null Beeld

Jan Mulder: 'Big Sam'

Dit is niet het puntje van een ijsberg, dit is de Premier League.

jan mulder

Sam Allardyce, bondscoach van Engeland omdat hij technisch de beste Engelse voetbaltrainer is en zijn kauwgom soms volledig uit de mond jongleert én weer naar binnen loodst, werd na één wedstrijd en 67 dagen in functie ontslagen. Hij was ingegaan op een verzoek van enkele zakenlieden (undercoverjournalisten van The Daily Telegraph) voor een schnabbel van vier lezingen in Singapore tegen een honorarium van 600.000 euro, plus het geven van advies bij foute transfers. Sam wist inderdaad een manier om de sinds 2008 verboden third party-methode toch te kunnen benutten. De bijeenkomst was in het geniep gefilmd.

Allardyce zei ook nog wat over zijn voortdurend in slaap sukkelende voorganger Roy Hodgson, die bovendien de r niet kan uitspreken, Big Sam had het dus over ‘Woy’. Heel Engeland sprak er schande van. Oud-speler en BBC-analist Alan Shearer verklaarde dat Engeland nu the ‘laughing stock of world football’ is.

Het lachertje? De hele wereld benijdt jullie, Alan. Engeland bezit de rijkste competitie, de hoogste trainerssalarissen, spelersauto’s met ingebouwde sauna en het afzetgebied Azië, waarmee je je nog duizend jaar paradijs kunt veroorloven.

Het ontslag van Allardyce is een discutabele gebeurtenis. Sam is ontslagen door een FA-voorzitter die aan het hoofd staat van een heel leger Big Sams, verspreid over de Premier League. Die voorzitter, Greg Clarke, is van hetzelfde kaliber als de Big Sams van de clubs die hij bestuurt. Het verschil met Allardyce is dat Clarke voorzitter is en Allardyce coach.

null Beeld

De hele Engelse voetbalwereld, van Shearer tot Allardyce, van Pardew tot Mourinho, drijft op geld, geld en nog eens geld. De miljoenen vliegen je om de oren en de supporters vinden dat fantastisch: dat er gesjoemeld wordt door de mannen aan het stuur, is schier onvermijdelijk. Allardyce deinde mee op het ritme van de Premier League en met hem schijnen er nog acht managers door The Daily Telegraph te zijn uitgelokt. Dit is niet het puntje van een ijsberg, dit is de Premier League.

De befaamde coach Alex Ferguson van Manchester United sprak tien jaar lang niet met de BBC omdat die een documentaire had uitgezonden over de transferpraktijken van zijn makelaarszoon, die, in samenwerking met vader, niet zuiver op de graat zou zijn inzake transfers. Uitstekende reportage.

Harry Redknapp is ook zo’n typische Engelse voetbalmanager die tientallen jaren lang op zijn bekende sympathieke manier de eigenaardigste transfers aan elkaar flanste. Nooit kon echt bewezen worden waar de belangen van de club werden geschaad en de portemonnee van de coach gevuld. Men liet het maar zo, we leven nou eenmaal in de wereld van de Premier League, de voetballerij is geen kantoor van de afdeling longaandoeningen in het UZ te Gent. Sjacheren maar. Dealen en wheelen met louche agenten en puissant rijke sjeiks met een Middellandse Zee vol zwart geld is de dagelijkse gang van zaken in Engeland.

Daniel Taylor publiceerde in The Guardian een stuk onder de kop ‘Arrogant clot, for sure, but did this really merit ditching Allardyce?’ Taylor vindt in het verhaal van The Daily Telegraph, na het verschillende keren te hebben gelezen, de ‘killer line’ niet. Hij heeft gelijk, Allardyce reageerde zoals alle coaches zouden reageren, het is hun door het milieu ingepeperd. Overal ter wereld gebeuren zulke dingen, maar in Engeland het meest en het mooist.

De reden van de plotselinge verontwaardiging is het filmpje. Alles wat je door een knoopsgat filmt, ziet er verdacht uit. Een ietwat donkere en scheve hotelkamer trekt je onweerstaanbaar een sfeer in die het daglicht niet kan verdragen, zo ook de ontmoeting van Big Sam en zijn schitterend gecaste ‘zakenpartners’ van The Daily Telegraph. Het meest eerbiedwaardige restaurant verandert in een rovershol waar vieze zaakjes worden beklonken als je het in schemerig zwart-wit met een oude 8mm-camera opneemt. Greg Clarke zou het hele aanwezige gezelschap onmiddellijk ontslaan als ze hem de beelden toonden.

Big Sam verscheen voor de pers en verklaarde dat hij een ‘error of judgement’ had gemaakt. Hij zag er rustig en zelfverzekerd uit toen hij bekendmaakte een paar weken naar de zon te gaan om ‘na te denken’. Hoeft niet eens, Sam, morgen belt een gerenommeerde club uit de Premier League of je voor 6 miljoen pond de trainingen wilt kauwen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234