null Beeld

Jan Hoet op intensieve zorg

Zoals elke grote kunstenaar gaat ook Jan Hoet (76) ervan uit dat hij, tot het bewijs van het tegendeel is geleverd, onsterfelijk is. Maar nu was het bijna zover.

Hoet klapte vorige week zondag in elkaar na een sprintje op de luchthaven van Hamburg: zijn ademhaling was dermate ontregeld dat hij in een plaatselijk ziekenhuis vierentwintig uur lang in een kunstmatige coma werd gehouden. Maar de patiënt maakt het alweer beter, en treedt volop in discussie met het ziekenhuispersoneel – hij wil zo spoedig mogelijk terug naar Gent.

'Als je altijd met 250 kilometer per uur rijdt, gaat je auto ook sneller stuk'

Oude bomen sterven staande, en Jan Hoet zal ongetwijfeld hetzelfde overkomen. Hij heeft al verscheidene waarschuwingen gekregen dat zijn enerverende levensstijl een hoge lichamelijke tol eist, maar hij blijft jagen en jachten van de ene lezing naar de andere expositie, alsof hij nooit nierkanker, een trombose of een hartaanval heeft gehad. Hoet heeft geen tijd om ziek of vermoeid te zijn: hij moet in het najaar nog een laatste kunstje flikken in de Chinese woestijnstad Yinchuan, waar hij als curator een tentoonstelling van internationale allure opzet.

Maar zelfs Jan Hoet, Meneer Daadkracht zélf, stuit af en toe op zijn grenzen: afgelopen zondag stortte hij in op de luchthaven van Hamburg. En bijna was hij er ook in gebleven, zeggen zijn vrouw en zoon.

Mevrouw Hoet «Mijn man heeft nog maar één nier: om de drie dagen moet hij aan de dialyse. Vrijdag was hij in Gent naar het ziekenhuis geweest, en het plan was dat hij op zondagavond – bij zijn terugkeer uit Duitsland – opnieuw zou gaan. Alleen: op het moment dat je aan de dialyse moet, is je calciumgehalte hoog. En dan neemt de kans toe op hartkloppingen en ademhalingsstoornissen. Dat is dus gebeurd: mijn man is onwel geworden op de luchthaven.»

Jan Hoet Jr. «Hij had zich vergist van terminal. En hij is daar laat achtergekomen: in zeven haasten heeft hij zich naar de andere terminal gespoed, helemaal opgejaagd, en die rush is hem slecht bekomen. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk: een sluitende medische verklaring hebben we niet gekregen. Maar hij was in shock, en hij is in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Daar hebben ze hem, om hem te kunnen intuberen, in een kunstmatig coma gebracht - vierentwintig uur lang. Sindsdien gaat het beter met hem.»

HUMO Heeft hij een hartaanval gehad?

Mevrouw Hoet «Dat dáchten ze, maar een coronarografie heeft dat niet bevestigd: alles was in orde. Waarschijnlijk is het géén hartaanval geweest.»

Jan Hoet Jr. «Nogmaals: wat het was, is niet duidelijk. Maar het was in elk geval het gevolg van een calciumverhoging. Veertien dagen geleden is hij daardoor ook in shock gegaan, en op intensieve zorg in Gent beland. Hij moet, als nierpatiënt, verschrikkelijk goed uitkijken.»

HUMO Gaat hij die tentoonstelling in China nu opgeven?

Jan Hoet Jr. «Dat heb ik hem nog niet horen zeggen (lacht). Het zou ook de eerste keer zijn dat hij om medische redenen van zijn marsroute afwijkt. Nee, hij zal het reizen enigszins moeten beperken, wat minder over en weer vliegen, en wij zullen hem van dichterbij opvolgen – wij kennen zijn medisch dossier het best.»

Mevrouw Hoet «Zijn Chinese tentoonstelling zal hij niet opgeven. Hij spreekt er alweer over op zijn ziekbed – hij is weer goed wakker (lacht). China, dat neem je niet van hem af. Maar al dat vliegen sloopt hem.»

Jan Hoet op intensieve zorg (vervolg)

HUMO En zijn de medische voorzieningen in China naar wens?

Jan Hoet Jr. «Hij is daar uitermate tevreden over. Hij zegt zelfs dat de dialyse in het ziekenhuis ginder beter verloopt dan in België: 'Het doet minder pijn.'»

HUMO De tentoongestelde kunstwerken mogen van de Chinese overheid niet over seks of politiek gaan. Daar kan uw vader zich ook over opwinden. Misschien te veel?

Jan Hoet Jr. «Hij was van plan binnenkort in China op tafel te gaan slaan. En zijn zin door te drijven, als naar goede gewoonte (lacht).»

HUMO Hij is een natuurkracht, hè?

Mevrouw Hoet «Hij kent geen grenzen.»

Jan Hoet Jr. «Maar hij doet ons vaak schrikken. Zo vaak dat het op den duur bijna gaat wennen: de dreiging dat er slecht nieuws kan komen, is permanent aanwezig. Elke keer als hem iets overkomt, neem je al een beetje afscheid van hem. Vreemd om zoiets te zeggen, ik weet het, maar we zullen er op voorbereid zijn als hij er niet meer is.»

HUMO Ontkent hij zijn wankele medische toestand?

Jan Hoet Jr. «Hij praat niet graag over zijn gezondheid: het besef dat het misschien afgelopen zou kunnen zijn, stemt hem niet vrolijk. Maar dat is ook logisch: niemand wil graag dood, toch? Tenminste, niet de mensen met wie ik me graag ophoud.»

HUMO Je vader is zesenzeventig.

Jan Hoet Jr. «Dat is nog niet gewéldig oud, maar hij heeft wel hard geleefd. Het is hetzelfde als met een auto: als je voortdurend met 250 kilometer per uur rijdt, is die ook sneller stuk.»

HUMO Maar hij komt zijn Hamburgse avontuur wel te boven, begrijp ik.

Jan Hoet Jr. «Hij is nu alweer ongelukkig omdat zijn dialyse uitblijft, en omdat zijn overbrenging naar Gent vertraging oploopt. Hij is boos en agressief, en dat is een héél goed teken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234