null Beeld

Jan Mulder: 'Blatter the Movie'

Blatter en Depardieu stonden stralend op de rode loper, je wist dus meteen dat het niet deze film was die gemaakt moest worden.

jan mulder

Laatste nieuws. De Zwitserse openbare aanklager Michael Lauber is ‘53 nieuwe verdachte bankrelaties van de FIFA’ op het spoor gekomen. Er waren al 104 verdachte witwas-bankrelaties, wat ‘9 terabyte aan data’ betekent. Elke relatie vertegenwoordigt ‘meerdere rekeningen’. De Zwitsers sluiten niet uit dat Sepp Blatter en zijn secretaris-generaal (leugenaar eerste klas, ijdeltuit, intrigant, sjoemelaar en volgens een columnist in de Daily Telegraph van 18 juni ook reptiel) Jérôme Valcke in staat van beschuldiging worden gesteld. Blatter heeft voor de zekerheid een Amerikaanse topadvocaat in de arm genomen: Richard Cullen, een vriend van FBI-directeur James Comey.

Blatter is, ondanks zijn dramatische vertrek na de herverkiezing, nog gewoon president van de FIFA, het corrupte orgaan dat alle voetballers ter wereld bestuurt. Toen zijn altijd zo slaafse woordvoerder Walter De Gregorio zich vorige week in een talkshow een grapje over de FIFA permitteerde (‘Blatter, Valcke en ik zitten in een auto. Wie rijdt er? De politie’) werd hij de volgende dag door Sepp ontslagen.

Sepp rules. Sterker, Sepp heeft laten doorschemeren dat hij in het najaar wil kandideren voor een nieuw presidentschap van de FIFA. Sepp is de verpersoonlijking van het spreekwoord ‘De brutalen hebben de halve wereld’. Hij gaat het nog ver schoppen.

Het kan niet anders dan dat hij verkozen wordt. Functionarissen van de FIFA houden van lange, zachte gangen in palmbomenresorts en ernaartoe vliegen in luxejets – het eenvoudige vermaak dat de FIFA-man zo kenmerkt. En Azië en Afrika pikken een corruptieloze FIFA ook niet meer omdat ze al te veel hebben geïnvesteerd in allerlei afgeleide omkoopzaakjes die onder hun eigen omkoping ressorteren.

Het net is te vervlochten om er nog uit te kunnen geraken. FBI-directeuren en bevriende topadvocaten die bevriend zijn met Sepp Blatter? Niet te vertrouwen. Dat zit goed fout. Het zijn radertjes of toekomstige radertjes in de FIFA-geldmachine. Wie zou de topadvocaat trouwens betalen? De FIFA. Hoe wit of zwart vloeien de dollars?

undefined

null Beeld

Dit verhaal schreeuwt om een bioscoopfilm. Blatter. Lange gangen, reptielen, hagedissen in minirok, de dood aan het werk in Qatar, liquidaties bij de UEFA, Berlusconi verzorgt de orgie in Abu Dhabi, en een langzaam instortend hoofdkantoor in Zürich dat beveiligd wordt door een gratis bataljon commando’s van Poetin.

Die film is er. Net uitgekomen zelfs. Totaal aan het nieuws ontsnapt. De première van ‘United Passions’ vond plaats in de week dat Blatter ‘ontslag’ nam. Betere reclame bestaat niet. De eerste dag kwamen er twee bezoekers opdagen in tien Amerikaanse bioscopen. De opbrengst van de eerste hele week bedroeg 607 dollar. Blatter wordt gespeeld door Tim Roth, Sam Neill doet zijn voorganger Havelange. Er valt geen onvertogen woord. De feelgoodmovie werd gefinancierd door de FIFA. Eén van de acteurs is Gérard Depardieu, de boezemvriend van Poetin, dus ook van Blatter, dus ook verstrikt in de wereldwijde corruptie en liefhebber van de jet en het dikke tapijt in de gangen van het vijfsterrenhotel. Blatter en Depardieu stonden stralend op de rode loper, je wist dus meteen dat het niet deze film was die gemaakt moest worden.

In zekere zin is het een waardevolle productie: ‘United Passions’ zal een klein en wederom dubieus onderdeel zijn van mijn film over de FIFA. Om u een indicatie van de aanpak te geven, beveel ik u drie films aan om onmiddellijk te bestellen bij de videoshop.

‘Il divo’. Over het leven van de Italiaanse politicus Andreotti, gemaakt door de regisseur van ‘La grande bellezza’. De hoofdrolspeler van ‘La grande bellezza’, Toni Servillo, speelt Andreotti. Maffioso? De onkreukbare en ongrijpbare? Adembenemende, zwarte film.

‘La conquête’. Over de onstuitbare opkomst van Nicolas Sarkozy, een fantastische Sarko gespeeld door Denis Podalydès. Het is allemaal onweerstaanbaar goed en geestig, met een schitterende Chirac in een bijrol.

‘W.’. Over de hilarische weg van George W. Bush naar het Witte Huis. Oliver Stone is de briljante regisseur. Josh Brolin de subliem ordinaire George Bush jr. Dodelijk.

In de richting van deze meesterwerkjes moeten we het zoeken als we over Blatter schrijven en draaien.

Voor de titelrol denk ik aan Robert De Niro of Bette Midler.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234