null Beeld

Jan Mulder: '1 op de 4'

‘Volgens een enquête van Het Nieuwsblad vindt 1 op de 4 Belgen het niet erg dat in een voetbalstadion ‘oerwoudgeluiden’ worden geoehoed wanneer een zwarte speler de bal krijgt toegespeeld. Als je me voor de enquête had gevraagd hoeveel mensen dat niet erg vinden, had ik 1 op de 100 geraden. Of 1 op de 200. Misschien 1 op de 1.000.

1 op de 4. Als Het Nieuwsblad geen onkreukbare krant was, zou je de onderzoekers nog gaan verdenken van positieve manipulatie (‘De uitslag was 1 op de 2’) om de zaak niet nog erger te maken dan het met 1 op de 4 al is.

Heeft de KBVB al gereageerd op dit onthutsende rapport? Komt de minister van Binnenlandse Zaken nog in actie om met concrete maatregelen een eind te maken aan dit kwaad?

Hoe zouden die antwoorden in ’s hemelsnaam tot stand zijn gekomen? Zijn de geënquêteerden ongeïnteresseerd? Hebben ze geen idee van wat ze zeggen? Vinden ze oerwoudgeluiden qua ritme fijn om te horen? Hebben ze zin om de boel voor de lol op zijn kop te zetten en voorspelbare reacties als deze column uit te lokken? Kalken ze onder het mom van ‘Waar hebt u het over?’ het tegenovergestelde neer van wat ze vinden?

Nog een getal uit de enquête van Het Nieuwsblad: 1 op de 5 Belgen vindt campagnes tegen racisme overbodig. Ik ook. Ik kan die koppen van Messi, Neuer, Robben en Ibrahimovic niet meer zien wanneer ze voor de zoveelste keer hun versleten zinnetje vlak voor een duel in de Champions League opdreunen. Niemand kijkt of luistert er nog naar. T-shirts met ‘No to Racism’ erop zijn ook zinloos geworden. Geen mens die het nog opvalt, laat staan dat er in heel Europa nog een man of vrouw te vinden is die bij zo’n shirt van Neymar denkt: ‘No to Racism. Nou je ’t zegt. Ja: dat ga ik voortaan ook doen.’

Die nu al jaren vertoonde campagnes zijn zapmomenten. De goedbedoelde boodschap komt uit een oude automaat. Men zegt eigenlijk tegen je: ‘Het interesseert ons geen zier.’ Als je toch een campagne wilt: bedenk een nieuwe, een meedogenloos ding waarvan je schrikt. Beter dan een campagne is een maatregel.

Voorzitter De Keersmaecker van de KBVB: ‘Ons standpunt is duidelijk: wij veroordelen elke vorm van racisme. Maar we kunnen pas optreden als er een scheidsrechtersrapport wordt opgemaakt.’

Er worden geen scheidsrechtersrapporten opgemaakt. Oerwoudgeluiden, en niemand die iets merkte. Kabasele, een zwarte speler: ‘Bizar dat ik het als enige hoorde.’

undefined

null Beeld

De maatregel.

Als een speler de scheidsrechter op oerwoudgeluiden opmerkzaam maakt, legt die de wedstrijd stil, hij vraagt de stadionspeaker om te roepen dat bij herhaling definitief zal worden gestaakt, de club van de betreffende ‘oe-oe’-supporters wordt bestraft met een wedstrijd zonder publiek en een boete van 200.000 euro. Om te beginnen. Ook zal de club er alles aan doen om de schreeuwers op te sporen en door justitie te laten berechten.

Indien er tijdens drie wedstrijden achter elkaar ‘oe-oe’ wordt gehoord, volgt de intrekking van de licentie.

Oerwoudgeluiden. Belgen verschillen niet zoveel van de inwoners van Frankrijk, waar het Front National van mevrouw Le Pen vorige zondag 30 en soms 40 procent van de stemmen in de departementen veroverde. Oorzaak van de winst: immigratie; verkapt racisme dus. In Nederland schiet de PVV zó hard omhoog, dat een toekomstige minister-president Geert Wilders denkbaar wordt. De populairste man in de US is momenteel Donald Trump. Donald wil een algemeen inreisverbod voor alle moslims. Applaus. Applaus van de menigte, niet van de meer genuanceerde personen, zoals verstandige politici.

Na hun welgemeend afstand nemen van de woorden van Trump bombarderen deze verstandige politici snel weer Syrië en verschaffen ze de misdadigers van IS nieuwe, vruchtbare grond om er nieuw jihadbloed op te kweken. En tussendoor onderhouden ze vanwege de lucratieve handelsbetrekkingen en de olie hun innige vriendschapsbanden met de koning van Saoedi-Arabië, een land dat homoseksuelen aan lantaarnpalen op drukke kruispunten verhangt, mensen die een mening geven twintig jaar lang met duizend zweepslagen straft, vrouwen als tweederangsburgers ziet en ze achter de tralies zet na het besturen van een auto.

En als er die dag nog tijd overschiet, verkopen ze (we hebben het nog altijd over de verstandige politici die Trump bekritiseren) vernietigingswapens aan naties van welke je zeker weet dat ze het wapentuig langs een omweg in de handen van IS en andere moorddadigen spelen.

In een voetnoot bij het gewetenloze grote kwaad werd door Het Nieuwsblad een onderzoek verricht. 1 op de 4 toeschouwers vindt oerwoudgeluiden niet erg. Het akelige sluipt en sluimert. Het was een goede, noodzakelijke enquête.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234