null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Coronavirus

Is corona nu wel of niet positief voor het klimaat?

Het stilvallen van het auto- en vliegverkeer en een groot deel van de industriële activiteit is op korte termijn uiteraard goed nieuws voor het klimaat. In China, het land met ’s werelds grootste CO2-uitstoot, werd tijdens de lockdown een kwart minder C02 in de atmosfeer geblazen, of zo’n 200 megaton. Crisissen uit het verleden leren echter dat zo’n effect van zeer korte duur is en, als de economie een doorstart maakt, zeer snel verdwijnt.

Tijdens de economische terugval na de financiële crisis van 2008 werd er 3 procent minder CO2 uitgestoten, maar zodra de economie zich herpakte, steeg dat snel naar het normale niveau. De economische schok en de enorme kapitaalvolumes die nu worden vrijgemaakt om de economie weer aan de praat te krijgen, zijn volgens sommige klimaatactivisten een unieke kans om het hele systeem groener en duurzamer te maken, maar dat zal wellicht een droom blijven.

Na de financiële crisis van 2008 pompte de Amerikaanse president Barack Obama 30 miljard dollar in projecten rond en research naar hernieuwbare energie. De kans dat Donald Trump dat voorbeeld volgt, is zeer klein. Noodlijdende luchtvaartmaatschappijen kregen van hem bijvoorbeeld al miljarden overheidssteun toegezegd. De verwachting is dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart – goed voor 2 à 3 procent van de wereldwijde uitstoot – tegen 2050 zal verdrievoudigen. Er wordt ook met argusogen gekeken naar China. President Xi Jinping wil de groei weer aanzwengelen met een enorm stimuleringspakket en, als het verleden een indicatie mag zijn, zal er vooral in weinig klimaatvriendelijke infrastructuur worden geïnvesteerd.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In Europa zou de Groene Deal die in februari bekend werd gemaakt, onder druk kunnen komen: dat plan moet van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent maken, maar enkele nog deels op steenkool draaiende lidstaten toonden zich al koele minnaars en kunnen de recessie aangrijpen om het plan opnieuw te bekijken. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt dat de pandemie een zeer negatieve invloed zal hebben op de globale investeringen in hernieuwbare energie en de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het roept overheden ook op stimuleringsprogramma’s uit te werken voor investeringen in klimaatvriendelijke en groene technologie. Wellicht een kreet in de woestijn.

Klimaatactivisten denken eerder dat landen en bedrijven hun investeringen in groene energie de komende tijd fors zullen terugschroeven of afbouwen en in de eerste plaats aan hun economische overleven op korte termijn zullen denken. En dat alle goede voornemens tijdelijk en mogelijk zelfs definitief vergeten worden. Anderen wijzen op de parallellen tussen de pandemie en de opwarming van de aarde. Net als de huidige pandemie is de opwarming een crisis waar wetenschappers al lang voor waarschuwen, die zeer grote gevolgen zal hebben én waar de wereld zich wel degelijk op kan voorbereiden, als landen en regeringen er tenminste in slagen om samen te werken.

Hoe ervaart u deze dagen? Welke bedenkingen heeft u bij wat er (niet) gebeurt? Hoe ziet u het evolueren? Laat het ons weten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234