null Beeld

Jan Douwe Kroeske: 'Dit jaar wil ik meer hiphop in 'De Lage Landenlijst''

Op zaterdag 16 september vindt de tweede editie van Radio 1’s ‘De Lage Landenlijst’ plaats, een door éminences grises Jan Hautekiet en Jan Douwe Kroeske (van de onvolprezen ‘2 meter sessies’) voorgezeten zoektocht naar de honderd beste Nederlandstalige nummers van ná de Tweede Wereldoorlog.

vvp

HUMO Zeer leuk, maar wat ik me afvraag: is er veel overlapping? Luisteren Nederlanders naar Vlaamse muziek en omgekeerd?

Jan Douwe Kroeske «Goeie vraag, dat weet ik eigenlijk niet. Wat ik wél zeker weet, is dat er onder Nederlandse muzikanten heel veel waardering is voor hun Vlaamse collega’s. Jacques Brel en ook mensen als Raymond, Arno en Tom Barman staan bekend als eeuwige helden. Verder speelt het niet bij mij – en ik denk: bij de meeste mensen – of een nummer nu Nederlands dan wel Belgisch is: als ik mijn lijst maak, zet ik mij voor een leeg vel papier, en schrijf ik alleen op wat ik héél erg mooi vind.»

HUMO Wat opviel aan de lijst van vorig jaar is dat er maar weinig hiphop de top 100 haalt.

Kroeske «Jammer hè? Ik heb in de kick-off voor ‘De Lage Landenlijst’ bewust voor een nummer van de West-Vlaamse Brihang gekozen, die ik een héél grote belofte vind. En er zijn er wel meer, hoor: Ronnie Flex, Zwangere Guy… Of Roméo Elvis! Ik zag hem onlangs live aan het werk op het Gentse Boomtown: tjongejonge, wat een talent. Dus ja, ik hoop dat er dit jaar wat meer hiphop gekozen wordt.»

HUMO Noem eens een nummer waarvan jij het schandalig vond dat het vorig jaar uit de boot viel?

Kroeske «Echt jammer vond ik ‘Ik haat u nie’ van Het Zesde Metaal. Hoewel: daarmee doe ik dan weer tekort aan al hun ándere fantastische nummers (lachje). En wat er bij mij altijd in zal staan omdat het zo goed verwoord, zo goed gemaakt en zo blij gespeeld is, is ‘Dankjewel voor de zon’ van Skik.»

HUMO Op maandag 18 september wordt in de Roma een ‘Lage Landen Sessie’ op poten gezet, met onder meer Raymond van het Groenewoud, Bart Peeters, Spinvis, Frank Boeijen en Maaike Ouboter. Ga jij ook?

Kroeske «Jazeker! Maar mag ik nog even één ding zeggen? Wat ik laatst héél mooi vond, waren de ‘2 meter sessies’ van Amenra, dat ‘Het dorp’ van Zjef Vanuytsel speelde. Hoe zij zich meester maakten van dat nummer… De tijd bleef even stilstaan! De band was zelf zwaar geëmotioneerd omdat ze de eindstreep hadden gehaald. Dat te mogen meemaken, was bijzonder.

»Maar terug naar jouw vraag. Hoe luidde die ook alweer?»

HUMO Wat staat er op de ‘Lage Landen Sessie’ nog zoal te gebeuren?

Kroeske «De pakweg tien muzikanten die uitgenodigd zijn – Frank Vander linden komt ook nog, en Kris De Bruyne en Kommil Foo – gaan er eigen materiaal én andermans liedjes zingen, maar wát precies, dat valt die avond zelf nog in te vullen. Het wordt een verrassing én een mooie viering van het Nederlandstalige lied.»

HUMO Wat is, tot slot, jouw all-time top 3?

Kroeske (meteen) «Thé Lau met ‘Het werk van God’, Spinvis met ‘Voor ik vergeet’ en Gorki met ‘Lieve kleine piranha’. Mooi, niet?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234