null Beeld

Isabel Allende - Het eiland onder de zee

De Chileense Isabel Allende
is een onverbeterlijke romanticus: om van haar boeken te genieten, is het aangewezen tijdelijk doch zorgvuldig het eelt van uw ziel te pulken.

Julie De Mul

'Het eiland onder de zee' (Wereldbibliotheek) is hardcore-Allende, een groots opgezette familiekroniek die zich afspeelt in een woelige historische periode, met in een glansrol enkele moedige vrouwen.

Haar meeslepende drama voert Allende van Haïti naar New Orleans. Als Haïti davert, zijn de gevolgen niet te overzien: dat bleek al eens eind achttiende eeuw, toen de toenmalige rijke Franse kolonie Saint-Domingue sidderde onder de verwoestende slavenopstanden.

Als trotse heldin kiest Allende voor de zwarte Zarité, Tété voor de vrienden. De plantagehouder Toulouse Valmorain koopt het meisje om zijn geesteszieke vrouw te verplegen. Al snel gebruikt hij haar in één moeite door als zijn seksslavinnetje en groeit er een ingewikkelde afhankelijkheid tussen de twee. Tété is als een moeder voor Valmorains kinderen, verwekt bij zijn echtgenote en bij haarzelf. Ze walgt van haar verkrachter en heeft tegelijk zijn bescherming nodig.

't Is geen pretje om een slaaf te zijn in Saint-Domingue, dat maakt Allende duidelijk genoeg. Op de rietvelden moeten ze zich letterlijk dood werken, want het kost een pak minder om nieuwe slaven te kopen, vers uit Afrika, dan om ze te verzorgen. Eind achttiend eeuw is niemand op het eiland nog veilig.

In de sterk hiërarchisch verdeelde maatschappij nemen slaven het op tegen meesters, armen tegen rijken, republikeinen tegen monarchisten, zwarten tegen blanken, mulatten tegen de rest. Het merendeel van de blanken druipt af en zet, net als Valmorain en Tété, via Cuba koers naar New Orleans.

Zelfs lézen over alle politieke toestanden in de kolonie is niet altijd een pretje. Allende produceert een stinkende historische brij, waar de lezer zich moet zien door te ploeteren. Gelukkig zorgt ze ter compensatie voor een broeierige, sensuele sfeer en dito passionele liefdes. Soms zijn die puur, soms stout, soms ronduit vunzig, tot incestueus toe.

Een hele resem bijfiguren zorgt voor kleur, van donker tot crème: vrijheidsstrijder Gambo, de gedistingeerde slaaf Zacharin, voodoopriesteres tante Rose, het even knappe als gegeerde hoertje van gemengd bloed Violette, Valmorains pafferige en bazige tweede echtgenote. Minder schakeringen zitten er in hun zwart-witte denken: in Allendes wereld zijn de mensen goed of slecht. Daarom is 'Het eiland onder de zee' vooral een ideaal nachtkastjesboek.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234