null Beeld

Issa Rae: 'Ik stop veel over mijn vriendinnen in de reeks, zonder dat te vragen'

De pientere HBO-comedyserie ‘Insecure’ kondigde zich in 2016 aan als de Afro-Amerikaanse tegenhanger van series als ‘Girls’ en ‘Louie’ en fladdert nu vrolijk z’n derde seizoen tegemoet. Alhoewel, vrolijk... In de tweede jaargang kreeg hoofdpersonage Issa (een semiautobiografische versie van bedenkster Issa Rae) heel wat sombers te verwerken: een relatiebreuk, problemen met huurgeld, slechte vrienden, drama’s op de werkvloer... Benieuwd of het in seizoen 3 weer wat beter gaat.

vvp

Issa Rae (lacht) «Ik zal het zo zeggen: de personages worden volwassener. We hebben hen lang over het leven zien struikelen – twintigers mogen dat ook, vind ik – maar in dit seizoen moeten ze hun naïviteit opbergen. Issa hoort intussen beter te weten, en ze zal dus proberen om haar leven meer in handen te nemen.»

– In hoeverre haal je de inspiratie voor de reeks uit je eigen leven?

Rae «Voor een groot stuk, en zeker voor Issa. Maar ik ben niet de enige schrijfster. Soms zitten we met velen rond de tafel, en dan stoppen we allemaal wel iets uit ons eigen leven in de show. Daarom voelt het – hopelijk – ook zo vertrouwd en herkenbaar aan.»

– Issa’s vriendschappen in de reeks zijn niet allemaal even gezond. Moeten je echte vrienden zich zorgen maken?

Rae «Een beetje misschien (lacht). Ik vraag niet aan vriendinnen of ik bepaalde dingen mag gebruiken in de reeks, en ik stop er véél van onze heel eigen groepsdynamiek in... De laatste jaren waren dus een erg tumultueuze periode in mijn vriendenkring. Zo kwamen er wat vriendinnen naar het feestje om de opnames af te sluiten, en moest ik één van hen toch even apart nemen: ‘Girl, hou je vast voor aflevering vijf!’ (lacht)»

– Je hebt nog twee andere series op stapel staan bij HBO, ‘Him or Her’ en ‘Sweet Life’. Wat kan je daarover al kwijt?

Rae «‘Sweet Life’ is een drama over rijke tieners in het Afro-Amerikaanse Beverly Hills. Een zwarte ‘Beverly Hills, 90210’, maar dan totaal anders (lacht). ‘Him or Her’ gaat over schrijver Travon Free, een zwarte biseksuele man die zich een weg ddoor het leven probeert te zoeken.»

– Op die laatste reeks kwam al felle kritiek uit de zwarte gemeenschap.

Rae «En daar ben ik een hele dag pissed off door geweest. Ik dacht dat we in een progressievere wereld leefden. Waarom kan een man niet biseksueel zijn zonder daarom zijn blackness te verwaarlozen? Ik vind dat je verhalen van alle mensen, uit alle hoeken moet kunnen vertellen.»

– Nog één vraagje: ben je al gewend aan je plotse roem?

Rae «Maar nee, mijn leven is ook helemaal niet veranderd. Ik ben niet Rihanna of Beyoncé hé. Ik kan nog op mijn gemak naar de groentewinkel (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234