Jan Mulder: 'De handdoek'

Een slag, een handdoek. Een mismoedig gebaar, een handdoek. Een forehand of backhand, maakt niet uit: de handdoek is al onderweg.

België-Finland. De Rode Duivels oefenen. De Bruyne loopt naar de hoekvlag. Voordat hij de corner neemt komt een jongetje, dat gehurkt achter de zijlijn zat, naar Kevin toe en reikt hem een handdoek aan. De Bruyne veegt zijn gezicht en hals af, de armen en benen. Gooit na het maken van zijn toilet de handdoek terug in de grijpgrage handen van de jongen die als een haas in de berm verdwijnt, neemt plaats achter de bal en zet voor.

Vlak voor de voorzet van De Bruyne vliegt een ander slaafje van de KBVB met een handdoek vanuit zijn schuilplaats achter het doel naar Romelu Lukaku, die op de penaltystip staat, om hem zijn voorhoofd te laten afvegen, opdat de bal een mooi droog vertrekpunt krijgt als hij op het hoofd van de spits terecht zou komen.

Na de gemiste kopbal wenkt Lukaku meteen om zijn handdoek. Hij veegt alles weer goed schoon, het publiek, de tegenstander, de scheidsrechters en de televisiekijkers wachten wel even. Elders op het veld van het Koning Boudewijnstadion zien we dezelfde sanitaire handelingen.

Ik heb ’s middags naar Roland Garros gekeken. Beetje gek geworden van die handdoeken. Ik zag en zie ze overal. Een slag, een handdoek. Een mismoedig gebaar, een handdoek. Een forehand of backhand, maakt niet uit: de handdoek is al onderweg. Wat is er tegen zweet? Het komt in je ogen. Bij voetballers en basketballers niet?

Vrijdag begint het EK voetbal. Blij dat de trainingskampen en voorbeschouwende reportages verleden tijd zijn. Een beetje analist of columnist had aan zes kranten en magazines, zeventien sites en blogs, zijn opstellingen en voorspellingen kunnen geven, als hij of zij dat had gewild. Het vervelende van dat soort verzoeken voor kleine, leuke rubrieken, met vragen als ‘Welke coach gaat de aandacht trekken?’: je hebt geen zin om er ook maar een seconde over na te denken en loopt er vervolgens uren mee rond. Is er al eens een coach geweest die op een EK heel erg de aandacht met iets heeft getrokken? Hoe verzint zo’n redactie die vraag? Hoe trekt over het algemeen een coach de aandacht: door zijn kleding, auto, persconferenties, tactiek?

Roland Garros en de inleidende schermutselingen van het EK voetbal hebben hun uitwerking niet gemist. Je gaat meedenken. Als coach van de Rode Duivels zou ik de Rode Duivels in de vorm van een hamer of een primitieve speer laten spelen. Langwerpig voetbal heeft de toekomst. Zelfs op dit EK kunnen we het af met Alderweireld en Vertonghen in het centrum van de verdediging. Met Courtois in het doel is dat stevig genoeg. Toby en Jan zijn bovendien zo snel dat ze de zijkantjes zelf even meepakken, mocht dat nodig zijn. Vlak voor Jan en Toby staat Nainggolan. Dan, achter elkaar in een rij, komen Dembélé, Mertens, Fellaini, Carrasco, De Bruyne, Hazard en Lukaku, allen licht uitwaaierend naar de flanken, maar niet te vaak, we zijn wel bezig met een ernstige zaak.

Als coach zou ik me gedragen als een vriend en tevens lieve oom van mijn spelers. Zij zullen zich wellevend en beheerst gedragen jegens hun coach en zijn opdrachten zo goed als mogelijk proberen te vervullen. Er is één sport waarbij de relatie tussen speler en coach tegengesteld is aan de logica, dat een speler aanbevelingen krijgt van de trainer en niet omgekeerd. Tennis.

Ik kijk naar Roland Garros en Andy Murray. Na elke misslag krijgt zijn ‘box’ de volle laag. Mept Andy een schitterende backhand net uit: alle mannen in de box krimpen ineen om de gesel van hun speler te incasseren.

Murray maakt met de wijsvinger onbegrijpelijke signalen. Wat ik er wél van snap, is chagrijn en negativisme. Ook na een prachtige, door hem gewonnen rally van dertig slagen, daalt zijn toorn neer op de doodsbange hoofdjes van zijn coach, assistent en fysiotherapeut. Zijn diepzwart onweersgezicht zegt: ‘Jullie hebben erg veel geluk gehad, sukkels, dat die laatste bal zo goed was. Onderkruipsels.’

Plus die handdoeken. En de toeschouwers, die roerloos en doodstil op hun plaats moeten zitten bij een opslag. Andy kan geen bal opgooien en over een net slaan op het moment dat ze op rij zestien een zak popcorn openen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234