Ferdinando Lorini, hoofd reanimatie van het ziekenhuis in Bergamo. Beeld Screenshot Fondazione Internazionale Menarini
Ferdinando Lorini, hoofd reanimatie van het ziekenhuis in Bergamo.Beeld Screenshot Fondazione Internazionale Menarini

italiëCORONAVIRUS

Italiaanse ziekenhuisarts: ‘Als wij stoppen, zouden duizenden mensen overlijden’

Ferdinando Lorini is hoofd reanimatie in het ziekenhuis Papa Giovanni XIII in Bergamo, een van de steden in Italië die het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Als ‘een soldaat die naar de oorlog gaat’ werkt hij door. ‘Vier à vijf dagen houden we het nog wel vol op deze manier, maar nog veertig dagen absoluut niet.’

- Hoe zou u de situatie in uw ziekenhuis omschrijven?
LORINI «De situatie is continu in ontwikkeling. De cijfers van besmettingen en van ziekenhuisopnames waar we nu mee te maken hebben stijgen nog altijd licht. Maar dat is normaal. We verwachten dat de zeer strenge normen die nu ruim een week gelden over een paar dagen resultaten zullen laten zien. Ik verwacht dat we dat aan het einde van de week gaan merken.»

- Maar in Italië is de piek volgens u nog niet bereikt?
LORINI «Het is lastig om op landelijk niveau van een piek te spreken. Deze epidemie is op verschillende plekken en op verschillende momenten begonnen. In dit gebied in Noord-Italië zijn de strenge normen nu acht dagen geleden ingegaan (de rest van Italië volgde twee dagen later, red.), in de eerste brandhaard rond de stad Codogno waren die strenge normen er al een week eerder. In Codogno zie je nu echt de effecten daarvan. Daar zijn nauwelijks nog nieuwe besmettingen. Doorgaans zie je na twee weken de effecten van dit soort maatregelen. Die gaan wij hopelijk nu aan het einde van deze week in onze regio zien, en dan zal daarna langzaam de rest van Italië volgen waar het virus pas later is opgedoken.»

- Hoe gaat het met het personeel in het ziekenhuis?
LORINI «Mijn mensen werken niet maximaal, maar nog harder dan maximaal. We gebruiken 150 procent van onze mogelijkheden. Er is een groot plichtsbesef. Er is een ijzeren discipline waardoor we allemaal het maximale kunnen geven met de mensen die we hebben. Als we het geluk hebben dat we nog maar een paar dagen met deze besmettingscijfers en patiënten te maken hebben in ons ziekenhuis, en daar heb ik vertrouwen in, denk ik echt dat we na deze week kunnen zeggen; we hebben het gered.»

- Dat klinkt optimistisch, of niet?
LORINI «Ja, dat is optimistisch maar let op: dat is alleen zo als niemand deze strenge regels laat varen. Wij hopen dat we het gaan redden als alle mensen geen centimeter van de regels zullen afwijken. Mijn devies: geen mensen meer ontmoeten, nul. Dat is strenger dan binnenshuis blijven. Want zelfs binnenshuis moeten mensen elkaar, als er een symptomen heeft, zich van elkaar isoleren.»

Nabestaanden lopen achter een rouwauto in het centrum van Bergamo. Beeld AP
Nabestaanden lopen achter een rouwauto in het centrum van Bergamo.Beeld AP

- Dat lijkt erg lastig. Is dat mogelijk?
LORINI «Jazeker, ik heb talloze voorbeelden van bijvoorbeeld ouders die besmet zijn en een zoon die bij hen woont die zijn eigen kamer heeft, een eigen badkamer en apart eet. Hij is niet besmet geraakt. Het is dus mogelijk.»

-VHoe zit het met het aantal besmettingen onder het personeel? Afgelopen weekend is er een 47-jarige die in uw ziekenhuis werkte overleden aan corona.
LORINI «Denken dat het personeel niet ziek kan worden of kan sterven, is net zoiets als denken dat je soldaten de oorlog in kan sturen zonder dat er iemand overlijdt . Dit is een oorlog en wij zijn de soldaten, en we doen er alles aan om mensen te redden. Het percentage van ziekenhuispersoneel dat in dit soort gevallen besmet raakt is, en daar kun je de medische handboeken op naslaan, tussen de 10 en 20 procent. Wij werken hier met 3500 mensen, en er zijn nu 500 besmet. Helaas is er onder die 500 ook wel iemand die eraan kan sterven. Dat weten we vanaf de eerste dag, en gelukkig laat niemand zich van dit werk weerhouden, ondanks de angst. Als wij zouden stoppen zouden er duizenden mensen overlijden.»

