Iron Man

De doorsnee superheld draagt heel wat met zich mee: als hij al geen nerd (Spiderman) of getraumatiseerde eenzaat (Batman) is, dan wel een saaie professor (The Hulk) of zelfs een alien (Superman). Geen wonder dat ze het onrecht bestrijden: het is voor hen een manier om ook eens onder de mensen te komen.

Niet zo Tony Stark, een steenrijke industrieel en playboy met een onberispelijke coiffure: het zwaarste wat hij ooit heeft moeten torsen, is een fluit champagne. Waarom ook hij zich geroepen voelt om van tijd tot tijd in zwaar metalen outfit de hort op te gaan, komt u vanavond te weten in de lekker wegkijkende blockbuster 'Iron Man', met het acteerwonder Robert Downey Jr. in de rol van Stark.

Downey, jarenlange bajesklant en wandelend drugslab - het is een wonder dat hij zelf nooit gemuteerd is - leek tot een paar jaar geleden definitief afgeschreven, maar prijkt sinds kort geheel terecht op de A-list van Hollywood.

Robert Downey Jr. «Mijn gevangenisverhalen waren op feestjes een geheide hit: iedereen luistert als je vertelt hoe je weer eens wakker werd in een plas van je eigen bloed en kots. Soit. Ik schaam me er niet voor, maar ik praat er niet graag meer over. Omdat het niet meer past bij de persoon die ik nu ben.»

- Tegenwoordig lijkt het een stuk beter met je te gaan: je hebt niet alleen je carrière weer op de rails gekregen, je ziet er ook verbazend fit uit.

Downey Jr. «Beter? Dit zijn de salad days, mijn beste, de beste jaren van mijn leven. Ik ben er nu vijfenveertig: de leeftijd waarop ik vanaf de negende hole achterom kijk en besef dat de dingen die me vroeger zo belangrijk leken, veel van hun glans hebben verloren.

»Waardering van buitenaf? Kan me geen fuck meer schelen. Ik hoef niet meer zo nodig een Oscar te winnen, dan kan ik lekker naar huis en moet ik achteraf niet naar al die feestjes.»

- En intussen rolt het geld maar binnen. Hoe voelde het om, na al die jaren, voor het eerst op de set van een blockbuster te staan?

Downey Jr. «Heel onwennig, in het begin: ik heb lang meegedraaid in een wereld waarin de hele ploeg rondreed in een minibusje, en waar de schaarse spullen van de rekwisiteur vaak ook nog eens van zijn moeder gestolen bleken te zijn (lacht). En plots waren de middelen onuitputtelijk!

»Maar toen bedacht ik me: als we er met al die mogelijkheden niet in slagen om alles uit Iron Man te halen wat erin zit, dan lachen we de toeschouwer eigenlijk uit in zijn gezicht. Vanaf dat moment heb ik keihard gevochten voor de film, en ik vind dat we terecht fier mogen zijn op het resultaat.»

- 'Iron Man' leek hoe dan ook een vreemde keuze voor een gevierd karakteracteur als jij.

Downey Jr. «Het klinkt misschien als het zoveelste promopraatje, maar het is echt waar: ik had als kind een bijna paranormale band met de oorspronkelijke Iron Man-comics. Ik wist dat ik ooit Tony Stark zou zijn, ik had daar visioenen over. Soms gebeurt dat.

»En dan nog iets: ik vind dat we er in geslaagd zijn om van 'Iron Man' veel meer te maken dan de zoveelste superheldenfilm. Het is kunst, maar dan vermomd als trash.»

Bekijk de trailer:Iron Man

vtm

Herlees de bespreking van \'Iron Man\'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234