null Beeld

Ish Ait Hamou en Jan Kooijman : 'Huilen zonder iets te voelen'

Jezelf dichter bij de ander dansen, dat willen Ish Ait Hamou en Jan Kooijman doen in ‘Dance Around the World’. Ze trekken in zeven afleveringen naar evenveel landen en ontdekken al dansend oude culturen.

Jan Kooijman «Tot nu toe had je alleen dansprogramma’s waarin het draait rond wie de beste is. Maar zo hebben wij onze eigen danscarrières niet beleefd. Wat voor mij telt, is dat ik op plekken ben gekomen die ik anders nooit had gezien, en mensen heb ontmoet die ik anders nooit had leren kennen. Als je samen in een balletstudio staat te repeteren, maakt het niet uit waar je vandaan komt: dat gevoel willen we vertalen naar de televisie. Noem het een cultureel reisprogramma.»

HUMO Moesten de geselecteerde dansen iets bijzonders hebben?

Ish Ait Hamou «Neen. We zijn vertrokken van een longlist van landen waarvan we vermoedden dat ze interessant konden zijn. Uiteindelijk heeft de redactie zeven plaatsen overgehouden waar ze een dans aan konden verbinden. Wij wisten zelf niet waar ze ons naartoe zouden sturen. We werden telkens compleet verrast en we hadden ook geen tijd om vooroordelen te kweken (lacht).»

HUMO In Peru zien we jullie cactussen op je lijf prikken. Is dat ook dansen?

Ait Hamou «Dat was een onderdeel van de voorbereiding: je moet je lichaam klaarmaken om de dans te kunnen uitvoeren, zoals anderen stretchen voor ze eraan beginnen. Op die manier zoeken de Peruanen een connectie met Pachamama, de Aardmoeder, om in de beste conditie hun dans te kunnen starten.»

HUMO Het ontroerde je, zag ik.

Ait Hamou «Ik werd uit het niets overweldigd door emotie, maar ik was blij noch verdrietig. Het was huilen zonder iets te voelen, een bizarre ervaring. Alsof het iets puurs en natuurlijks was. Ik heb er al veel over nagedacht, maar ik kan het niet uitleggen.»

HUMO Ik moest soms denken aan het fotoboek ‘Before They Pass Away’ van Jimmy Nelson, waarin hij de laatste vertegenwoordigers van primitieve culturen in hun rituele kleding heeft vastgelegd. Ook jullie worden geconfronteerd met verdwijnende tradities.

Kooijman «Zeker in Peru viel op hoe hun cultuur, die zo lang is bewaard en doorgegeven, nu een stille dood sterft. Goed dus, dat wij er ons licht op laten schijnen. Dat proces is aan de gang in alle landen die we bezocht hebben, maar overal vonden we wel mensen die nog een band hebben met hun traditie. In Nederland en België zijn we daarentegen erg veramerikaniseerd: we hebben onze eigen cultuur helemaal uit het oog verloren.»

HUMO Zouden pakweg de Oekraïense Ish en Jan een ‘Dance Around the World’-aflevering in Nederland of België kunnen draaien?

Kooijman (lacht) «De authentieke klompendans, waarom niet? Het zou leuke televisie opleveren als je twee gepensioneerde Oekraïense dansers die dans zou aanleren in de Nederlandse polders. Maar je zou de waarheid geweld moeten aandoen. Wij hebben altijd dansen gepresenteerd die nog leven in een bepaalde gemeenschap, terwijl dat met de klompendans toch niet meer het geval is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234