'Conner Rousseau of Jan Jambon? Dat is kiezen tussen de pest of de cholera. Doe dan maar Joachim Coens, die 'cholera' niet eens kan uitspreken. Daar beleef je tenminste plezier aan'

Het MediajaaroverzichtJan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal: ‘Voor 2022 wens ik iedereen méér Jan Jambon toe. Die wondere humor kunnen we nu meer dan ooit gebruiken’

'Conner Rousseau of Jan Jambon? Dat is kiezen tussen de pest of de cholera. Doe dan maar Joachim Coens, die 'cholera' niet eens kan uitspreken. Daar beleef je tenminste plezier aan'Beeld Geert Van de Velde

We begonnen nog aan het besodemieterde jaar 2021 met de verwachting dat we aldoor de rumba zouden dansen door de straten, met wederzijdse toestemming voorbijgangers likkend. De werkelijkheid bleek, zoals nu eenmaal haar gewoonte is, tegen te vallen. Waar viel wél enige verpozing te rapen? Op uw goede vriend het televisiescherm natuurlijk! Samen met Jan Jaap van der Wal (42), binnenkort ‘De ideale wereld’-host af maar altijd cabaretier hors catégorie, presenteert Humo het Grote Mediajaaroverzicht, een gesprek met de afstandsbediening binnen handbereik.

Vincent Van Peer

JANUARI

HUMO Weet je nog hoe je vorig jaar oudejaarsavond hebt doorgebracht?

JAN JAAP VAN DER WAL «Met vrienden die ook een kind hadden van drieënhalf jaar. Om maar te zeggen dat wij ons echt te plétter hebben gefeest. Verder herinner ik me nog dat Youp van ’t Hek de Nederlandse eindejaarsconference verzorgde, maar dat ik de dag erna ook naar Kamal Kharmach heb gekeken: hij was beter.

»Kamal moest die conference noodgedwongen in café The Joker brengen. Dat is natuurlijk het voordeel van comedian te zijn: in principe heb je alleen maar een omgedraaide appelsienkist nodig om een optreden te geven. De cultuursector wordt enorm geviseerd in ons land, vooral door onze grote vriend Jan Jambon, een man die erin slaagt om zelfs als hij niet aan het breien is steken te laten vallen. Maar van iedereen die klappen krijgt, hebben wij de minste blauwe plekken.»

HUMO Naar welke kerst- dan wel nieuwjaarsspecial ging jouw voorkeur uit: ‘Château Planckaert’, ‘Samson & Gert’ of ‘F.C. De Kampioenen’, op de valreep de kijkcijferkampioen van 2020?

VAN DER WAL «‘30 jaar Samson & Gert’, dat was toch het groots opgezette schouwspel waarin om de één of andere reden Danira Boukhriss in een erg kort jurkje stond te dansen? Ja, daar heb ik natuurlijk met groot plezier naar gekeken. Respect voor de vakman Gert Verhulst hoor, die eveneens verlekkerd zat te kijken – dat is toevallig één van zijn specialiteiten – maar ik hoop dat het nu wel de laatste keer is dat we ons met z’n allen aan zo’n terugblik wagen. Ik las in de krant dat dertigers niet meer in staat zijn om hun jeugd op te geven. Nostalgie is hip, alleen jammer dat het zo zelden samengaat met goede smaak.

null Beeld sbs
Beeld sbs

HUMO Op 7 januari ging de realityreeks ‘De Verhulstjes’ van start: een godsgeschenk voor ‘De ideale wereld’.

VAN DER WAL «Er zijn veel programma’s die zich ertoe lenen om gedubd te worden met gekke stemmetjes, maar ‘De Verhulstjes’ is het állerbeste. Verder vind ik dat programma volstrekt onbegrijpelijk. De narcismeniveaus van Gert Verhulst en mezelf houden doorgaans gelijke tred – ik hoor mezelf ook graag praten – maar op een bepaald moment moet ik ’m toch weg laten galopperen: dan kan ik hem alleen maar uitzwaaien op zijn reis richting eeuwige roem.»

