null Beeld

Jan Mulder: 'Chris Van Puyvelde'

Na een minuut of twintig ligt Van Puyvelde voor pampus in zijn stoel.

jan mulder

Opeens, het moet ongeveer een maand geleden gebeurd zijn, was Chris Van Puyvelde in mijn leven. Dat wil zeggen, Chris was in de kranten en magazines die samen met Van Puyvelde, Hoofd Zoeker van de bond, naar een nieuwe bondscoach voor de Rode Duivels zochten.

In de tientallen jaren daarvoor reed Van Puyvelde door de zijstraten van de voetbalbusiness. Zijn cv: assistent bij Lokeren, Club Brugge, Heerenveen en Olympiakos en sinds vorig jaar opeens technisch directeur van de KBVB. Van Puyvelde bleef bescheiden op de achtergrond, maar ontpopte zich volgens Het Laatste Nieuws van 8 september wel tot ‘de architect van de omkadering die de Rode Duivels moet toelaten om op het WK in Rusland een gooi naar het allerhoogste te laten maken’.

In het bijgaande interview ontpopt Van Puyvelde zich tot een gezellige man en sympathieke analist van het spel. Een citaat: ‘Wij creëren enorm veel goeie technische spelers, maar ik vind dat we te veel spelers kweken die in de bal komen. We moeten meer denken in termen van vooruitspelen.’ Van Puyvelde verwoordt zich in termen die je tegenwoordig vaker hoort. Naast ontzettend veel ‘winnaarsmentaliteit’ zegt Van Puyvelde: ‘Het komt er nu op aan flexibiliteit toe te voegen. En details, want het zijn topspelers die allemaal op heel korte termijn kunnen leren. Dat betekent ook: andere manieren van trainen, spelers uitdagen, andere looplijnen en tegelijk de basis van techniek behouden.’

Samen met Club-voorzitter Verhaeghe en directeur Bayat van Charleroi vormde Van Puyvelde het belangrijke driemanschap dat de nieuwe bondscoach moest kiezen. Het werd Roberto Martínez, die bij Everton was ontslagen (afkoopsom 10 miljoen euro) en netjes bij de KBVB had gesolliciteerd.

De krant vraagt hoe de drie wijzen het hadden aangepakt. Van Puyvelde: ‘Met individuele vragen. Met vragen over management, over generatiemanagement, over tactiek, met alles wat erbij komt kijken. Ik zie Roberto nog altijd voor ons zitten in het kasteel (van meneer Verhaeghe, red.). Na twee uur ging de deur toe, we keken naar elkaar en we zagen bij elkaar de klik: dit is het.’

Martínez onderscheidde zich omdat hij het ‘wij-verhaal’ incorporeerde, volgens Van Puyvelde: ‘Een ‘wij-verhaal’ met heel veel inhoud, beïnvloed door de Spaanse school, met daarbovenop de Engelse dynamiek en de peoplemanager, die op korte termijn veel kan doen. Filosofie, visie, respect, dat zit er allemaal in bij Roberto Martínez.’ Klik, dit is het.

undefined

null Beeld

Van Puyvelde had ook een gesprek met Van Gaal. Van Puyvelde wenst er niet inhoudelijk op in te gaan, maar Les Sports te Namen weet uit The Daily Mail dat de kandidatuur van Van Gaal ‘te monotoon’ was bevonden door Van Puyvelde.

Van Puyvelde zou Van Gaal een vraagstukje hebben voorgelegd: ‘Kunt u voor mij eens de nederlaag van de Rode Duivels tegen Wales op het EK analyseren?’ Van Gaal schijnt toen een ellenlange technische verhandeling te hebben gehouden, waar Martínez zich ‘dynamischer’ had verwoord.

De kwaliteit van een coach hangt erg af van de spelers en de resultaten, maar Van Puyvelde zal goed over Martínez en Van Gaal hebben nagedacht én ik raak het beeld van de samenkomst van de gewezen assistent van Lokeren, Heerenveen, Beerschot en Brugge met Louis Van Gaal niet meer kwijt. ‘Gaat u zitten, meneer Van Gaal.’

‘Dank u, meneer Van Puyvelde.’

‘U kent de gang van zaken: ik geef u een probleem op en u probeert de oplossing ervan zou goed mogelijk aan mij te vertellen. Bent u er klaar voor? Wees niet zenuwachtig, ik zal u niet opjagen.’

‘Ik ben er klaar voor.’

‘Komt-ie. België verloor op het EK met 3-1 van Wales na een voorsprong van 1-0. Een verklaring, graag.’

Van Gaal begint aan zijn doorwrochte analyse van het debacle en na een minuut of twintig ligt Van Puyvelde voor pampus in zijn stoel. Is Van Gaal dan geen goede trainer? Of juist wel? Is zijn cv niet voldoende bewijs van vakmanschap? Mág de gewezen assistent Van Puyvelde top-Van Gaal eigenlijk wel examineren? Iemand moet het doen.

De befaamde Rinus Michels werd in 1988 met Oranje Europees kampioen en liet zich benoemen tot directeur van de bond. Thijs Libregts werd trainer en na diens snelle ontslag verwachtte iedereen dat Johan Cruijff nu eindelijk bondscoach zou worden. De Van Puyvelde van Nederland overlegde even met zijn vrouw. Michels vond Leo Beenhakker geschikter.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234