null Beeld

Jan Mulder: 'Das Wembley Tor'

jan mulder

In slow motion, soms ingekleurd, dan weer haarscherp in zwart-wit: ik zag nooit een doelpunt.

Op YouTube verscheen een filmpje van een man die zijn hond uitliet. Ze bereikten een plantsoen met een reusachtig grasveld. Daar mocht de enorme Duitse herder los van de riem. En rennen maar. Vanuit de lucht dook een adelaar naar beneden. Hij greep de hond met zijn klauwen bij de hals en vloog ermee weg. Het was een zwaar vrachtje. Te zwaar. Op een hoogte van ongeveer 20 meter liet de roofvogel los. De hond stortte naar beneden, het baasje gespte hem aan de riem en toen gingen ze saampjes weer naar huis.

In de studio van ‘De wereld draait door’ waren alle aanwezigen door het dolle heen. Ongelofelijk!

Ik was niet onder de indruk, al zeg ik het zelf. Was dat echt gebeurd? Nee, natuurlijk. De trucage was wel erg goed. Leuk filmpje.

Alles wat er op Twitter en YouTube aan in elkaar geknutselde beelden verschijnt, is negen van de tien keer ontsproten aan de fantasie van een nerd en zijn computer. Fictie wordt realiteit en omgekeerd. Foto’s moet je eerst met een team van deskundigen wekenlang nauwgezet onderzoeken voor je kunt overgaan tot het besluit: ‘Dit is echt.’ Vorige week kwam het programma ‘Monday Night Football’ van Sky Sports tot ons. Analist Jamie Carragher, oud-speler van FC Liverpool, had in samenwerking met de technische afdeling van de zender de WK-finale van 1966 tussen Engeland en West-Duitsland geanaliseerd. Statistieken van Opta: passingquota, kilometertelling, heatmaps en meer van dat soort handige hulpmiddelen en wetenswaardigheden. Zo werd met touchscreen en data (‘gizmos, gadgets and official Doctor Who time travel machinery’ - The Daily Mail) bewezen dat 98 procent van de passes van Bobby Moore goed aankwam. Het grootste nieuws, en daar ging de hele onderneming natuurlijk om: het doelpunt van de eeuw zat.

Wk-finale 1966 in Londen. U herinnert zich bij de 2-2 stand het schot in de verlenging van de Engelse middenvoor Geoff Hurst, na zijn perfecte aanname van de bal in het doelgebied. Hurst schoot tegen de onderkant van de lat. De bal stuitte op de lijn en daarna het veld weer in, de scheidsrechter ging informeren bij de grensrechter en wees resoluut naar het midden: goal. Terwijl de bal duidelijk de lijn niet in zijn geheel was gepasseerd.

undefined

null Beeld

Dat fameuze doelpunt is in de loop der tijden, precies vijftig jaar nu, vele malen in slow motion getoond, soms ingekleurd, dan weer haarscherp in zwart-wit. Ik zag nooit een doelpunt. De Duitsers waren terecht verontwaardigd, de arbitrale slordigheid van de eeuw kostte hun de wereldtitel.

Tijdens die vijftig jaar kijken naar de ‘Moeder aller Spookdoelpunten’ was er nog geen sprake van doellijntechnologie, je moest het met het blote oog doen. Jamie Carragher had wél de beschikking over Hawkeye en virtual reality van EA Sports en constateerde het gelijk van scheidsrechter Dienst en grensrechter Bahramov, de man voor wie bij het stadion van Bakoe een standbeeld is opgericht na zijn historische optreden in Londen. Het bronzen beeld toont een man met gestrekte arm en een vlaggetje in de hand.

Carragher zei tijdens zijn bewijs dat Bahramov ‘misschien niet goed stond opgesteld’, maar gaf hem alle lof voor zijn juiste beslissing. Toen het programma door Sky werd uitgezonden, zat de familie Hurst voor de televisie. Mevrouw Hurst, geciteerd door Sky Sports: ‘Die bal was er mijlen overheen.’

In Duitsland verscheen Bild de volgende dag met de kop: ‘Wilder Wembley Beweis aus England’.

Grensrechter Bahramov schijnt in een interview eens te hebben geantwoord op de vraag waarom hij zo overtuigd was van een goal: ‘Stalingrad.’

In het midden van de jaren 90 deed Oxford University een groot onderzoek naar das Wembley Tor en ze kwam tot de conclusie dat er absoluut geen sprake was van een doelpunt. De hoofdonderzoeker werd in de tabloids onmiddellijk neergezet als Duitse spion.

Ik zie een adelaar met een hond in de bek door Wembley vliegen. Honderdduizend toeschouwers houden hun adem in. De vogel kan de hond niet meer houden. Precies achter de doellijn valt Bobbie op de grond.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234