HUMO ‘De Verhulstjes’ kwam niet alleen. ‘De Pfaffs’ werd heruitgezonden, de familie Gooris kreeg met ‘Expeditie Gooris’ een nieuwe camera in hun zog, net als Kathleen Aerts (‘Villa Zuid-Afrika’) en Anouk Matton (‘Anouk Matton privé’). Het zijn opnieuw hoogdagen voor de BV-reality.

VAN DER WAL «Ik heb daar nooit iets van begrepen. Ik geloof fundamenteel niet in het centrale concept ‘wij laten gewoon zien wie we zijn’. Ik heb mij weleens ingelaten met tv-programma’s waarin ze even bij me thuis kwamen filmen en dát was al onwaarschijnlijk gênant: ik slaagde er zelfs niet in om geloofwaardig door een deur te wandelen, ik moest dat telkens drie keer opnieuw doen.»

null Beeld VRT
Beeld VRT

HUMO Over onwaarschijnlijk gênant gesproken: op 9 januari verscheen de documentaire ‘Hi My Name Is Jonny Polonsky’ van jouw ‘De ideale wereld’-voorganger Otto-Jan Ham. Hij haalde zijn jeugdidool, rocker Jonny Polonsky, in huis voor enkele concerten in België. De plaatsvervangendeschaamtemeter bereikte bij momenten Ricky Gervais-niveaus.

VAN DER WAL «Ik weet nog dat Otto-Jan destijds bij ‘De ideale wereld’ als de dood was voor plaatsvervangende schaamte. Als Sarah Vandeursen haar vollédige innerlijke Sarah Vandeursen ontketende, werd hij daar fysiek onwel van en beende hij met de handen over de oren door de Woestijnvis-gangen. Maar zelf kanie er dus ook wat van (lacht). Verder lijkt de documentaire me een zeldzaam voorbeeld van hoe nostalgie en goede smaak soms tóch onder hetzelfde dak kunnen leven, in tegenstelling tot Otto-Jan en Jonny

FEBRUARI

HUMO Op 4 februari werd in ‘Telefacts’ de zaak-De Pauw afgestoft, waarvan maanden later eindelijk het proces zou plaatsvinden. Dwarskijker in Humo oordeelde: ‘Het leek wel alsof ‘Telefacts’ de VRT graag iets ten laste wilde leggen.’

VAN DER WAL «Wij hebben er naar gekeken, met een mengeling van de stoere jongetjes van de redactie en de jonge vrouwen van de productie. Toen ik naar de met walging volgelopen ogen van de vrouwen keek, drong het nog eens tot me door hoe bizar en smerig het is wat er allemaal gebeurd is.

»‘Telefacts’ sloeg de bal ook mis, vond ik, vooral door in het laatste shot likkebaardend in te zoomen op het gezicht van de echtgenote van De Pauw: heel vies-Amerikaans, vond ik dat. Dat tendentieuze had ik hier in Vlaanderen nog niet gezien.»

HUMO 2021 was ook het jaar van Britney Spears. Zij raakte eindelijk onder de tirannieke bewindvoering van haar vader uit, dankzij campagnes op sociale media én documentaires als ‘Framing Britney Spears’, uit op 5 februari.

VAN DER WAL «Dát juich ik toe, ik heb namelijk een spirituele connectie met Britney Spears, wellicht omdat wij gelijktijdig onze opgang hebben gemaakt als artiest én gezegend zijn met gelijkaardige blonde lokken. Voor de poster van mijn allereerste theatervoorstelling ben ik in een felwitte outfit op een maagdelijk bed met gekreukte lakens gaan liggen, geïnspireerd door haar – én de Backstreet Boys, moet ik ruiterlijk toegeven. Het nummer waarmee ik opkwam, was Britneys ‘Crazy’. Ik ben dus blij dat het beter met ’r gaat. Maar wat die documentaire betreft: vrolijk werd ik er niet van. Op de keper beschouwd zit je anderhalf uur naar een ander z’n ellende te gapen, toch?»

null Beeld SBS
Beeld SBS

MAART

HUMO Op 3 maart schoven Meghan Markle en prins Harry aan bij Oprah voor een interview dat het Britse koningshuis op grondvesten deed daveren. Ik moet toegeven dat ik die koek met plezier aan mij heb laten voorbijgaan.

