null Beeld

Italië na de Kaaiman: een maffiajager spreekt

Silvio Berlusconi is afgetreden als premier, maar er staan Italië nog donkere tijden te wachten, zegt de gerespecteerde Siciliaanse maffiabestrijder Leoluca Orlando. Berlusconi zal nooit meer premier van Italië worden — hij zal zelfs geen politieke comeback meer maken — maar zijn macht en invloed blijven groot.

Raf Sauviller

Lees enkele quotes:

Orlando «Hij is de perfecte dienaar van de maffia. Die heeft geen nood aan politici die met revolvers zwaaien, wel aan politici die een omgeving creëren waarin ze ongestoord kan werken. En Berlusconi hééft dat gedaan, stap voor stap.

»Berlusconi heeft van die belangenverstrengeling een politieke cultuur gemaakt. In ons land zijn controleur en gecontroleerde, koper en verkoper, politicus en zakenman, staatsambtenaar en industrieel vaak één en dezelfde persoon. Die belangenverstrengeling is de corruptie van de eenentwintigste eeuw.

»Hij heeft ook de maffiacultuur, die vroeger een typisch Zuid-Italiaanse ziekte was, in het noorden wortel doen schieten. Nu is het in héél Italië belangrijker om bij een clan te horen dan om iets te kunnen. Onder Berlusconi heeft een minister van Openbare Werken zich zelfs eens laten ontvallen dat een zakenman soms wel met de maffia moet samenwerken. Dank u wel, zegt de maffia dan.

»Toen onthuld werd dat Berlusconi een Siciliaanse maffioso in dienst had gehad, zei hij dat hij geen enkele wet had overtreden en dat het zelfs zijn recht was om met een maffioso om te gaan. Daar klopt niets van: een politicus mag geen enkel contact met maffiosi hebben, zelfs al hebben ze het uitsluitend over Bach en Mozart.

»Hij mag niets aannemen van een maffioso, en hij mag hem niets geven. Berlusconi heeft dat allemaal wél gedaan, en bovendien blijft hij volhouden dat de magistraten niet het recht hadden om hem daarop aan te spreken.»

undefined

Orlando «Berlusconi zal nooit meer premier van Italië worden — hij zal zelfs geen politieke comeback meer maken — maar zijn macht en invloed blijven groot. En hij heeft een destructief systeem geïnstalleerd dat onze hele natie bedreigt. Een netwerk van maffiosi, politici en zakenlui met een verderfelijke mentaliteit.»

Orlando «Het Berlusconisme is een variant van het liberalisme: hij heeft de spelregels van de vrije markt zo vervormd dat ze alleen nog tot monopolies leiden. Economische ontwikkeling is voor hem een alibi om onmetelijke rijkdom, invloed en macht te vergaren. Hij zegt dat hij een voorstander van het liberalisme is, maar eigenlijk is hij er de grootste vijand van: hij verkracht alle liberale normen en waarden.»

Orlando «Van de grote Berlusconi zijn we nu af, maar ik zie nu overal tienduizenden kleine Berlusconi’s als paddenstoelen uit de grond schieten. In de steden en op het platteland, in de figuren van foute zakenmannen, ritselende politici en maffiose ondernemers.
»Dictaturen zijn niet zozeer gevaarlijk omdat er een grote dictator aan het hoofd staat, wel omdat ze de man in de straat in een kleine dictator veranderen. Berlusconi is geen typisch Italiaans verschijnsel: zo'n type heb je overal. Als Berlusconi al een uitvergroting van de Italiaanse man zou zijn, dan alleen van zijn ondeugden, niet van zijn kwaliteiten. Berlusconi heeft géén kwaliteiten.»

Orlando «De moderne maffioso komt niet langer naar het noorden om mensen af te persen of te ontvoeren, of om banken te overvallen. Hij komt met misdaadgeld waarmee hij in een gezond economisch systeem infiltreert. Bij de oude maffia wist het slachtoffer dat hij het slachtoffer was van een misdaad.
»Bij de moderne maffia weet het slachtoffer dat niet meer. Het slachtoffer is blij dat die meneer uit het zuiden hem geld geeft en is hem dankbaar, ook al koopt die twintig procent van de aandelen voor de prijs van tien procent.»

Orlando «Berlusconi gebruikte zijn regering vooral om justitie op een veilige afstand te houden. Pas op het einde van zijn regeertermijn stelde hij in allerijl twee pakketten met besparings- en hervormingsmaatregelen samen — vooral belastingverhogingen — maar het was hoe dan ook te laat.
»De financiële situatie werd onhoudbaar toen speculanten hun pijlen op Italië richtten en Berlusconi niet bij machte was om daar iets aan te doen. Hij stond ook helemaal geïsoleerd: geen enkele buitenlandse politicus wilde nog op de foto met hem, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel had een bloedhekel aan hem.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234