null Beeld

Jan Jaap van der Wal in 'Fiskepark': 'Ik heb vaak gedacht: wat zijn we hier nu in godsnaam aan het draaien?'

’s Lands eerstaanwezende Jan Jaap, JayJay voor de ingewijden, is één van de vier bekende gezichten die zichzelf spelen in ‘Fiskepark’, de true crime-parodie die volgende week woensdag op Canvas start.

Noud Jansen

De rol mag als een wederzijdse vriendendienst gelden: ook in de echte wereld is Jan Jaap goeie maatjes met Tomas De Soete, maker van en hoofdrolspeler in ‘Fiskepark’. ‘Ik was al kind aan huis aan de visvijver van Tomas en Siska in Dendermonde vóór het leeuwendeel van de reeks er werd opgenomen.’


Bekijk hier de bizarre trailer van 'Fiskepark'. Lees hier ons dubbelinterview met Tomas De Soete en Siska Schoeters.

Jan Jaap van der Wal «Tomas en ik hebben elkaar een paar jaar geleden leren kennen toen ik een rubriek over Vlaanderen kreeg in ‘Café Corsari’. Het klikte meteen, ook met Freek Braeckman trouwens, en we zijn sindsdien bevriend gebleven. Temeer omdat ik ook met Siska werk in ‘De ideale wereld’.»

HUMO Jij als vriend kunt het weten: in hoeverre komt de uitgezakte, depressieve en aan lagerwal geraakte Tomas De Soete die we in ‘Fiskepark’ te zien krijgen, overeen met de werkelijkheid?

Van der Wal «Nou, behóórlijk.

»Zelf heb ik de kritiek op ‘Café Corsari’ nooit begrepen: nog los van het feit dat alle mensen die er destijds achter de schermen werkten, nu op belangrijke posities in de Vlaamse televisiewereld zitten, vond ik het één van de leukste dingen die ik tot op heden in Vlaanderen heb gedaan. Maar toen het programma na al die kritiek werd geschrapt, heeft het Tomas wel een knauw gegeven. Enfin, hij is er altijd zeer manmoedig mee omgegaan, maar je voelde toch dat het hem dwarszat. Mij was zijn voorgeschiedenis op de radio onbekend, maar toen in mijn begindagen bij ‘De ideale wereld’ de naam Tomas De Soete weleens viel op de redactie, was de algemene teneur: een zondagskind, met wiens carrière het helemaal de verkeerde kant is uitgegaan.»

undefined

null Beeld

HUMO ‘Fiskepark’ was een moeilijke bevalling.

Van der Wal «Het was trekken en sleuren, ja. Sowieso om het te schrijven, want in het begin zag het scenario er helemaal anders uit. Het was ook verre van evident om het gefinancierd en uitgezonden te krijgen. Tot overmaat van ramp heeft Tomas een ongeluk gehad met z’n brommertje – je ziet het gebeuren in de allereerste scène van de reeks. En ergens halverwege de opnameperiode is hij thuis van een trapladdertje gelazerd, waardoor hij een tijdlang op krukken heeft rondgelopen. Om maar te zeggen: hij had het geluk niet echt aan zijn kant. Maar inmiddels is die zielige, net iets te dikke man met zijn lange, grijze baard alweer verleden tijd. Tomas is radio aan het maken, en ‘Fiskepark’ is helemaal klaar om te worden uitgezonden.»

HUMO Heb je de hele reeks gezien?

Van der Wal «Ja, en ik was erg onder de indruk. Tijdens de opnames heb ik vaak gedacht: wat zijn we hier nu in godsnaam aan het draaien? Maar toen ik de scène terugzag in het verhaal, viel alles op z’n plaats.

»Een aantal afleveringen heb ik samen met mijn vrouw Eva bekeken, die professioneel actrice is. Wat zij er zo goed aan vond, en ik ben het roerend met haar eens, is dat je uiteraard wel wéét dat het fake true crime is – voor zover mij bekend leeft Bent Van Looy nog, en heeft hij geen bijl in z’n voorhoofd zitten – maar dat je dat van het begin af compleet vergeet. En dus zit je je toch koortsachtig af te vragen wat er precies is gebeurd, en wie er wel of niet bij betrokken is. Wat helpt, is dat Bent, Siska, Tomas en ik herkenbare figuren zijn, die heel dicht bij zichzelf blijven. En de acteurs die Tomas omringen, zijn enerzijds gewone mensen die daar echt wonen, en anderzijds acteurs die wat minder bekend zijn bij het grote publiek. Je krijgt dus geen storende bijgedachten in de trant van: waarom is Kevin Janssens nu ineens de boze buurman?»

HUMO Jij woont al een aantal jaar deeltijds in Vlaanderen. Heb je het hier nog altijd naar je zin?

Van der Wal «Jazeker. Toen ik met ‘De ideale wereld’ begon, heb ik met de redactie afgesproken dat dat hele ‘Hollander in Vlaanderen’-idee nu wel zo’n beetje voorbij is. Ik ben nu gewoon een Vlaming, zij het eentje met Nederlandse roots. Ik ben ook van plan om hier nog een tijdje te blijven; Eva en ik hebben ons zoontje zelfs aangemeld op een Vlaamse school. Ik weet dat er veel kritiek op komt, maar voor zover ik het kan zien, heeft het Vlaamse onderwijs toch een behoorlijk hoog niveau.»

