Jan Leyers presenteert: 'Zomergasten'

'Een volkomen onverwachte dark horse,' schreef NRC Handelsblad nadat de VPRO in 'De wereld draait door' de nieuwe presentator van 'Zomergasten' voor het voetlicht had gebracht. Nu is die annoncering elke keer een spektakel vanjewelste, omgeven door oorverdovend rumoer, maar dat de zender op de proppen kwam met een volstrekt onbekende Belg, want dat ís Jan Leyers boven de Moerdijk, sloeg televisiekijkend Nederland met verstomming.


Met 'Zomergasten' - drie uur livetelevisie, een praatprogramma bovendien, helemaal opgetrokken rond één gast en zijn zelfgekozen beeldfragmenten - wordt niet gelachen in Nederland. In Hove óók niet, zo bleek uit Leyers' eerste reactie: 'Het voelt alsof ik word opgeroepen voor het Nederlandse elftal.' Achteraf bekeken is zijn aanstelling niet helemaal uit de lucht komen vallen: hij werkte eerder al samen met eindredacteur Peter van Ingen, aan het niet altijd op even luid applaus ontvangen 'Iets met boeken'. Dat ook Humo daar ooit in niet zo lieve bewoordingen over schreef, is hij nog niet vergeten - een merkwaardige spanning zal zich het hele interview lang doen gevoelen. Wij gaan, als mensen van goede wil, nochtans resoluut voor good vibes. Bij wijze van binnenkomer willen we bijvoorbeeld graag van Leyers weten hoe groot het gat nu precies was dat hij in de lucht sprong toen toen Van Ingen hem vroeg.HUMO Bij uw voorgangers vielen - ik chargeer even, voor de sport - ruwweg twee verschillende reacties te noteren toen ze opgebeld werden: 'O, hij wil me vast als gast' en 'Ik dacht dat hij het nooit zou vragen'.Jan Leyers «Zelf koester ik zelden zulke aanmatigende gedachten, en ook in het geval van de meeste andere presentatoren zou het me verwonderen.

»Op een dag belde Peter me op: 'Ik wil het over iets hebben.' Omdat hij ook eindredacteur van 'Iets met boeken' was, dacht ik: 'Hij heeft een nieuw idee voor een programma.' Maar toen is hij naar Antwerpen gekomen, en al vrij snel vroeg hij: 'Zou je er iets voor voelen om 'Zomergasten' te presenteren?' Ik zeg: 'Euhm... Ja.' (lacht) Ik heb er niet over moeten nadenken. Als je ja zegt, heb je misschíén spijt, als je nee zegt zéker. Ik heb het in elk geval nooit geambieerd. Of er zelfs maar stiekem op gehoopt.»HUMO Waarom niet? U hebt tenslotte een track record als interviewer, en u kende Van Ingen.Leyers «Ik denk dat 'Zomergasten' té groot, té onbereikbaar was. En wel heel erg Hollands, hè? Af en toe krijgen ze weleens een Belgische gast aan tafel, maar in negenennegentig procent van de gevallen niet.»HUMO Was u de enige kandidaat?Leyers «Of hebben ze eerst drie man gepolst die geweigerd hebben? Zulke dingen ga ik misschien achteraf vragen, maar nu niet: dat brengt ongeluk. Ik ga niet beginnen te peuteren, zo van: 'Hoe zeker ben je eigenlijk van mij, Peter?' (lachtHUMO Waarom wilde hij u graag aan boord?Leyers «Hij vond het een goed idee om er een buitenstaander bij te halen. Zowel in het kader van de reeks als in het licht van de staat waarin Nederland zich bevindt. Het zou deugd doen, de dingen in een ander perspectief plaatsen. Een buitenstaander kan sommige evidenties minder evident laten lijken, en omgekeerd.»HUMO De bekendmaking van de 'Zomergasten'-presentator is in Nederland een evenement op zich. Om het oneerbiedig te stellen: ze maakt vaak meer gerucht dan het programma zelf. En een Vlaming uit de hoed toveren maakt er nog nét iets meer een evenement van.Leyers «Ja. (Kijkt lang zwijgend voor zich uit) Dat is héél oneerbiedig gesteld (lacht hard).

»'Zomergasten' is, behalve de nationale voetbalploeg, het enige onderwerp waarover élke Hollander een mening heeft. Dat rumoer klinkt nu luider dan ooit, het wordt tig keer versterkt door Twitter en Facebook.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234