null Beeld

Jan Mulder: 'Aftrap'

De schoonheid van het spel zit 'm in de eenvoudige dingen.

Jeroen Maris

FIFA heeft een spelregel veranderd, ter verbetering en verfraaiing van het voetbal.

Een verbod op met gekantelde voet, noppen vers geslepen, een tegenstander bespringen ter hoogte van het stuk tussen enkel en scheenbeen, zodat je de meeste kans hebt de boel daar te breken?

Een maatregel tegen de verwurging bij corners?

De elleboog in de ban?

Mij staat nog vers in het geheugen hoe trainer Louis van Gaal onlangs zijn elleboogspecialist Marouane Fellaini verdedigde nadat die in één beweging tijdens één sprong in de lucht twee keer had gestoten, achtereenvolgens het jukbeen en de kinnebak van een ellendeling van de overkant zwaar beschadigend.

Een betere bestraffing van ‘te laat komen’ misschien, bijvoorbeeld met een maand of twee schorsing? Zou het eindelijk voltooid verleden tijd zijn, iemand bewust een doodschop verkopen en dat afdoen met de term ‘hij was te laat’?

FIFA acht bovenstaande misstanden allemaal nog in orde en concentreerde zich op de aftrap.

Mag voortaan achterwaarts.

De bal hoeft dus niet meer een ‘hele omwenteling’ naar voren te hebben gemaakt voordat de verkeerde kant is toegestaan. Over dat besluit heeft de International Board, een instantie met Schotten van over de 100, 150 jaar nagedacht. Een paar weken geleden kwam er witte rook uit de denktank: ‘Ja, we doen het, het is het risico waard, we denken dat de tijd rijp is voor een tikje naar achteren.’

undefined

null Beeld

Spijtig. Een aftrap die opnieuw genomen moet worden – hij was niet zichtbaar vooruit gespeeld – is een van de aantrekkelijkheden van deze sport. Het hele zaakje weer in gang moeten zetten: daar bloeit het hart van open. Messi kan wel ingewikkelde kunststukken op de mat toveren, de schoonheid van het spel zit ’m ook in de eenvoudige dingen, zoals daar zijn de ingooi, de punter, de ouderwetse elftalfoto zonder kinderen erbij met reclame op hun borstjes, en het trappen in de grond door de amateurrechtsback, de zoon van kruidenier De Vries uit Hooghalen, die meteen naar de kliniek moet met een gebroken wreef en afgescheurde achillespees, terwijl hij net was getrouwd.

Daar staat tegenover dat een goed gelukte aftrap, bijvoorbeeld een schopje een halve meter schuin opzij, spectaculaire gevolgen kan hebben. Als speler van het Nederlands militair elftal heb ik het wonder eens beleefd op Madeira, het eiland waar Cristiano Ronaldo geboren is. Ik, ‘middenvoor’ en dus de aftrapper, deed het korte balletje schuin opzij naar Van der Kuijlen en Willy schoot ’m met één machtige haal van zijn been in de kruising: 0-1.

Dit is ongewenst. De plechtigheid van aftrap dient te gebeuren zonder gretige intenties of sluwheid. Wees waardig. Vorige woensdag scoorde Sevilla vijftien seconden na de rust tegen Liverpool. Dan begrijp je niks van traditie en protocol. Gelukkig was het de aftrap voor de tweede helft.

De aftrap moet worden gevolgd door een periode van trage passes, nietszeggende combinaties. Vooral geen snelheid, opdat de toeschouwer optimaal kan genieten van de wedstrijd, die net is begonnen en waarop je je zo had verheugd. Nog even om je heen kunnen kijken en genieten van de volle tribunes voordat de strijd echt losbarst: dat is een mooie aftrap.

De beste slow starter is Lionel Messi. Zijn collega Iniesta zien wij ook graag beginnen, maar Messi doet het ongeëvenaard verveeld. Hij is nog thuis. Zeker tien minuten lang zoekt hij een krant. De drie ballen die zijn richting uitkomen, worden door hem behandeld zoals het hoort: niet. Met enige schaamte denk je terug aan jouw aandeel in die kogel op de rauwe maag van Van der Kuijlen. Wat ik toen nog niet wist (anders had ik de aftrap aan Willy overgelaten en had hij niet hoeven wachten met zijn verbluffende schot): de aftrap mag onmiddellijk in het doel geschoten worden.

In de jaren dertig van de vorige eeuw riepen alle spelers op het veld na de aftrap driewerf hoera voor de tegenstander. Ik zou er een verhoging van de contributie bij de sportzender voor over hebben als Real Madrid en FC Barcelona dat nog zouden doen. Voetbal is een sport van aardige tradities, geen virtualrealitygame voor jongens met een speelgoedmitrailleur.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234