null Beeld

Jacques Vermeire over 'Is er een kerstman in de zaal?': 'Ik ben de echte Kerstman niet'

Is er een kerstman in de zaal?’, zo heet de eenmalige kerstspecial van ‘Is er een dokter in de zaal?’ Het korte antwoord op die vraag luidt: ‘Ja.’ Kom er maar in, Jacques Vermeire!

Noud Jansen

Jacques Vermeire «Ho, ho, ho, zalig kerstfeest iedereen! Nee, even serieus: lezen er ook kinderen Humo? ’t Is maar dat ze niet denken dat ik de echte Kerstman ben, ik doe maar alsof. In ‘Is er een kerstman in de zaal?’ draag ik een kerstmankostuum, zit ik in een comfortabele fauteuil en brom ik op tijd en stond ‘Ho, ho, ho!’ vanonder mijn plakbaard. De bedoeling is dat ik commentaar en duiding geef bij de weetjes over Kerstmis die presentator Philippe Geubels opdist, net zoals dokter Sofie Lemmens commentaar en duiding geeft bij de medische weetjes in ‘Is er een dokter in de zaal?’ Plezant, hoor.»

HUMO Sofie Lemmens is een echte dokter, met alle medische kennis van dien. U bent, zoals u daarnet ruiterlijk toegaf, niet de echte Kerstman. Weet u wel iets over Kerstmis?

Vermeire «Geen zak. Ja, het verhaal van de os en de ezel is me vagelijk bekend, maar daar houdt het wel op.

»Het punt is dat ik een hekel heb aan Kerstmis, en aan de hele sfeer die errond hangt: die vervelende muziek overal, en die niet te zuipen glühwein. Ik vind het ook een oneerlijk feest, omdat alleen de mensen die toch al gelukkig zijn er gelukkiger van worden – de eenzamen worden op die dag nog meer dan anders met de neus op hun eenzaamheid geduwd. Een kerstboom zul je dus niet in mijn woonkamer aantreffen. Ik zeg mijn kinderen altijd dat ze er zelf maar eentje moeten gaan kopen als zij er anders over denken.»

HUMO Waarom hebt u dan toegezegd om voor kerstman te spelen?

Vermeire «Omdat ik Philippe Geubels een goeie komiek vind, en omdat ik in de regel altijd ja zeg wanneer ik de kans krijg om iets met jonge mensen te ondernemen.

»Bovendien mag ik als kerstman al eens iets zeggen dat de gemiddelde kerstman niet zou zeggen, wegens te pikant. En ’t is de allereerste keer dat ik hem speel, hè? Sinterklaas had ik lang geleden wel al eens gespeeld, op vraag van een grootwarenhuis. Ik weet nog dat ik per helikopter kwam aangevlogen, en dat het de bedoeling was om na de landing zo waardig mogelijk naar buiten te schrijden. Dat dat me nog min of meer gelukt is, heb ik te danken aan het feit dat één van mijn Pieten nog net op tijd ‘Bukken!’ riep, anders had ik met staf en mijter tussen de nog draaiende wieken gehangen.»

HUMO Privévraagje tot slot: kan ik u nog boeken voor een familiediner op kerstavond?

Vermeire «Als kerstman? Voor de prijzen van een acte de présence moet u zich tot mijn manager wenden. Pas op, goedkoop zal dat niet zijn. Tenzij u zes à zeven wervelende pagina’s weet te puren uit ons boeiende gesprek, en ik groot op de cover van Humo mag.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234