denk na over het leven. De wereld heeft daar meer dan ooit nood aan, en jonge mensen al helemaal. Niet dat je daarom, zoals Chris, het gevaar moet opzoeken, hè. Charles Bukowski keerde de realiteit ieder jaar een paar dagen de rug toe zonder de deur uit te gaan: las niet, keek geen tv, luisterde niet naar muziek, deed helemaal niets. 'Ongelooflijk hoeveel energie je dat geeft,' vertelde hij me. 'Pas dan wordt je duidelijk in wat voor 'n hypocriete mallemolen je meedraait.'»


HUMO Die boodschap lijkt aan te komen: de meeste toeschouwers verlaten de zaal zwaar aangedaan.

Penn «Dat doet deugd, want dat betekent dat ik geslaagd ben in mijn opdracht: het gevoel dat ik bij het verhaal had aan zo veel mogelijk mensen doorgeven. Ik wou het publiek verpletteren zoals ik verpletterd was.»

»Meestal is woede mijn motor, maar 'Into the Wild' is geboren uit pure ontroering. Zelfanalyse is niet aan mij besteed - meestal vraag ik me niet af waarom ik iets doe. Maar bij deze film had ik voor het eerst het gevoel dat ik door iets hogers gedreven werd, alsof ik geen andere keuze had. Nooit eerder had een verhaal me zo hard met mijn eigen sterfelijkheid geconfronteerd.»


HUMO U vindt dat we de vraag 'Wat is de zin van het leven?' moeten vervangen door 'Wat is de zin van de dood?' Wat bedoelt u daar precies mee?

Penn «We sterven allemaal. De meeste religies reageren daarop door naar de zin van het leven te zoeken. Een onmogelijke opdracht, want hoe kan je nu je leven evalueren terwijl je nog leeft? Door 'Into the Wild' heb ik geleerd dat de omgekeerde vraag veel makkelijker is: wat is de betekenis van iemands leven in het licht van zijn dood? De dood geeft je leven zin, met andere woorden. Tot zover The Meaning of Death volgens Sean Penn (lacht)

(kvdm)

U vindt het volledige interview met Sean Penn in Humo 3514

undefined

Bekijk de trailer van 'Into the Wild'

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234