VAN DER WAL «O, maar naast Britney ben ik ook een bewonderaar van Meghan Markle, een héél sterke vrouw. Van de vrouwen die vroeger een relatie hadden met Harry lees je nu dat ze op een gegeven moment zijn afgehaakt omdat de druk van het koningshuis te groot werd. Dan vind ik het straf dat zij zei: ‘Fuck it.’ En dat hij daar ook in meegegaan, en zich van dat hele rotte systeem heeft losgescheurd. I like!»

HUMO Op 21 maart was ‘De mol’ alweer toe aan z’n zesde seizoen sinds de reboot. Het duurde tot de allerlaatste aflevering vooraleer één van de kandidaten Lennart als saboteur kon aanwijzen. Bewonder jij het programma?

VAN DER WAL «‘De mol’ is een soort virus dat heftig circuleert maar waar ik nooit besmet mee ben geraakt. Als ik ernaar kijk, zie ik alleen maar mensen door een stad rennen op zoek naar letters. Iedereen op onze redactie droomt ervan om ooit eens voor ‘De mol’ te werken, maar voor mij hoeft het niet.

»Ik ben weleens gevraagd voor de Nederlandse versie, ‘Wie is de mol?’. Dat was heel geheimzinnig. ‘Waar ben je nu? Ik heb een vraag, maar je moet op een plek zijn waar niemand je kan horen.’ Het blijkt trouwens een Nederlandse gewoonte te zijn om Belgische formats met bekende mensen op te leuken: er komt nu ook een BN-versie van ‘Kamp Waes’. Daarin zie je dan hoe één of andere blogster uitgescholden wordt door een drilsergeant, om daarna in huilen uit te barsten voor de camera: ‘Ik zit gewoon heel diep!’ Dan denk ik steevast: maar kind, je hóéft dit ook helemaal niet te doen, weet je dat? (lacht)»

null Beeld SBS
Beeld SBS

APRIL

HUMO Op 6 april ging de internetreeks ‘The Social House’ van start, waarbij influencers in één huis gingen wonen. Dat gebeurde niet zonder controverse, toen bleek dat er niet divers gecast was. Flo Windey trok zich terug.

VAN DER WAL «Wat worden er in zo’n jaar tijd toch altijd weer een héleboel slechte ideeën uitgebroed, hè? Wauw! (lacht)

»Van sommige dingen, merk ik, begrijp ik helemaal níéts meer. Op YouTube vind ik dat er in Acid, hoe dom het er allemaal ook uitziet, nog een mooie kwetsbaarheid schuilt. Hij probeert iets te vertellen. Maar neem nu Céline en Michiel. Dat is toch van een onpeilbare leegte? Dát heeft corona toch blootgelegd, het laatste anderhalf jaar: je hebt mensen die echt iets betekenen voor de samenleving, en je hebt mensen die beter in ‘The Social House’ zouden gaan zitten. Dan weet je tenminste waar ze uithangen, en kunnen ze verder geen al te grote schade aanrichten.»

HUMO Wél om vrolijk van te worden: op 8 april maakte ‘De Container up’, winnaar van de Ha! van Humo 2020, zijn rentré.

VAN DER WAL«Op een bepaald moment zagen productiehuizen het ene idee na het andere wegvallen, en dan moest er paniekvoetbal worden gespeeld. Dat je dán uitkomt bij een voldragen, leuk programma als ‘De Container up’ vind ik heel sterk.

»Ik heb ook altijd een zwak gehad voor de geniale Pedro Elias. Hij kijkt via mijn Nederlandse tv-abonnement naar de wedstrijden van FC Barcelona: ik weet niet in hoeverre ik hem daar dit seizoen echt een plezier mee doe, maar hij blijft volharden in de boosheid.»

HUMO Op 22 april wordt het startschot gegeven van ‘De Cooke & Verhulst Show’ met James Cooke en Gert Verhulst. Ben jij fan?

