null Beeld

Is televisie ziek? Dr. De Zeulder stelt zijn diagnose

Is televisie ziek? Dr. De Zeulder stelt zijn diagnose

'Ik geef Netflix hoogstens nog een halfjaar'

HUMO Heeft televisie nog een toekomst?

Dr. Koen De Zeulder «Geen hond wil daar nog werken. Onlangs kreeg ik een snikkende vader over de vloer. ‘Mijn dochter studeert communicatiewetenschappen,’ stotterde de man tussen zijn tranen door, ‘ze wil iets gaan doen in de media, liefst bij die gore schoften van de televisie. O, mijn verdriet is onpeilbaar!’ Die man was gebroken. ‘Word maar gewoon prostituee!’ had hij zijn oogappel toegeroepen, en hij méénde het. ‘Dan gebeurt dat onwenselijk gedrag tenminste met wederzijdse toestemming. En hoef je je stageperiode niet te verprutsen met het ronselen van quizkandidaten en het aansleuren van koffietjes voor die perverten.’»

HUMO Hoe reageerde de dochter?

De Zeulder «Ze zei dat hij een zeurende oude zak is. En ik geef het je op een briefje: als ze ooit echt doorbreekt in de media, komt er een interview waarin ze onthult dat haar papa eigenlijk wou dat ze callgirl werd.»

HUMO Dus televisie heeft geen toekomst meer?

De Zeulder «Toch wel, maar dan moeten ze die preventieadviseurs vervangen door professionals zoals ik. Ik zou de therapie overzichtelijk houden: ontslag of castratie.»

HUMO Welk voordeel heeft dat?

De Zeulder «Je kunt de castratie van de booswicht volgen in een realityshow. Ik zie die man al zuchten: ‘Morgen is het zover, o nee!’ De interviewer vraagt dan: ‘Wat gaat er nu door je heen, Fons?’ En Fons staart naar een hoek van de kamer, kucht even om zijn emoties te onderdrukken en krabt – misschien voor de laatste keer – zuchtend aan zijn ballen. Zulke beelden gaan diep, hoor, dat snijdt: geen kijker die daar onbewogen bij blijft. En discussies alom in de huiskamer, met standpunten die zwalpen tussen ‘Ocharme, niemand verdient zoiets!’ en ‘Hij krijgt waar hij om vroeg, de smeerlap!’ De toekomst van de televisie? Controverse, beste vriend!»

HUMO Maar je kunt toch niet dag in, dag uit reeksen over castraties uitzenden?

De Zeulder «Boh, waarom niet? Elke castratie is toch weer anders, veronderstel ik, want ik heb er nog nooit één uitgevoerd. Maar ik begrijp je punt. En daar komt die vader weer in beeld.»

HUMO De vader van die tv-ster?

De Zeulder «Ja. Die man is razend als hij dat interview hoort. ‘Dat heb ik destijds helemaal niet zo bedoeld,’ verklaart hij. ‘Ik wou alleen maar zeggen dat ik prostitutie een goed alternatief vond voor een tv-carrière. Maar ik had natuurlijk liever gehad dat ze kapster was geworden, of hoogleraar scheikunde, of diëtiste.’ Dan schieten de dames van plezier natuurlijk uit hun krammen: ‘Wat is er mis met ons beroep? Wat maakt het doceren van de scheikunde waardevoller dan seksuele dienstverlening?’ Dat kunnen leuke debatten worden. Fons, die inmiddels een halfjaar gecastreerd is, zit er ook bij. ‘Mij maakt het niet uit,’ zegt hij, ‘of een vrouw scheikunde doceert of haar lichaam verkoopt.’ – ‘Hola! Gij hebt gemakkelijk praten, Fons!’ sneert een aanwezige sekswerkster, ‘Want gij zijt gecastreerd! Dat is hetzelfde als aan een blinde zijn mening vragen over een pot verf!’ De vader in kwestie, die inmiddels blind is geworden, vraagt zich af waarom hij in godsnaam geen mening zou kunnen hebben over een pot verf. En zo gaat dat maar door.»

HUMO De televisie heeft dus nog wel een toekomst?

De Zeulder «Maar ja! Mits zo’n debat op de juiste manier wordt gevoerd, zoals in mijn voorbeeld, geef ik dat steriele Netflix hoogstens nog een halfjaar.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234