null Beeld

Ish Ait Hamou over zijn grootste angst: 'Dat we straks in een wereld leven waarin anders-zijn per definitie verdacht is'

Worden schrijvers ook bang als ze naar de wereld van vandaag kijken, of halen ze hun hart op als nooit tevoren? Moeten ze ons gemoed verlichten met hun romans of zout in alle wonden strooien? Veel antwoorden zijn te vinden op de boekenbeurs, maar de meest verhelderende staan uiteraard in Humo. ‘Literatuur die de lezende mens wil laten vergeten in welke wereld hij leeft, dat noem ik verbale methadon.’ Vandaag: Ish Ait Hamou.

Ish Ait Hamou was nooit te bang om zijn gezicht te tonen en zijn stem te laten horen. Als danser, als choreograaf, als tv-presentator, als stadsambassadeur van Vilvoorde en als spreker. En ergens onderweg werd hij ook nog een schrijver van bestsellers. Je zou het misschien niet denken, maar hij heeft ook angsten.

Ish Ait Hamou «Mijn allergrootste angst is dat we straks in een wereld leven waarin anders-zijn per definitie verdacht is en wordt vereenzelvigd met het kwaad. De grote vraag is hoever we momenteel nog van die wereld verwijderd zijn. Toevallig of niet gaat mijn nieuwe boek ‘Het moois dat we delen’ daarover.»

HUMO Komen uw boeken altijd voort uit uw angsten?

Ait Hamou «Soms wel en soms niet, en de ene keer al explicieter dan de andere. Mijn grootste drijfveer is een zo goed mogelijk verhaal schrijven. Daarbij enig licht laten schijnen over de donkere kanten van de wereld en van de mens, dat zit wel in mijn DNA. Zoals Nina Simone ooit zei: ‘It is an artist’s duty to reflect the times.’»

HUMO Vertellen wat er omgaat in de wereld, dat kan een schrijver op verschillende manieren doen.

Ait Hamou «Precies, en mijn manier is die van de ontroering. Ik wil mijn lezers mee op ontdekkingsreis nemen, de soms niet zo fraaie werkelijke wereld in, maar ze tezelfdertijd ook laten genieten van hun leeservaring. Vergelijk het met hoe stand-upcomedians humor gebruiken om pijnlijke thema’s aan te kaarten. Maar ik zal nooit beweren dat mijn manier de enig zaligmakende is. Je hebt verschillende types verhalen nodig, het is een kwestie van yin en yang.»

HUMO Ervaart u deze tijd als een duistere tijd, die vraagt om ernstige, geëngageerde boeken?

Ait Hamou «Ik denk niet dat vroegere tijden zoveel vrolijker waren, noch dat de toekomst alleen maar beter kan zijn. Elke generatie zal onvermijdelijk geconfronteerd worden met wat zij als donkere of moeilijke tijden ervaart. Maar ik denk wel dat ik in elke tijd de noodzaak zou voelen om verhalen te vertellen, op mijn manier.»

De Boekenbeurs vindt nog plaats van woensdag 6 november tot maandag 11 november in Antwerp Expo. Info en tickets: www.boekenbeurs.be.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234