null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De bankencrisis van 2008'Roekeloos'

Ivan Van de Cloot: ‘Het financiële systeem staat te kraken’

Raf Liekens

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Itinera Institute en professor aan de Universiteit Antwerpen, schreef met ‘Roekeloos’ één van de beste boeken over de bankencrisis van 2008 en de jaren daarna. Vorige week tweette hij: ‘Het globale financiële systeem staat opnieuw te kraken.’ Enkele tellen later had hij Humo aan de lijn.

IVAN VAN DE CLOOT «Er gaan volop knipperlichten af, en onze leiders blijven er blind voor. De totale schuldgraad in de wereld is vandaag hoger dan in 2008. Door het lagerentebeleid hebben de centrale banken de voorbije 12 jaar enorm veel goedkoop geld in het systeem gepompt. Daardoor ontstaan luchtbellen en kredietrisico’s. Als het onzeker wordt of al die schulden nog afgelost kunnen worden, begint het systeem te wankelen.

»Die toenemende instabiliteit zie je aan de stijgende koers van de dollar: iedereen zoekt de veilige haven op. Een duurdere dollar is slecht nieuws voor de vele landen en bedrijven die schulden hebben in dollars. Voor hen wordt het moeilijker om die te blijven financieren.»

HUMO Er komt veel samen: de hoge energieprijzen blijven de inflatie aanvuren, maar ook voeding wordt duurder.

VAN DE CLOOT «De inflatie zit boven de 11 procent, het hoogste peil in 47 jaar. De kanker is uitgezaaid. Als de energieprijzen nog een jaar zo hoog blijven, dreigt een zware crash.»

HUMO Wat kunnen de centrale banken doen om dat te vermijden?

VAN DE CLOOT «Wakker worden! Wie zegt dat de inflatie louter te wijten is aan de oorlog in Oekraïne, dwaalt. Dit heeft ook te maken met een roekeloos monetair beleid. De Amerikaanse centrale bank heeft de rente al sterk verhoogd, daar beseffen ze wat er op til is. In Europa steken we de kop in het zand, in de hoop dat het gevaar vanzelf zal wijken. Daardoor is het eigenlijk al te laat. We gaan nú al naar een recessie.

»Ik waarschuw al een jaar voor een inflatiecrisis zoals in de jaren 70. Toen dreef een olieschaarste de prijzen op. Die crisis duurde tien jaar, en we dragen er nog altijd de gevolgen van. Om de enorme werkloosheid op te lossen, creëerde men het brugpensioen, zodat oudere werknemers konden plaatsmaken voor jongeren. De arbeidsmarkt werd verziekt.»

HUMO De regering-De Croo werkt aan een begroting voor twee jaar. Wat is uw advies?

VAN DE CLOOT «We stevenen in 2023 af op een tekort van 5 procent of 31 miljard euro. De regering moet dat zo snel mogelijk onder controle krijgen. Ik snap dat de mensen het moeilijk hebben, maar door geld te blijven uitdelen, verergert de regering de inflatie. Het is beter om de bittere pil snel door te slikken, desnoods met een indexsprong die de loon-prijsspiraal kan stoppen. Als we de inflatie laten woekeren, krijg je een enorme werkloosheid en wordt de welvaartstaat onbetaalbaar.» (rl)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234