null Beeld

Iraanse mannen dragen hoofddoek om vrouwen een hart onder de riem te steken

Op sociale media duiken recent verschillende foto's op van Iraanse mannen met hoofddoek. Dat doen ze uit solidariteit met hun vrouwen, die sinds de Iraanse Revolutie in 1979 verplicht - althans in het openbaar - gesluierd door het leven gaan. Hoewel nu ook mannen zich aansluiten bij de emancipatiestrijd, lijkt een fundamentele verandering veraf.

Het dragen van een hoofddoek is verplichte kost sinds de Islamistische Revolutie van Ayatollah Khomeini in 1979. Tot op vandaag geldt een strikte naleving van de radicaal-islamitische grondwet. Vrouwen die weigeren een hoofddoek te dragen, riskeren zware boetes en zelfs een gevangenisstraf.

undefined

null Beeld

Gigantische reclameborden - betaald door de overheid - schilderen vrouwen die weigeren een hoofddoek te dragen af als oneerbiedig, seksueel losbandig en moreel fout. Steeds vaker duiken echter protesten op om de regels te versoepelen. Het vuur werd aangepord door Masih Alinejad, een Iraanse journaliste en activiste die woont en werkt vanuit New York. Zij is beheerder van de Facebookpagina My Stealthy Freedom, waar ze enkele jaren geleden begon met haar strijd tegen de verplichte dracht van de hoofddoek.

Zij deelt regelmatig foto's van vrouwen die het aandurven om ongesluierd door de straten van Iran te lopen. In veel gevallen scheren de vrouwen in kwestie hun haar af en dragen ze mannenkleren, uit vrees voor represailles van het regime. De voorbije weken doken ook mannen op in foto's waarin ze een hoofddoek droegen, geflankeerd door een ongesluierde vrouw.

'De overheid wil angst zaaien, maar vrouwen hebben creatieve manieren gevonden om vrij en ongesluierd rond te lopen in de straten van Iran. Er is een cultureel-religieuze oorlog gaande tussen twee levensstijlen: de huidige traditionele, door de Islam geïnspireerde manier van leven versus het progressieve, westerse gedachtengoed', aldus Alinejad in een interview met de Britse krant The Independent.

'Ik haat het feit dat mijn vrouw zich verplicht moet sluieren. Er zijn veel mannen in Iran die respect hebben voor de vrije keuze van de vrouw.' Zo luidt de vertaling van een Facebookpost op My Stealthy Freedom. Vooral jonge mannen staan meer en meer open voor verandering.

De vooruitgang in het nucleaire dossier heropende diplomatieke betrekkingen met het Westen, maar de behoudsgezinde hard-liners reageerden door de druk op verschillende fronten op te voeren, waaronder verscherpte controles op de verplichte dracht van een hoofddoek. Hoewel de huidige Iraanse president Hassan Rouhani de naam heeft progressiever en milder te zijn dan zijn voorgangers, lijkt een fundamentele verandering bijgevolg niet voor binnenkort. Geconfronteerd met de foto's van Alinejad, reageerde de Iraanse president dan ook laconiek met de woorden: 'Iraniërs moeten de Iraanse wet respecteren.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234