- Dus er wordt gewerkt met het besef het leven te riskeren?
LORINI
«Ja, precies. Net als een soldaat die naar de oorlog gaat, of een piloot die een vliegtuig bestuurt.»

- Zijn er nog plekken op de intensive care in uw ziekenhuis voor coronapatiënten?
LORINI «Ja, ik kom net van een bespreking met mijn geweldige collega’s waarin we iedere dag kijken waar we staan en wat de capaciteit is. Vandaag kan ik vier mensen van de intensive care halen omdat hun omstandigheden zijn verbeterd, en er staan er direct al vier klaar die al aan de beademing liggen en intensieve zorg nodig hebben. Als plan B is er de mogelijkheid om patiënten over te brengen naar andere delen van Italië, als hier de plekken helemaal vol raken.»

- Maar die plekken zijn op een gegeven moment ook op?
LORINI
«Ja, maar deze epidemie komt op een gegeven moment ook ten einde. Maar het is inderdaad vooral een tijdsprobleem. Vier à vijf dagen houden we het nog wel vol op deze manier, maar nog veertig dagen absoluut niet.

Beeld uit het ziekenhuis in het Italiaanse Bergamo. Beeld AP
Beeld uit het ziekenhuis in het Italiaanse Bergamo.Beeld AP

- Nederland heeft nu ook maatregelen genomen: scholen en crèches zijn dicht, horeca, sportscholen, maar de restricties zijn een stuk minder streng dan in Italië waar mensen alleen nog naar buiten mogen met een dwingende reden.
LORINI «Tja, wat zal ik zeggen. De enige bewezen manier om het aantal besmettingen omlaag te krijgen is voorkomen dat mensen elkaar ontmoeten: hoe minder mensen elkaar ontmoeten hoe minder besmettingen. Punt. Daar heb je geen wetenschapper voor nodig. Dus hoe meer alles op slot wordt gegooid, hoe sneller het aantal besmettingen naar beneden gaat. En des te beter kan er worden gezorgd voor de mensen die wel ziek worden.»

- Dus u adviseert om binnen te blijven en iedere vorm van contact te beperken.
LORINI
«Dat is het meest zeker: geen enkel contact, met niemand. Het virus komt onze huizen niet binnen, het klopt niet op de deur. Wij brengen het virus binnen. Wij gaan naar buiten, krijgen het van iemand en nemen het terug mee naar huis. Als we thuisblijven, blijft het virus buiten.»

- Hoe is het met het materiaal, is daar voldoende van?
LORINI «We zijn deze dagen gedwongen het per dag te bekijken. We hebben net een nieuwe lading aan pakken en maskers gekregen en die is voldoende tot morgenavond. We hopen dat er morgen een nieuwe lading komt. Dat is de situatie nu. Het is niet anders.»

- Had u gedacht dat u ooit zoiets zou meemaken?
LORINI
«Het is het moeilijkste wat ik ooit heb meegemaakt. Wat ik ooit heb gedaan: op alle mogelijke fronten niet alleen op medisch gebied. Want ingewikkelde ziektebeelden hebben wij vaker gehad natuurlijk. Qua organisatie is het bijzonder zwaar, maar ook op moreel niveau, én qua fysieke inspanningen. Dit is het allerzwaarste wat een mens kan doen. Maar zoals ik altijd zeg: ‘What doesn’t kill you, makes you stronger ‘. Ik ben ervan overtuigd; we komen hier beter uit uiteindelijk; een beetje sterker en beter in staat om een volgend virus aan te kunnen. Want de komende jaren zal er opnieuw een dergelijk virus opduiken.»

© AD

Hoe ervaart u deze dagen? Welke bedenkingen heeft u bij wat er (niet) gebeurt? Hoe ziet u het evolueren? Laat het ons weten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234