HUMO Presenteer je ‘De ideale wereld’ ook volgend seizoen nog?

Van der Wal «Ja. Er is algemene tevredenheid bij de VRT, en ikzelf doe het heel graag.»

HUMO Je lijkt je er volkomen in je sas te voelen.

Van der Wal «Dat is ook zo. Waar ik vooral tevreden over ben, is dat ik een combinatie van Vlaamse gereserveerdheid en Hollandse directheid heb kunnen vinden. Zonder dat het brutaal, vervelend of grof wordt. Daardoor komen sommige gasten misschien net iets meer uit hun schulp dan je gewoonlijk op de Vlaamse televisie ziet. Wat ook in mijn voordeel speelt – althans, zo voel ik het aan – is dat ik geen geschiedenis heb met de meeste gasten die komen aanschuiven. Neem nu iemand als Mark Eyskens: ik ken die man uiteraard, zoals ik inmiddels zowat iedereen uit het wereldje wel ken, maar ik ben niet met hem opgegroeid. Daardoor kan ik vragen stellen die uit de mond van een geboren Vlaming kinderachtig of onprofessioneel zouden klinken – ik wéét het antwoord gewoon niet. Bovendien heb ik er geen probleem mee om hem zo nu en dan eens een lastige vraag voor de voeten te werpen.»

HUMO Zoals?

Van der Wal «Het fenomeen van de klimaatspijbelaars dook net op toen hij te gast was. ‘In mijn tijd als politicus heb ik ook weleens gedacht dat het de verkeerde kant opging met het klimaat,’ zei hij. Waarop ik: ‘Wat hebt u er dan aan gedaan?’ Toen moest hij het antwoord schuldig blijven, wat ik best prettig vond. Dat soort gasten kan die kritiek ook aan.»

HUMO Herbekijk je weleens een aflevering?

Van der Wal «Ja, vrij vaak zelfs. Mijn vrouw kijkt dan mee, en ze is zeer kritisch. Alleen maar goed, vind ik, want ik probeer nog steeds bij te leren.»

HUMO Wat is haar belangrijkste punt van kritiek?

Van der Wal «Eva en ik zijn allebei nogal geëngageerd, en we houden van gesprekken met inhoud. Als ik op dat vlak een steek heb laten vallen, laat ze het me meteen weten: ‘Hier heb je die of die laten ontsnappen.’ Of: ‘Daar had je moeten doorvragen.’

»Ik zeg trouwens ook iets te vaak ‘maar goed’. Is je dat al ooit opgevallen? De eindredacteur heeft eens een hele aflevering uitgeschreven en alle keren dat ik ‘maar goed’ zei, netjes gearceerd. Dan schrik je wel even (lacht). Maar goed, in the heat of the moment vergeet je zulke dingen al eens.»

'Tomas had het geluk niet echt aan zijn kant. Maar inmiddels is die zielige, net iets te dikke man met zijn lange, grijze baard alweer verleden tijd.'

HUMO Als ik ook even mag: ‘DIW aan zee’ vond ik een lovenswaardig initiatief, maar toch minder geslaagd dan het origineel.

Van der Wal «We wilden een andere setting uitproberen, en kijken of het programma ook zou werken met meerdere gasten. Ik ben het met je eens dat het niet altijd gelukt is, maar soms ook wel. Voor de sfeer en het groepsgevoel was het in ieder geval goed om te doen. Het is een lang seizoen, hè?»

HUMO Willen jullie in de toekomst vaker met meerdere gasten werken?

Van der Wal «Dat zou leuk zijn, ja. Het is mijn wens om ‘De ideale wereld’ de komende seizoenen wat meer richting late night talkshow te trekken, met gasten die op een andere manier worden uitgedaagd: ze doen eens mee in een sketch of een liedje of zo. En af en toe halen we er een expert bij, of iemand die gewoon een goed verhaal in petto heeft. Sowieso mag er méér gebeuren in de studio: dat is niet alleen prettig en uitdagend, het zal er hopelijk ook voor zorgen dat meer mensen daadwerkelijk inschakelen wanneer we op tv komen. Vóór ik het presenteerde, vond ik ‘De ideale wereld’ ook al een goed programma, maar ik betreurde het dat er zo’n zweem omheen hing van ‘We wéten wel dat er niet veel mensen kijken, maar dat is niet erg: je kunt de leukste dingen terugzien op het internet’.»

HUMO Twee jaar geleden zei je in Humo dat je een hekel hebt aan Vlaamse radio-dj’s, ‘omdat ze de vreselijke gewoonte hebben je als een kleuter aan te spreken’. Heb je achteraf aan je vriend Tomas moeten uitleggen dat je het in geen geval over hem had?

Van der Wal «Ik heb aan véél mensen moeten uitleggen dat ik het niet over hen had (lacht). Ach, ik denk dat ik gewoon net iets te veel naar MNM had geluisterd toen ik die uitspraak deed.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234