VAN DER WAL «In tegenstelling tot ‘De Verhulstjes’ vind ik dat wél een knap programma. Ik weet hoe heftig het is om quasi dagelijks een programma te maken. En dat lukt hun toch aardig. Zij gáán ervoor, hè? Blinkende vloeren, flikkerende lichten, Amelie Albrecht die ergens in de nok van het dak hangt... Ja, dat mag ik wel.»

null Beeld AP
Beeld AP

MEI

HUMO Op 22 mei vond het Eurovisiesongfestival plaats, waarvan de winnaar – het Italiaanse Måneskin – volgend jaar zowaar op Rock Werchter staat.

VAN DER WAL «Het vond dit jaar in Nederland plaats, met een presentatietrio dat ik ken: Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley. Chantal is een groot talent.»

HUMO Uitstekend de muziek ontweken, Jan Jaap.

VAN DER WAL «Ja, dat boeit me nog altijd geen flikker. Al heb ik goed gelachen met Hooverphonic, natuurlijk. Magnifiek: aan dat avontuur beginnen door ostentatief niet mee te doen aan het gezamenlijke Europese lied, omdat je jezelf toch heel wat stoerder vindt dan de rest. Zelfs de knappe koppen van ‘The Social House’ én Jan Jambon hadden je kunnen zeggen dat die tactiek niet werkt.»

HUMO Op 27 mei was er de langverwachte ‘Friends’-reünie. Justin Bieber stapte over een catwalk en Ross en Rachel bekenden dat ze ooit écht gevoelens voor elkaar hadden. Heb jij nog iets onthouden?

VAN DER WAL «‘Friends: The Reunion’ was voor mij wat de ontmoeting met Jonny Polonsky moet zijn geweest voor Otto-Jan: ik had een bepaald beeld van die mensen, en dat had ik liever zo gehouden. Want tjongejonge, wat is er geworden van de comedygod die Matthew Perry ooit was? In de jaren 90 was ik zo’n grote fan dat ik in Amerika de VHS-banden van de ‘Friends’-seizoenen bestelde die in Nederland nog niet uitgezonden waren. En ik ben ’ns speciaal naar Londen gevlogen om Matthew Perry in een slecht toneelstuk te zien. Het doet écht pijn om ’m nu zo te zien.»

HUMO Op 30 mei werd te Netflix dé comedyspecial van het jaar gelanceerd: ‘Bo Burnham: Inside’.

VAN DER WAL «Héél knap! Het is altijd moeilijk voor een comedian om wat je op de planken doet over te brengen naar een tv-scherm. Bo Burnham is daar enorm creatief in. Hans Teeuwen heeft in Nederland overigens iets gelijkaardigs gedaan, door vanuit zijn woonkamer comedy te maken.»

HUMO Ben je nog fan?

VAN DER WAL (twijfelt) «Ja. Ik hoor zijn rants niet altijd graag, maar ze komen wel ergens vandáán. Zijn beste vriend Theo van Gogh is vermoord geweest, deze zomer overkwam Peter R. de Vries hetzelfde. Je merkt dat het Hans enorm raakt. En daar komt een deel van zijn woede vandaan. Nu hij, zoals wij allemaal, het podium mist, schiet hij alle kanten uit en belandt hij soms in een hoek waarvan je denkt: wil je dáár nu zitten? Maar: ik kijk wel elke keer.»

‘De narcismeniveaus van Gert Verhulst en mezelf houden doorgaans gelijke tred, maar op een bepaald moment moet ik ’m toch weg laten galopperen op zijn reis richting eeuwige roem.’ Beeld Geert Van de Velde
‘De narcismeniveaus van Gert Verhulst en mezelf houden doorgaans gelijke tred, maar op een bepaald moment moet ik ’m toch weg laten galopperen op zijn reis richting eeuwige roem.’Beeld Geert Van de Velde

JUNI

HUMO Kun je mij iets vertellen over de seizoensfinale van ‘Thuis’ van 11 juni?

VAN DER WAL «Ik weet nog dat er een Overlegcomité verplaatst zou worden om de kijkers van het programma ter wille te zijn, een beslissing die op onze redactie op stil gejuich onthaald werd. Daar lopen veel mensen rond die er niet voor uitkomen, maar in het diepste hunner gedachten enorme ‘Thuis’-fans zijn. Ik noem geen namen.»

