J. Mascis - Several Shades of Why

Wie al eens vooraan heeft gestaan bij een concert van Dinosaur Jr.
, met goed zicht op die batterij op mekaar gestapelde Marshall-versterkers, weet dat een mens nog van geluk mag spreken wanneer hij achteraf enkel voor de duur van de rest van de avond HEEL LUID PRAAT.

Live spelen J. Mascis
en de zijnen namelijk al sinds 1983 met zo'n waanzinnig rotvolume dat de man inmiddels niet enkel beide trommelvliezen, maar ook de bijhorende slakkenhuizen, hamers, aambeelden en buizen van Eustachius well and truly naar de mallemoer zou moeten hebben geholpen.

Als om enigszins goed te maken wat volgens alle vakliteratuur ter zake onherroepelijk verloren is, heeft Mascis nu een zachte, breekbare, grotendeels akoestische soloplaat opgenomen, die hij cryptisch 'Several Shades of Why'
heeft genoemd.

Eén keer slechts, halverwege het aangenaam knisperend kampvuurliedje 'Is It Done'
, tovert hij zijn elektrieken snarenmonster nog eens tevoorschijn om er een karakteristiek solootje door te jagen - met een koket hupje springt het ten tonele - maar verder houden Mascis & vrienden het bij het instrumentarium uit de lessen vrije muziekexpressie: dwarsfluit, viool, akoestische gitaar, tamboerijn, klarinet, zingende zaag. En géén drumstel.

Het resultaat is een plaat waarmee de nu vijfenveertigjarige Mascis het voor het eerst in zijn carrière tot de playlist van Radio 1 zou kunnen schoppen (noot voor de dienstdoende omroeper: het is mes-kis).

Overigens: hoeveel catchyer dan de vooruitgestuurde single 'Not Enough'
moet een song worden voordat die kwieten van Studio Brussel 'm in hun dagprogrammatie opnemen? Schitterend nummer, jongens, neem het aan van een muziekliefhebber.

En als jullie dan toch bezig zijn - kleine kans, maar wij leven in hoop - mogen jullie meteen ook 'Where Are You'
opleggen, een blijmoedige meefluiter over verlatingsangst (J. Mascis blijft J. Mascis), of het arcadisch aandoende titelnummer - de Skoda door de wasstraat rijden wordt er een bijna filmische ervaring op.

In vergelijking met de laatste twee Dinosaur Jr.-platen, 'Beyond' en 'Farm', valt 'Several Shades of Why' niettemin net dat tikje lichter uit - 't is een goeie, geen briljante cd. Een tussendoortje, durven we te stellen, maar wel een fijn tussendoortje, dat hopelijk een gesmaakt aperitief zal blijken van een nieuwe Dinosaur Jr.-plaat. DAT HET EEN GESMAAKT APERITIEF MOGE BLIJKEN, J., VAN EEN NIEUWE DINOSAUR JR.-PLAAT!

Voorbeluisteren:

J. Mascis speelt op woensdag 20 april in Trix in Antwerpen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234