null Beeld

Jacques Vermeire en Martine Coppens uit elkaar

In de vakpers werd de laatste dagen bericht over de relatiebreuk van Jacques Vermeire en zijn vriendin Martine Coppens. 'Het koppel neemt afstand van elkaar omdat ze willen nagaan of hun relatie nog de moeite waard is. Het drukke werkprogramma van Vermeire, twee puberende kinderen en de ziekte van Parkinson van Martine Coppens wogen té zwaar.'
Enkele maanden geleden, in tempore non suspecto, verscheen in Humo een interview met Martine Coppens naar aanleiding van haar boek 'Wij hebben parkinson, maar ook een leven!'. Daarin sprak ze ook over haar relatie met de bekende komiek. Hier leest u een uittreksel uit het interview.


Een fragment uit het interview dat verscheen in Humo 3606/42 op 13 oktober 2009:

HUMO Hoe heb je Jacques eigenlijk leren kennen?

Coppens «Ik had net een relatie achter de rug en Ilse De Meulemeester - die me geholpen had bij mijn binnenhuisdecoratie - nodigde me uit op een weekje in de Provence om op krachten te komen.

»Martine Jonckheere was daar ook en zij had het vaak over Jacques: ze speelde toen samen met hem in 'Verschoten & Zoon' en ze zei dat hij toch zo afzag van zijn scheiding. Ook later bleef ze het tegen mij maar over Jacqueske hebben.»


HUMO De koppelaarster!

Coppens «Dat was inderdaad de bedoeling, denk ik. Toen ik 43 werd, heb ik Jacques op mijn verjaardagsfeestje uitgenodigd. Niet omdat ik een grote fan van hem was - ik heb het altijd meer voor Urbanus gehad - maar uit nieuwsgierigheid naar de man over wie Martine zo veel had verteld.

»En daar stond hij: Italiaanse macho, ongeschoren, met een streepjeskostuum met een pochetje, een schoon wit hemdeke zonder cravat, én een bos bloemen in zijn handen. Ik stelde hem aan mijn moeder voor en hij zei: 'Ik ben uw toekomstige schoonzoon.' 'Hoor hem bezig, met zijn groot blad,' dacht ik. Maar ook: 'Schone vent.' Veel mooier dan op televisie! (lacht)»


HUMO Kortom, je was toen eigenlijk al verkocht.

Martine «Het was coup de foudre, ja, bij alletwee. Maar we hebben dat héél rustig aangepakt. We hadden allebei pas klappen gekregen, we bleven heel erg met onze voeten op de grond. Maar toch liet Jacques er geen gras over groeien. De dag na mijn feestje belde hij al om me op een etentje uit te nodigen.

»Heel sjiek. (krijgt tranen in de ogen) Het is nog maar negen jaar geleden, maar sindsdien is er al zo veel gebeurd. De dood van zijn ouders, mijn ziekte, de kinderen...»


HUMO Jacques kinderen zijn twee jaar geleden bij jullie komen wonen. Dat zal voor jou een grote aanpassing zijn geweest.

Coppens «Absoluut. Mijn hele leven werd ondersteboven gegooid. En ik was toen al ziek. Ik heb zwaardere medicatie gevraagd omdat ik het fysiek niet aankon. Nu gaat het gelukkig al beter: we hebben onze draai gevonden.

»Ik kwam ook uit een relatie met een man die een dochter had en dat meisje aanvaardde mij niet. Maar de kinderen van Jacques kennen mij al bijna hun hele leven: dat scheelt.»

Martine Coppens (vervolg)

HUMO Jacques heeft zich in de media altijd heel correct over zijn ex-vrouw Eva en haar capriolen uitgelaten, ook toen nog niet duidelijk was dat ze een psychische aandoening heeft. Dat siert hem, maar voor jou zal dat niet altijd even evident zijn geweest.

Coppens «Helemaal niet. Als we al eens ruzie hadden, was het daarover. Maar ik begrijp Jacques: de kinderen zien hun mama graag, de mama ziet haar kinderen graag, en hij respecteert die liefde. Ruzie maken met Eva zou de kinderen alleen maar ongelukkig hebben gemaakt.»

undefined

null Beeld


HUMO Jacques is een hele plichtsbewuste man, niet? Voor jou zorgen ziet hij wellicht ook als een taak.

Coppens «Dat is zo. Maar hij doet dat niet met tegenzin. Als hij zich engageert, of dat nu privé is of voor het werk, dan komt hij zijn plichten na.

»Voor het eerste event van onze stichting - dat hij heeft gepresenteerd - had hij zich ook enorm goed voorbereid. De avond ervoor is hij niet eens naar KV Mechelen gaan kijken: hij wilde doorwerken. Zelfs Véronique De Kock - die samen met hem presenteerde - zei: 'Chapeau, zo professioneel.'»


HUMO Zélfs Véronique De Kock? Zal 't gaan, ja?

Coppens (lacht) «Oké, ik wil maar zeggen: de mensen denken vaak dat Jacques zomaar iets uit zijn mouw schudt - wel, dat klopt niet.»


HUMO Jacques zien we volgend jaar terug in 'Sterren op de dansvloer'. Blij dat hij opnieuw aan de slag gaat?

Coppens «Natuurlijk. Maar hij zit niet stil, hé?»


HUMO Da's wel de indruk die je als buitenstaander krijgt. Misschien maakte hij wel tijd vrij om voor jou te zorgen.

Coppens «Hij zorgt heel goed voor mij, en ook voor zijn kinderen, maar hij is volop aan het werk. 'Sterren op de dansvloer' keert terug, hij doet mee in 'David', hij zit in de allerlaatste aflevering van 'FC De Kampioenen' en er komt een nieuwe reeks zaaloptredens.»


HUMO Miste hij het podium?

Coppens «Ja, al wou hij dat nooit toegeven. Maar als hij voor een publiek staat, zie ik hem opleven. Ik zeg al vijf jaar dat hij opnieuw moet optreden, maar ja, naar mij wilde hij natuurlijk niet luisteren. Ik heb daar geen verstand van, zegt hij.

»Ik heb zelfs nog voorgesteld om het voor hem te organiseren, maar daar geloofde hij al helemaal niet in. Jacques heeft gewoon een paar schoppen onder zijn gat nodig. Hadden al die managers en organisatoren, hem niet benaderd, dan was het er volgens mij nog nooit meer van gekomen.»


HUMO Uit faalangst?

Coppens «Zo'n comeback is natuurlijk niet evident. Bij André Van Duin is het perfect gelukt, maar dat weet je nooit op voorhand. Wil het publiek je nog? Wat moet je aan je act veranderen, wat niet? Duizend-en-één vragen. Maar faalangst is het niet: dan zou hij nooit zoveel plezier beleven aan de voorbereiding van die shows.

»Ik zie dat hij zich amuseert, en dat maakt mij ook blij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234