HUMO Op 19 juni passeerde een veelbesproken documentaire over een gluiperige spermadokter, maar ik vond de titel een tikje misleidend. Toen ik ‘Het zaad van Karbaat’ las, vulde ik automatisch aan: ‘Kan geen kwaad.’

VAN DER WAL «Dat zit echt alléén in jouw hoofd (lacht). Ik vond het een interessante docu over een hogere vorm van narcisme: jezelf in honderdvoud willen terugzien in het straatbeeld. Daar kunnen zelfs reality-BV’s niet aan tippen.

»Mijn vrouw en ik hebben er heel lang over gedaan om kinderen te krijgen, en hebben dus ook fertiliteitsklinieken bezocht. Ik heb me toen laten vertellen wat er allemaal moet gebeuren vooraleer je überhaupt sperma mág doneren. Toen dacht ik: moet dat nou zo strikt? Maar nadat ik ‘Het zaad van Karbaat’ had gezien, antwoordde ik zelf: ja, liefst wel.»

JULI

HUMO Op 18 juli keerde ‘Zomergasten’ terug in Nederland. Zou je ’t zelf graag presenteren?

VAN DER WAL «Ik heb die ambitie gehad, maar inmiddels ben ik al zo lang weg uit Nederland dat de droom vervlogen is. En hier doen we een beetje hetzelfde met ‘Alleen Elvis blijft bestaan’, hè? Als Thomas Vanderveken het niet meer ziet zitten, mogen ze mij altijd bellen.»

Zomergasten Beeld VPRO
ZomergastenBeeld VPRO

HUMO Op 23 begon het tweede seizoen van ‘Ted Lasso’, over een American footballcoach die een Engelse voetbalploeg gaat managen. Heb jij daar net als Bart De Wever van kunnen genieten?

VAN DER WAL «In februari is op Eén een documentaire gemaakt over De Wever zélf. Wonderlijk dat hij zich zo liet filmen. Het verwijt naar die reeks toe was dat het één grote politieke reclamespot was, en dat zag ik er ook in. Maar dat terzijde.

»Over ‘Ted Lasso’ ben ik het wél met Bartje eens, maar ik ben nog méér te vinden voor ‘The Morning Show’, met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon. Het is pure beroepsmisvorming, en misschien een lichte vorm van sadomasochisme, maar ik kijk graag naar reeksen die zich afspelen op de vloer van een tv-redactie. Mensen die in paniek heen en weer rennen, de rush van een item dat net op tijd klaar raakt... Bij ‘De ideale wereld’ gaat het er veelal iets rustiger aan toe.»

HUMO De prijs voor Meest Geschifte Programmaconcept gaat naar ‘Sexy Beasts’ op Netflix, waarin vrijgezellen gemaquilleerd als otter of duivel met elkaar op date gaan.

VAN DER WAL «Weet je wat ik denk? Dat mensen meer moeten neuken, man. Mensen neuken te weinig. En dan krijg je dus dit soort zeikprogramma’s. Maar er is kennelijk een markt voor: als je een masker op je kop zet en je begint te zingen, dan is het een gigahit. Dus waarom ook niet daten?

»Weet je wat mijn guilty pleasure is? ‘Grand Designs’ op het Britse Channel 4. Daarin bouwen mensen een huis midden in een bos: stukje land kopen en zelf in zes maanden tijd iets optrekken voor 200.000 euro. Maar op dag één blijkt dan onvermijdelijk dat de vergunning niet rond was en op dag twee moeten tot groot chagrijn van de buurman een paar bomen weg. Ja, dáár geniet ik van. Dan denk ik telkens: goh, wat ben ik blij dat het beton in mijn muren gewoon lekker stevig is.»

F*** you very, very much  Beeld Streamz
F*** you very, very muchBeeld Streamz

AUGUSTUS

HUMO Heb je vanaf 1 augustus naar ‘F*** You Very Very Much’ gekeken op Streamz, of vond je ‘De redders’ op Play4 grappiger?

