null Beeld Dainis Graveris / Unsplash
Beeld Dainis Graveris / Unsplash

Relaties

Is de mens geprogrammeerd om monogaam te zijn? ‘We beschermen onze relatie van nature’

De ene persoon heeft aan één liefde niet genoeg, de ander houdt het altijd bij dezelfde partner. Zijn we geprogrammeerd om monogaam te zijn?

Volgens sociaal psycholoog Johan Karremans is het moeilijk te zeggen of we geprogrammeerd zijn om bij dezelfde partner te blijven. Maar we hebben wel van nature een aantal strategieën om ons te wapenen tegen overspel.

Karremans vertelt dat er een paar goede redenen zijn voor het hebben van een relatie. ‘We weten dat een tevreden en stabiele relatie bijdraagt aan geluk en lichamelijke gezondheid.’ Dus als je eenmaal een metgezel gevonden hebt, kun je die maar beter niet laten gaan. Ook om een biologische reden: ‘Mensenbaby’s zijn totaal hulpeloos’, zegt Karremans. ‘Volgens evolutionair psychologen was lang geleden de kans daarom groter dat ze overleefden wanneer ze twee ouders hadden in plaats van één.’

Toch is het hebben van een relatie nog niet zo makkelijk. ‘Mensen hebben verschillende persoonlijkheden en maken andere dingen mee’, aldus Karremans. ‘Dit maakt het lastig om een leven lang samen te zijn.’ En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, zijn er ook nog wat Karremans noemt ‘aantrekkelijke alternatieven’: ‘Mensen die fysiek aantrekkelijker zijn dan jouw huidige partner of die een mooiere persoonlijkheid hebben.’ En laat aantrekkelijke anderen nou de meest voorkomende reden zijn voor scheidingen.

Om te voorkomen dat élke relatie eindigt in een scheiding, hebben wij mensen een aantal dingen ingebakken die ons helpen om monogaam te zijn. Dit werd duidelijk in een onderzoek waar mensen, met en zonder relatie, aantrekkelijke anderen te zien kregen. De vraag was: ‘hoe aantrekkelijk vind je deze persoon?’ En wat bleek? ‘Mensen in een relatie geven aantrekkelijke anderen een lager cijfer voor hun uiterlijk dan mensen zonder relatie.’

De mensen in een relatie zwakken dus de aantrekkelijkheid van anderen af. Mensen die blij zijn met hun geliefde beoordelen ook het karakter van anderen als ‘minder leuk’. Uit een ander onderzoek blijkt dat ze vooral de slechte eigenschappen van aantrekkelijke anderen onthouden. Wanneer mensen in een relatie een aantrekkelijk alternatief tegenkomen, blijkt dat ze er alles aan doen om geen band op te bouwen. Normaal gesproken spiegelen mensen elkaars gedrag wanneer ze in gesprek gaan. Als de een z’n gezicht even aanraakt, dan doet de ander dat ook. Deze lichaamstaal zorgt ervoor dat mensen elkaar vriendelijker vinden. Maar mensen die in een gelukkige relatie zitten, doen hier niet aan mee en vormen daardoor minder snel een band. Zo houden ze verleidingen op afstand.

Geen keihard bewijs dat de mens van nature monogaam is, maar volgens Karremans is het wel duidelijk dat we uitgerust zijn met een scala aan tactieken om onze relatie te beschermen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234