null Beeld

Jacques Vermeire over 'Het collectief geheugen': 'Pas op, het zal er soms ook ernstig aan toe gaan'

Een halve eeuwigheid na de originele ‘Drie wijzen’ heeft good old Jacques Vermeire nog eens een vast zitje weten te bemachtigen in een panelprogramma op zaterdagavond: in het door Kamal Kharmach gepresenteerde ‘Het collectief geheugen’, een Nederlands format, gaat hij wekelijks de verbale strijd aan met Maaike Cafmeyer.

Noud Jansen

Jacques Vermeire «Wie had dat gedacht hé, op mijn leeftijd? Zeker als je weet dat ze véél mensen hebben gevraagd om te try-outen. Maar ik wou dit programma doodgraag doen, omdat het niet alleen lolbroekerij en moppen verkopen is, het gaat er soms ook tamelijk ernstig aan toe.»

HUMO Leg uit?

Vermeire «Het idee van het programma is dat Kamiel, ik bedoel Kamal Kharmach, een aantal behoorlijk tot zeer legendarische fragmenten laat zien uit het rijke VRT-archief. Vervolgens gaan de twee teamkapiteins, Maaike Cafmeyer en ikzelf, met elkaar in de clinch: de ene meent dat het fragment absoluut in het collectief geheugen moet worden opgeslagen, de ander vindt van niet. Uiteindelijk zal het elke aflevering een andere ‘geschiedschrijver’ zijn die beslist.»

HUMO Kan je een voorbeeld geven van zo’n fragment?

Vermeire «Dat kan gaan over de Pokémon-rage, of over de lancering van de fax, of over toenmalig premier Verhofstadt die in Kinshasa door een kinderkoor getrakteerd wordt op ‘Van Afrika tot in Amerika’ van K3.

»Nu, het wordt pas serieus wanneer ik erop sta dat een filmpje in het collectief geheugen móét opgenomen worden, of er net níét in mag. Een jonge BV die naast Maaike zat, een snotneus nog, vond dat de goal van Philippe Albert op het WK van ’94, die fameuze tegen Nederland, absoluut in het collectief geheugen moest: ‘Goal van de eeuw!’ Ik was het daar niet mee eens, want de Rode Duivels zijn op dat WK maar tot in de achtste finales geraakt. Neen, neem dan een goal van het WK in ’86.

»Zie je, je bent een oude rot, of je bent het niet.»

HUMO Moet er wel eens gestemd worden over een fragment waar u zelf in voorkomt?

Vermeire «Jaja, er is een scène bij uit ‘F.C. De kampioenen’ met DDT erin. Daar ben ik uiteraard voorstander van, maar Maaike niet. Wist je dat ik dezer dagen niet alleen in een ‘Kampioenen’-film te zien ben, maar ook in een film van K3? En ik begin over een paar maanden ook te touren met mijn nieuwe zaalshow ‘Van 7 tot 77’, met Ruben Van Gucht als aangever.»

HUMO Eén van de nieuwe typetjes in ‘Van 7 tot 77’ zou een zekere ‘nonkel Geubels’ zijn. De oom van Philippe?

Vermeire «Jaja, en dat is niet het enige nieuwe typetje. Er is ook een deejay bij, en een kaasmeester, en de rechterhand van paus Franciscus – hij noemt zijn baas altijd ‘Cisse’. En ja, dus ook een verre nonkel van Philippe Geubels, die in Duitsland woont. Hij heet Jozef, Jozef Geubels.»

HUMO Oh boy. Dan vond ik die Kamiel Kharmach van daarnet grappiger.

Vermeire «Pas op, dat was niet als grap bedoeld, ik versprak me gewoon.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234