VAN DER WAL «Ik ben fan van Frances Lefebure, maar uiteraard was het kunststuk ‘De redders’ nóg beter. Mijn enige puntje van kritiek was dat ze te weinig récht in de camera keken, om dan te zeggen: ‘Wij hebben ook geen idee wat we aan het doen zijn!’ Dat had de acteerprestaties nóg overtuigender gemaakt (lacht)

HUMO Op 19 augustus werd de allereerste aflevering van ‘F.C. De Kampioenen’ bij hoge uitzondering nog eens herhaald. Heb jij, als geboren Nederlander, een geschiedenis met het programma?

VAN DER WAL «De enige keer dat ik vrijwillig naar het programma heb gekeken, was op de zaterdag in 2018 toen de N-VA de stekker uit de federale regering trok. Ik was eindelijk aan het ontdekken waarom Marcske zo graag chocomelk drinkt, toen het programma onderbroken werd door een geïmproviseerde persconferentie met te veel corpulente mannen aan een te klein tafeltje. Nu weet ik het nog altijd niet.»

HUMO Ook ‘Temptation Island’ begon er weer aan op 27 augustus. Zit daar nog iemand op te wachten?

VAN DER WAL «In Amsterdam heb ik een tijdje een productiebedrijf gehad in een grachtenpand, naast een castingbureau dat voor dit soort programma’s werkte: onder meer voor ‘Oh Oh Cherso’, ken je dat nog? Op een bepaald moment zag ik op de stoep opeens niemand minder dan de genaamde Barbie staan. Mijn mond viel open: zo iemand had ik nog nooit gezien! Ieder jaar zoeken die castingbureaus dus naar zúlke mensen. Maar nu heb ik de indruk dat ze vooral uitkomen bij mensen die de Barbies van deze wereld nádoen, in een wanhopige gooi naar de roem. Intussen moeten die kandidaten wel onmenselijke contracten tekenen: voor 75 euro de hele avond rondhossen in een discotheek. Begint dat niet verdacht op mensenhandel te lijken?

»Dus nee, ik zat er niet op te wachten, op dat nieuwe seizoen van ‘Temptation Island’.»

null Beeld VRT
Beeld VRT

SEPTEMBER

HUMO Het enige Vlaamse programma dat dit najaar écht goed scoorde in de kijkcijfertabellen was ‘De Columbus’. Wat is de succesformule?

VAN DER WAL «Ik ben dol op Wim Lybaert. Hij is een keertje bij ‘De ideale wereld’ te gast geweest, en toen verlieten we de studio pas om half één ’s nachts, omdat het nakaarten te gezellig was. Daarvoor staat hij bekend, dat uitstekende nakaarten van ’m. Ik ben ooit gevraagd geweest voor ‘De Columbus’, maar toen had ik geen tijd: ik heb er spijt van, want het programma zit er na z’n vierde seizoen definitief op.»

HUMO Wat vond je op 9 september van het tv-experiment ‘Alloo ive’, door Onze Man bedacht met anderhalve ster?

VAN DER WAL «We hebben met ‘DIW’ oprecht overwogen om uit te vogelen waar Luk Alloo zou gaan filmen, om daar dan onze eigen ploeg op af te sturen. Ach, ik snap zijn reflex wel: ‘Pure livetelevisie: top, ik red me wel!’ Maar een deel van je talent moet ook zijn dat je je laat omringen door mensen die je behoeden voor dat soort calamiteiten. Ik heb ook iemand nodig die me af en toe zegt: ‘Kijk, je bent heel erg goed, Jan Jaap. Máár...’ (lacht)»

HUMO Dé tv-hype van 2021 begon op 17 september: ‘Squid Game’ werd de best bekeken reeks in de Netflix-geschiedenis.

