null Beeld

Verkiezingsvervalsingen

‘Ja, de Russen hebben in 2016 de verkiezingen beïnvloed om Donald Trump te steunen’

Vraag Vladimir Poetin naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen - je weet maar nooit of je hem deze zomer ergens tegen het ontblote bovenlijf loopt - en de kans is groot dat hij je vraag countert met verwijten aan het adres van de CIA. En wat meer is: hij heeft nog een punt ook.

Redactie

Dat schrijft de Amerikaanse historicus David Shimer in zijn boek 'Rigged'. Ja, de Russen hebben in 2016 de verkiezingen beïnvloed om heimelijk Donald Trump te steunen, zegt hij.

Dat ging via sociale media, maar afgezien daarvan, is het 'een zeer oud spel'. Eén waaraan Washington zelf decennialang heeft meegedaan, tijdens de Koude Oorlog. Van Italië tot Guyana en van El Salvador tot Japan werden verkiezingen gemanipuleerd met koffers vol cash, misinformatie en allerlei smerige trucs om kandidaten zwart te maken. Zo financierde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in 1948 in Italië, samen met de katholieke Kerk, angstaanjagende propaganda over een dreigende Sovjet-invasie, om een linkse alliantie te verslaan. 'God ziet je in de vertrouwelijkheid van het stemhokje, Stalin niet', luidde één van de slogans. Het laatste geval van verkiezingsbeïnvloeding door de CIA dat Shimer met zekerheid wist te achterhalen, vond plaats in 2000 in Servië.

- Wat deed de CIA in Servië?

DAVID SHIMER «De zittende president Milosevic, een nationalist die de mensenrechten schond, was een bondgenoot van Rusland. Dus gaf de Amerikaanse president Clinton, die ik gesproken heb voor mijn boek, de CIA de opdracht om een geheime beïnvloedingsoperatie op te zetten. Volgens een voormalige CIA-chef in Belgrado hadden ze ontmoetingen met Servische oppositiemensen, en gaven ze hun miljoenen cash.»

- Bezondigt een land als China zich ook aan zulke praktijken?

SHIMER «Peking probeert zeker dingen te sturen in Taiwan en Australië. Maar dat zijn geen grootscheepse beïnvloedingsoperaties zoals Rusland ze de laatste jaren heeft uitgevoerd in Oekraïne, Montenegro of bij het Brexit-referendum. Waar de Russen vroeger probeerden het communisme te verspreiden, willen ze tegenwoordig vooral verdeeldheid zaaien om andere landen te verzwakken.»

- U stelt dat de CIA dat inmiddels niet of nauwelijks nog doet. Waarom?

SHIMER «Tijdens de Koude Oorlog was Amerika gefocust op het indammen van het communisme, maar de Koude Oorlog is voorbij. En door het internet is het misschien wel makkelijker om verkiezingen te beïnvloeden, het komt ook sneller uit. Amerika kan het zich niet veroorloven om betrapt te worden op zulke operaties: dat zou de reputatie van 'het land van vrijheid en democratie' helemaal onderuithalen.»

- Toch zou het weinigen verbazen als Trump verkiezingen in pakweg Venezuela laat manipuleren.

SHIMER «Ik kan niet met zekerheid zeggen wat de huidige CIA-mensen doen of wat Trump besluit. Ik denk wel dat de VS zich de afgelopen decennia niet meer gewaagd hebben aan verkiezingsbeïnvloeding. En maar goed ook, vind ik.

»Amerika dient onder ogen te zien dat het zélf heel kwetsbaar is geworden. Ik pleit ervoor dat de VS samen met andere democratieën een coalitie vormt tegen manipulatiepraktijken. Als landen zich misdragen, zoals Rusland, moeten ze gestraft worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234