Tatyana Beloy Beeld RV
Tatyana BeloyBeeld RV

BoekTatyana Beloy

Is het boek van Tatyana Beloy saai? ‘Het is belangrijk om je af en toe domweg te vervelen’

Ze acteert en presenteert, dat wist u, maar ze schrijft ook: Tatyana Beloy (36) heeft net ‘What the #?!’ uit, een boek waarin ze kinderen en jongeren door het grote bos van de sociale media helpt, en bevlogen pleit om het offline leven niet op te geven.

TATYANA BELOY «Ik organiseer al jaren musicalkampen voor kinderen en jongeren. Zo heb ik het voor mijn neus zien evolueren. We laten BV’s bijvoorbeeld workshops geven, maar kinderen vragen nu ook naar bekende TikTokkers en influencers. En de ouders mailen me op voorhand: ‘Mag de gsm mee? Is er wifi?’

»In het boek geef ik kinderen tips over hoe ze bewust en verstandig kunnen omgaan met sociale media, en probeer ik te laten zien dat er in het offline leven óók veel vrolijks te vinden valt. Ik heb al meegemaakt dat ik een stagiaire vroeg om iets op de post te doen, en dat ze niet wist waar je op een enveloppe de bestemmeling noteert en waar de afzender. Toen ik het aan de hele groep vroeg, bleek niemand dat te weten. Dat vind ik een verschraling. Zoiets mogen we toch niet verliezen? In het boek wordt dat dus een pleidooi om je vrienden op hun verjaardag een ouderwets kaartje te sturen.»

HUMO Maar smartphones en sociale media zijn een realiteit: wég zullen ze niet gaan.

BELOY «Nee, en dat hoeft ook helemaal niet. Ik ben zelf bijzonder actief online: het is een verrijking, zolang je niet je hele leven laat inpalmen door dat apparaat in je hand. Kinderen moeten samen met hun ouders een socialemediahygiëne ontwikkelen.

»Ik vertel in het boek ook dat je online en offline kunt combineren. Door een TikTok-wandeling op te zetten, bijvoorbeeld: kinderen maken een uitje door de stad, hun ouders filmen de wandeling, en daar maken ze dan een filmpje van. Daarnaast wijs ik erop hoe leuk het kan zijn om te knutselen, te sporten, te koken… En hoe belangrijk het is om je af en toe ook domweg te vervelen.»

HUMO Je behandelt ook op een heel ongedwongen manier de gevaren van het internet.

BELOY «De privacyissues. Jonge meisjes die in filmpjes naveltruitjes en korte shortjes dragen maar zich nog niet bewust zijn van de seksuele connotatie. Kinderen die zich uitgesloten voelen omdat ze geen smartphone krijgen van hun ouders, terwijl al hun klasgenoten er wel één hebben. En pesten, natuurlijk. (Blaast) Het is best pittig om vandaag een tiener te zijn, hoor.»

HUMO Een bijkomend probleem: ouders zijn vaak niet goed vertrouwd met die onlinewereld.

BELOY «‘Mijn dochter zit niet op Instagram,’ zei een moeder me onlangs. ‘Ik heb gezocht op haar naam en niets gevonden.’ Dat is naïef, natuurlijk, want het is best mogelijk dat dat meisje als duifje_23 op Instagram zit. Ouders maken zich ook vaak zorgen over de schermtijd van hun kinderen en voelen zich wat geïntimideerd door iets als TikTok, waarvan ze de finesses niet begrijpen. Ik raad hun aan om mee te gaan in plaats van tegen te werken. En om te praten. Dat is één van de belangrijkste adviezen in mijn boek, vooral aan de kinderen: práát met je ouders over het stukje van je leven dat zich online afspeelt.»

Tatyana Beloy, 'What the #?!', Borgerhoff & Lamberigts. Beeld Borgerhoff & Lamberigts
Tatyana Beloy, 'What the #?!', Borgerhoff & Lamberigts.Beeld Borgerhoff & Lamberigts
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234