null Beeld

Jan Callebaut: 'Ons land moet meer affectie voor moslims uitstralen'

En wij maar mopperen dat Vlamingen een bende sikkeneurige zeurpieten zijn. In het nieuwe boek ‘Het merk België’ van marktonderzoeker Jan Callebaut en journalist Wouter Verschelden, waarvoor Callebauts onderzoeksbureau WHY5Research de mening van honderden Vlamingen, Franstaligen én buitenlanders over ons land verzamelde, blijkt dat nogal mee te vallen.

Tim Van Steendam

HUMO U stelt onder meer vast dat België steeds meer uit Franstalige handen glipt, als gevolg van de ‘Belgische’ strategie van de N-VA. Bart De Wever zal het graag lezen.

Jan Callebaut «Je merkt sinds de opkomst van N-VA inderdaad dat Vlaanderen België steeds meer naar zijn hand zet.»

HUMO Het ietwat verrassende gevolg: Vlamingen voelen zich meer thuis in België dan Franstaligen. Van een evolutie gesproken!

Callebaut «De samenstelling van de federale regering (met een Vlaamse meerderheid en een Franstalige minderheid, red.) zal er wel iets mee te maken hebben, maar toch. Vlamingen maken zich eerder druk over concrete problemen, zoals een slecht werkende justitie of gebrekkige wegeninfrastructuur. Franstaligen hebben dan weer algemene kritiek op het politieke systeem.

»Het geeft wel aan dat de Vlaming niet zit te wachten op een splitsing van België. Uit deze enquête blijkt dat men België niet beu is, maar het land wel wil bijsturen en verbeteren.»

HUMO Een andere opmerkelijke vaststelling: moslims laten zich positiever uit over België dan Vlamingen.

Callebaut «De score van de moslims loopt gelijk met de rest van de Belgen, alleen zijn ze sneller bereid om hun mening positief bij te stellen wanneer ze meer informatie krijgen. Persoonlijk bedenk ik daarbij dat we hen wel altijd wijzen op hun plichten, maar nooit op wat ons land nog meer te bieden heeft. Mijn onderzoekers merkten dat moslims objectief gezien heel tevreden zijn over de Belgische sociale systemen en rechtszekerheid, maar ze missen de warmte van hun familie in het thuisland. Ons land heeft dus de plicht om tegenover die mensen wat meer affectie uit te stralen.»

HUMO Een echte knuffelbeer is België ook niet: files, luchtverontreiniging, bestuurlijke chaos en schandalen van ’s ochtends tot ’s avonds. In uw boek pleit u dan ook voor een imagocampagne.

Callebaut «Ik zou in elk geval beginnen met het uitstippelen van een beleid over het management van dit land, want dat bestaat vandaag gewoon niet.

»We bevroegen in de enquête ook vijftienhonderd Britten. Daaruit bleek dat hun kennis over België bedroevend laag is: chocolade, bier en voetballers. Dat is zó’n gemiste kans. Na de brexit plant een deel van de financiële wereld een verhuis naar het continent. Waarom stellen wij ons niet op als interessant hervestigingsland?»

HUMO Eigenlijk roept u om een staatssecretaris van Communicatie.

Callebaut «Absoluut. We moeten het niet altijd hebben over onze middeleeuwse steden en slagvelden uit de wereldoorlogen. Emoties zijn van geen belang bij het opzetten van de structuur van een land. We kunnen ons gemakkelijk positioneren als een moderne regio, met de nadruk op onze functionele zakelijkheid. We moeten ervoor zorgen dat ons land aantrekkelijker wordt voor Belgen én voor buitenlanders. Dat doe je niet door alleen maar chocolade en diamanten in de vitrine te leggen.»

‘Het merk België’ van Jan Callebaut en Wouter Verschelden is uit bij Manteau.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234