VAN DER WAL «Ik ben er nog niet door: het is niet helemaal voor mij. Als ik naar een serie kijk, verplaats ik mij graag in de huid van de personages. Zélfs bij pakweg ‘Succession’, waarin alleen maar schoften rondlopen. Dan denk ik minstens: ‘Hé, ik wil ook wel zo’n privéjet!’ Bij ‘The West Wing’ was ik jaloers alle personage een secretaresse hadden die de hele dag dingen voor hen opschreef (lacht). Maar zo’n identificatie lukt me dus niet bij ‘Squid Game’: het concept is me te fantastisch, vermoed ik, het gaat mijn verbeelding te boven. Ook bij humor houd ik het liever dicht tegen de realiteit.»

HUMO Op 11 september, altijd een traumatische datum, begon ‘K2 zoekt K3’. Was jij verrast toen het pleit uiteindelijk gewonnen werd door een knappe blondine?

VAN DER WAL «Verrast niet: die kennersblik van Gert Verhulst, hè. Wat me wel opviel, is dat de nieuwsberichten achteraf maar over één vraag gingen: zal deze Nederlandse blondine het lánger uithouden dan de vorige Nederlandse blondines? Als ik iemand kan geruststellen: ik ben het levende bewijs dat een Nederlandse blondine het hier wel even kan uithouden – dat komt goed.»

Dave Chappelle Beeld Mathieu Bitton / Netflix
Dave ChappelleBeeld Mathieu Bitton / Netflix

OKTOBER

HUMO Dave Chappelle haalde zich met zijn nieuwe Netflix-special ‘The Closer’ op 5 oktober de toorn van de halve wereld op de hals, vanwege zijn transmoppen. Jij schoot hem in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 te hulp.

VAN DER WAL «Ik vond het ook niet zijn beste show. Het enige at mij stoorde, was dat niemand die hem zo zwaar bekritiseerde de hele show had gezien. Dan ken je de context toch niet? En laat context in comedy nu net zo belangrijk zijn. Wie alles bekijkt, kan niet zeggen dat Chappelle transfoob is, alleen dat hij met een grens flirt.

»Met ‘De ideale wereld’ hebben we de afgelopen jaren ook weleens kritiek te slikkengekregen, laatst nog toen wij op dezelfde avond als de gewraakte ‘De wokepolitie’-sketch van ‘Iedereen beroemd’ een filmpje hadden gemaakt over een profvoetballer die uit de kast kwam. Ach ja. Dat is niet erg. Wij mogen net als Dave Chappelle maken wat wij willen. En vervolgens mag iedereen daar ook van denken wat ie wil. Als iets niet goed overkomt, dan is het aan ons om de mop de volgende keer duidelijker en béter te maken.»

HUMO Pedro Elias zei ooit: ‘Misschien maakt ‘De ideale wereld’ wel fouten waar we over twintig jaar anders naar zullen kijken. Moet je bijvoorbeeld zomaar een platform geven aan een Hollander?’

VAN DER WAL «Echt iets voor een Catalaan! (lacht) Dat valt me erg tegen van hem, want nu moet ik mijn tv-wachtwoord wijzigen. Het nieuwe wachtwoord zal luiden: ‘pedroeliaskanindestrontzakken21’.»

HUMO Heuglijk nieuws dat nogal onder de radar is gebleven: op 13 oktober keerde Mark Uytterhoeven terug naar televisie met ‘Opa’ op Ketnet. Niet door de grote poort, maar in Humo toch goed voor 4,5 sterren.

VAN DER WAL «Toen ik pas bij ‘’ werkte, vervulde Mark Uytterhoeven daar nog een rol op de achtergrond. Elke dag hij naar de eindredacteur om te zeggen wat hij er die avond van vond. Daar is hij mee opgehouden. Ik denk dat hij die tijd broodnodig had om die indrukwekkende snor van ’m te cultiveren. Of misschien is dit citaat uit de Bijbel gewoon van toepassing: ‘En Hij zag dat het goed was.’ (lacht)»

Het huis - Conner Rousseau Beeld VRT
Het huis - Conner RousseauBeeld VRT

NOVEMBER

HUMO VTM 2, dat ook dit jaar nog steeds bestond, pakte op 4 november groot uit met ‘BV Darts’. Wat is het debielste programmaconcept waarvoor men jou ooit gevraagd heeft?

