null Beeld

Is uw kind slapeloos, depressief of sociaal geïsoleerd? 'Het is niet de schuld van de smartphone'

De hele dag whatsappen en facebooken leidt níét tot slecht slapen of psychische klachten. Dat zegt onderzoeker en psycholoog Peter van der Velden van de Universiteit van Tilburg.

hanneke van houwelingen

HUMO Hier zult u jongeren blij mee maken. Bezorgde ouders overdrijven dus?

Peter van der Velden «Ouders zijn bang dat veel met je smartphone bezig zijn leidt tot slecht slapen, depressiviteit of sociaal isolement. Tegen hen zeg ik: relax een beetje. Bij geen enkele leeftijdgroep zagen we een negatieve invloed. Ook bij eenzame mensen leidt veelvuldig gebruik van sociale media niet tot meer problemen.»

HUMO De gemiddelde puber neemt zijn mobiel zelfs mee naar het toilet. Dat kan toch niet gezond zijn?

Van der Velden «Wie zegt dat? Volwassenen hebben altijd de neiging om bij nieuwe dingen naar de gevaren te kijken. We vreesden bijvoorbeeld ook voor de gevolgen van gamen. Wat bleek uit onderzoek: chirurgen die veel gamen, hebben een betere handvaardigheid. Misschien dat snapchattende of whatsappende kinderen over een paar jaar veel beter functioneren op hun werk.»

HUMO Of ze communiceren straks alleen nog maar per app.

Van der Velden «Misschien. Maar is dat erg? Wij denken nu: is het niet aangenamer om met elkaar te kletsen, dat is toch socialer? Ik weet het niet. Sociale media geven ons gewoon veel meer mogelijkheid tot interactie. Maar we doen nog steeds dezelfde dingen: we zeggen aardige dingen tegen elkaar, lachen samen en pesten elkaar. Is het écht zo anders om op straat verrot gescholden te worden dan via de app?»

HUMO In uw onderzoek werden mensen in 2016 en 2017 bevraagd over hun socialemediagebruik. YouTube begon in 2005. Is uw conclusie niet te voorbarig?

Van der Velden «Natuurlijk had ik het liefst data van vóór de socialemediaontploffing vergeleken met die van nu, maar die gegevens hebben we niet. En ook zonder die oude data toont ons onderzoek aan dat er géén samenhang is tussen veelvuldig socialemediagebruik en psychische klachten of slaapproblemen.

»We hebben een steekproef uitgevoerd onder bijna 3.500 mensen van 16 jaar en ouder. Tweemaal, met een tussenpoos van een jaar, vroegen we uitgebreid aan de deelnemers of ze gebruikmaken van sociale media en hoe vaak ze berichten lezen of plaatsen. Tegelijk werden psychische problemen, slaapproblemen en eenzaamheid in de periode ervoor en erna onderzocht. Er was geen verschil, zelfs niet bij mensen die in 2017 Whatsapp of Twitter vaarwel hadden gezegd.»

HUMO Hoe verklaart u dan dat mensen verslaafd zijn aan hun mobiel? Zo’n verslaving kun je toch een negatief effect van sociale media noemen?

Van der Velden «Als je kind zijn mobiel echt niet kan loslaten, niks anders meer wil doen of slecht slaapt, of als er ruzies ontstaan, dan is er sprake van een verslaving. Dan zijn de zorgen van ouders terecht. Maar dat geldt ook voor een kind dat in het weekend niet één biertje maar een heel krat drinkt. Wij denken overigens dat voor mensen die aan hun smartphone verslaafd zijn het omgekeerde geldt: dat zij net vanwége hun psychische problemen of slaapproblemen vaker sociale media gebruiken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234