null Beeld

Jan Mulder: 'De familie Shock'

Coe bevindt zich in de positie van Platini: te lang aan het foute wiel geplakt.

jan mulder

Wereldrecordhoudster marathon Paula Radcliffe werd dinsdag 10 november geïnterviewd in ‘Victoria Derbyshire’, een BBC-programma in de ochtend. Radcliffe reageerde op het rapport van het antidopingagentschap WADA over Rusland dat die dag was gepresenteerd. De Russische staat zou dopinggebruik hebben georganiseerd en bewijzen verdonkeremaand. De WADA adviseert de internationale atletiekfederatie IAAF en het IOC om de valse winnaars van gouden medailles te schorsen en Rusland uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Is Radcliffe geshockeerd?

‘I am very shocked,’ knikte de oud-atlete. Haar gezicht bewoog zich ergens tussen shock en droef en bleef staan bij verslagen.

Volgende gast was Steve Cram, wereldkampioen op de 1.500 meter, ooit een prachtige atleet, nu commentator bij de BBC. Geshockeerd? Cram: ‘Ik denk dat ik geshockeerd ben vanwege de diepte en de schaal van de malversaties.’

null Beeld

Denken dat je geshockeerd bent. Kan dat?

In Londen kwam Sebastian Coe over straat gewandeld. Schitterende loper, bejubeld organisator van de Olympische Spelen van 2012, onlangs verkozen tot president van de IAAF. Seb was op weg naar het gebouw waar het rapport van de WADA werd gepresenteerd.

‘Ik ben in shock,’ zei Coe toen hij naar buiten kwam. (Het woordenboek: ‘Shock: acute, levensbedreigende toestand.’) Coe: ‘Alle opties liggen op tafel. Ja, ook de verwijdering van Rusland van de Olympische Spelen in Rio.’

Zijn vastberaden blik was net niet 100 procent vastberaden. Begrijpelijk: als bestuurslid van de IAAF heeft hij nimmer zijn stem laten horen als er weer eens sterke geruchten over dopingpraktijken in zijn geliefde sport aan de orde waren. Toen de Duitse journalist Hajo Seppelt de zaak-Rusland boven water kreeg en er een vernietigende documentaire over maakte, noemde Coe de heer Seppelt een verrader van de atletiek. Zelf bleef hij liever even achter de brede rug van de toenmalige IAAF-voorzitter Lamine Diack, een Senegalees die door de Franse justitie wordt vervolgd wegens het ontvangen van 1 miljoen euro aan smeergeld voor het verdoezelen van positieve dopingtests van Russische atleten. Diack voerde een beleid waar de corruptie van afdroop, Sebastian Coe zag dat het goed was. Coe bevindt zich in de positie van Platini: te lang aan het foute wiel geplakt. Hij is zo onbetrouwbaar als de atleten.

In Kenia kun je bij de apotheek zonder verwijsbriefje van de huisarts de vereiste doping krijgen. Doe je dat als jonge hardloper niet, dan win je niet en verdien je niets en blijven je arme ouders arm. Gevolg: massaal dopinggebruik. De managers uit het Westen zwijgen.

In de VS zijn basketbal en honkbal vergeven van de pep. De straffen bij een overtreding zijn doping-aanmoedigend: een zondaar met een jaarsalaris van 40 miljoen krijgt een boete van 10.000 dollar en een schorsing van vier weken. Daarna: dopen maar weer.

Charles van Commenée, bij de Spelen van 2012 hoofdcoach van de Engelsen en tegenwoordig ‘prestatiemanager’ bij de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF, zei na de persconferentie van de WADA met de beschuldigingen aan het adres van Rusland: ‘Ik ben totaal geshockeerd.’ En: ‘Noem me voor mijn part naïef, maar dat het zo groot was, had ik nooit kunnen bedenken.’

Op de Spelen van Los Angeles in 1984 zat het hele dorp onder de anabole steroïden. Nederland won goud bij het discuswerpen. De zwemmers en atleten van de DDR werden door de staat gesommeerd hormonen in te spuiten (‘Heidi is nu een man’). Plus: Roemenië en de turnsters, Bulgarije en de worstelaars, Kenia, de VS, Armstrong, het hele peloton om hem heen, het Italiaanse voetbal, het Duitse voetbal (de huidige bondscoach Jogi Löw: ‘We kregen pillen, maar wisten niet precies wat het was, ik denk vitaminen’). De lijst dopingzondaars is eindeloos. Als hij is ‘verwerkt’ en het nieuwste schandaal komt in de publiciteit, zijn de betrokken functionarissen ‘geshockeerd’.

De Russen ontkennen ondertussen alle schuld, zij beschouwen het rapport als een wereldwijde hetze tegen hun land. Bega een zonde tweemaal en het lijkt u niet langer een zonde toe. In het boek met aforismen zie ik nog een mooi gezegde: ‘Zonde is zelf droog brood eten en andermans gat met boter volsmeren.’

Dick Pound, de onderzoeker van de WADA die de ARD-documentaire van Hajo Seppelt serieus nam, eindigde zijn rede met: ‘Dit is de kans om met het oude systeem te breken. Stuur die oude coaches weg.’ Hoezee, de goudeerlijke nieuwe.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234