null Beeld

Jaak Haentjens over het proces-Kim De Gelder

Deze zomer blikt opnieuw een reeks topadvocaten terug op het proces dat hun leven veranderde. Bijt de spits af: Jaak Haentjens, over zijn strijd om Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren.

Annemie Bulté

‘Nee, ik heb mijn vrouw niet gebeld toen ik gevraagd werd om Kim De Gelder te verdedigen. Omdat ik wist dat ze me zou vragen om het niet te doen.’ Vier jaar lang stond de Lokerse advocaat Jaak Haentjens in de vuurlinie als advocaat van de meest gehate man sinds Marc Dutroux. Op het proces-De Gelder knokte hij in zijn eentje tegen 27 advocaten en 82 burgerlijke partijen om zijn cliënt te laten interneren, wat uiteindelijk mislukte. In 2013 werd Kim De Gelder schuldig verklaard aan 4 moorden en 25 moordpogingen op baby’s en kleuters.

Drie dagen na de raid werd eindelijk een advocaat voor de kindermoordenaar gevonden: geen strafzaakvedette, maar de relatief onbekende Haentjens, een Lokerse raadsman zonder franjes, met een uitstekende reputatie op het vlak van handelsgeschillen, maar veel minder ervaring in strafrecht. De drie assisenzaken waarin hij ooit pleitte, hadden nooit de media gehaald. Bij zijn collega’s stond Haentjens bekend als een fair en principieel jurist, die zich als een studax vastbeet in zijn dossiers en, zodra hij zijn mening gevormd had, niet meer van zijn standpunt afweek.

HUMO De Gelder voerde zijn raid op Fabeltjesland uit op vrijdag, ’s maandags werd u aangesteld als zijn pro-Deoadvocaat. Hoe is dat gegaan?

Haentjens «Ik kende de grootvader van Kim De Gelder vrij goed, maar ik had de link niet gelegd omdat Kim de familienaam van zijn moeder draagt. Hij belde me ’s zondags op en vertelde over de psychische problemen van zijn kleinzoon. Hij had een aantal vragen en ik beloofde hem dat ik navraag zou doen. Ik was absoluut niet van plan om voor Kim De Gelder te gaan optreden toen ik op maandagochtend ging informeren op het justitie­paleis, maar de stafhouder zat met de handen in het haar. Hij vond geen advocaat: sommigen wilden het niet doen, en anderen die stonden te springen, móchten het dan weer niet doen omdat ze volgens hem vooral op de media­belangstelling uit waren. Toen hij hoorde dat ik contact had gehad met de familie, kwam hij op het lumineuze idee om mij te vragen. Het was 9 uur ’s ochtends. Ik kreeg bedenktijd tot 11 uur.»

HUMO Wat hebt u tijdens die twee uur gedaan?

Haentjens «Ik moest pleiten, maar het ging mij niet goed af. Ik had het gevoel dat de gerechtsjournalisten toen al om me heen begonnen te zwermen. Ik heb ook lang met de moeder van Kim De Gelder gebeld. Ik wilde weten of ik het vertrouwen van de ouders had. Dat gesprek heeft me uiteindelijk overtuigd om ja te zeggen.»

HUMO U hebt niet met uw eigen vrouw gebeld? Zo’n gevoelige zaak beïnvloedt haar leven toch ook?

Haentjens «Nee, ik heb haar niet gebeld. Omdat ik wist dat ze me zou vragen om het niet te doen. Ik kende haar goed genoeg, na 36 jaar huwelijk. Ze was enorm diep getroffen door de dood van de twee baby’s. Ik heb ook niet vooraf overlegd met mijn kantoor. Toen ik de opdracht had aanvaard, heb ik ze daar wel gewaarschuwd voor de stormvloed van journalisten die ze konden verwachten. Ik heb me die dag opgesloten in mijn bureau tot 5 uur in de namiddag. Ik had nog één afspraak, en die is ook doorgegaan. Maar voor de rest was ik onbereikbaar. Om 5 uur zijn pers en camera’s hier binnengevallen. Ik moest diezelfde avond nog naar de gevangenis, want ik had mijn cliënt nog niet eens gesproken, en de volgende dag moest hij voor de raadkamer verschijnen.

»Ik passeerde eerst nog even langs huis, waar ik de eerste dreigbrief – ‘Wij zijn beschaamd in uw plaats!!! Gans de wereld zal zien dat er ook bloed aan uw handen zit!’ – meteen aan onze gevel zag hangen. Ik stak hem stilletjes weg in mijn boekentas en zei er tegen niemand iets over, zeker niet tegen mijn vrouw. Ik had haar die dag nog altijd niet gesproken. Toen ik in de woonkamer binnenkwam, zat ze voor de televisie, met op haar schoot onze tweede kleinzoon, die juist zes maanden oud was: ongeveer de leeftijd van Leon, een van de baby’s die was doodgestoken. Ze keek naar het nieuws. En de tranen bolden uit haar ogen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234