null Beeld

Jaakko Eino Kalevi: Fin plaatje!

Jaakko Eino Kalevi. Een naam waarop je een paar keer moet kauwen voor hij vlot van de tong rolt, dus doet de jonge Fin het netjes voor op ‘JEK’, de openingstrack van zijn nieuwste, geraffineerde synthpop aan diepvriesdisco koppelende plaat.

jb

HUMO Hallo, minun nimeni on Jonas.

Jaakko Eino Kalevi (zegt iets wat op het gekakel van een kalkoen lijkt)

HUMO Ook zoveel! Je zingt zowel in het Engels als in het Fins. Bepaalt de song de taal, of is het andersom?

Eino Kalevi «Ik vertaal in elk geval nooit mijn teksten. Sommige komen eruit in het Fins, sommige in het Engels. Met het Engels heb ik uiteraard een meer afstandelijke relatie, het zijn dan vooral de klanken van de woorden waar ik graag mee speel.»

undefined

'Misschien heb ik een psychedelisch brein, en werken die paddo's als een soort tegengif'

HUMO Zoals in ‘Mind Like Muscle’? Je kunt die titel op verschillende manieren interpreteren, en de tekst bestaat voornamelijk uit de woorden ‘and again’, die je herhaalt, en herhaalt, en…

null Beeld

Eino Kalevi «Precies. Je brein trainen door het woord ‘opnieuw’ telkens opnieuw te herhalen, dat vond ik een heel grappig gegeven. Een soort van metaherhaling (lacht).»

HUMO Klopt het dat je ter inspiratie voor de songs op dit album door internetfora over dromen bent gaan grasduinen?

Eino Kalevi «Inderdaad. Heel bizar is dat, om de dromen van volslagen vreemden te lezen. Zonder achtergrond of context kun je er geen touw aan vastknopen, wat overblijft zijn puur psychedelische verhaaltjes.»

HUMO Zijn je eigen dromen niet interessant genoeg?

Eino Kalevi «Ik onthoud ze nooit, jammer genoeg. Ik heb weleens geprobeerd om mijn dromen te controleren, lucide dromen, zoals dat heet. Maar ik word telkens wakker op het moment dat ik vermoed dat ik droom. De enige droom die ik me kan herinneren, is dat ik droomde in mijn droom. Begrijp je?»

HUMO Metadromen, ik begrijp het. Heb je wel eens hulpmiddelen gebruikt om in een dromerige of psychedelische toestand te komen?

Eino Kalevi «Paddenstoelen en zo, bedoel je? (Aarzelt) Ja, maar ik vind er weinig aan. I don’t see anything. Alles blijft gewoon normaal, hypernormaal zelfs. Misschien heb ik een psychedelisch brein, en werken die paddo’s als een soort tegengif.»


Wereldkampioenschap saunazitten

HUMO Tot voor kort was je behalve muzikant ook trambestuurder in Helsinki. Inspirerende job?

Eino Kalevi «Best wel, hoor. Ik had veel tijd om na te denken en naar muziek te luisteren. Meestal mijn eigen, onafgewerkte probeersels en ideeën.»

HUMO Mag dat wel, terwijl je een tram bestuurt?

Eino Kalevi (lacht) «Eigenlijk niet, nee. We mogen wel een kleine transistorradio meenemen in de cabine, en daarop sloot ik stiekem mijn iPod aan. Het oortje verstopte ik onder mijn kepie. Ik heb nooit een ongeluk gehad, dus ik deed er niemand kwaad mee.»

HUMO Er is een bekende komiek uit Finland, Ismo Leikola, die bekendstaat om zijn erg droge humor. Vertel me eens een typisch Finse grap.

Eino Kalevi «Er zaten eens een Fin en een Rus samen in de sauna. En de Rus ging dood.»

HUMO En?

Eino Kalevi «Dat is de grap (lacht). Ze klinkt beter in het Fins, vermoed ik. Maar het is wel echt gebeurd! Enkele jaren geleden ging de finale van het wereldkampioenschap saunazitten tussen Rusland en Finland, en zoals je weet zijn de relaties tussen beide landen al honderden jaren nogal zuur. Beide mannen weigerden dus onder te doen voor de ander. De Rus is gestorven en de Fin is in een coma beland. Maar hij overleefde het en won.»

HUMO Rare jongens, die Finnen. Laatste vraagje: mocht het helemaal niks worden in de muziek, wat zou je dan doen?

Eino Kalevi «Tegenwoordig verblijf ik in Berlijn, maar mocht ik nog in Helsinki wonen, ik zou met de tram blijven rijden. Het is de ideale job om te combineren met muziek, en je hoeft er je hersens niet te veel voor gebruiken. Maar ik betwijfel of ze me opnieuw in dienst zullen nemen – dat van die paddo’s en die iPod had ik beter niet verteld.»


Jaakko Eino Kalevi speelt op 8 augustus op het festival Wastelands in Gent. Tickets en info vindt u hier.

Beluister 'JEK' integraal hieronder:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234