VAN DER WAL «In Nederland is er ooit een format geweest waarbij bekende mensen gingen schapenhoeden. Dan liep je met een regenjas, een stok en lieslaarzen door een weiland met een hoop beesten in je zog. Maar intussen moest je natuurlijk óók al je zielenroerselen op tafel gooien.»

HUMO Daar hebben wij ‘Het huis’ voor. Op 30 november was Conner Rousseau te gast.

VAN DER WAL «Als ik daarnaartoe zou gaan, zou ik gewoon de hele dag zwemmen! Relaxen en hup, weer naar huis. Maar er wordt natuurlijk van je verwacht dat je huilt met kinderfoto’s en de deur van je ziel op een kier zet. Dat is het soort gespeelde oprechtheid waar ik moeite mee heb.

»En dan is er Conner Rousseau, ja! Na Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke de populairste politicus in België, wat vooral wil zeggen dat de Vlaamse kiezer massaal op Instagram zit. Ik moet ’m nochtans nog op een eerste bruikbaar idee of inhoudelijk vergezicht betrappen. Over enkele jaren mag ik stemmen in België en kan ik eigenhandig een stokje steken voor dat hele Conner Rousseau-fiasco.»

HUMO Conner Rousseau of Jan Jambon?

VAN DER WAL «Da’s kiezen tussen de pest en de cholera, en dus ga ik voor Joachim Coens, die het woord ‘cholera’ geeneens kan uitspreken. Daar beleef je tenminste plezier aan.»

Bart Cannaerts  Beeld Play4
Bart CannaertsBeeld Play4

DECEMBER

HUMO Begin december verving Bart Cannaerts halsoverkop de met corona besmette Erik Van Looy als presentator van ‘De slimste mens ter wereld’. Had jij dat ook kunnen doen?

VAN DER WAL «Beter niet, want ’t stond recht tegenover ‘De ideale wereld’ geprogrammeerd. Bart Cannaerts dat extreem goed gedaan. Ik was erbij als jurylid en we hebben hem maar drie keer aan de beademing moeten leggen.»

HUMO Wat vind je van de deelname van Delphine van Saksen-Coburg aan ‘Dancing with the Stars’? Op 4 december was ze voor het eerst in galajurk te bewonderen.

VAN DER WAL «Een heel mooie en dappere stunt om mensen met parkinson een gezicht te geven. Hoedje af!»

HUMO Dan rest ons alleen nog vooruit te blikken: waarom is het zover gekomen dat je in mei vaarwel zegt aan ‘De ideale wereld’?

VAN DER WAL «Ik ben iemand die niet te lang hetzelfde moet doen. Ik vind het fijn om op een hoogtepunt te stoppen, wanneer ik er nog plezier aan beleef: ik zal met een goed gevoel op mijn periode bij ‘DIW’ kunnen terugkijken. En intussen ga ik natuurlijk gewoon door met satire maken.»

HUMO Vanaf januari staat zelfs al een theatertournee op het programma: ‘Troisième’. Hoeveel keer heb je die intussen al moeten uitstellen?

VAN DER WAL «Twee keer.»

HUMO Troisième keer, goeie keer.

VAN DER WAL (lacht) «Je bent de eerste om die uitstekende mop te maken, proficiat. Het wordt een mooie show, geloof ik. Het is het sluitstuk van de trilogie over mijn relatie met Vlaanderen. Intussen zijn we aanbeland bij de fase: ‘We moeten eens praten.’ Maskers af, alles op tafel. Ik neem minder een blad voor de mond, maar ik laat ook meer van mezelf zien. Op die manier hoop ik een intieme, maar ook grappige theateravond te presenteren.»

HUMO Wat mag er voor jou nog gebeuren in 2022 opdat we met z’n allen een geweldige stap richting ideale wereld kunnen zetten?

VAN DER WAL «Dan wens ik iedereen vooral méér Jan Jambon toe. Waarom? Omdat iedereen in paniek raakt als hij aan het woord komt, hijzelf nog het meest van al: het is díé wondere humor, recht uit het leven gesneden, die we nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Eigenlijk wens ik iedereen gewoon het beste toe, en die mooie Pedro Elias: een hoogsteigen voetbalkanaal.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234