Jan Mulder: 'Fast lane'
Wij bereden onze sportwagen uit liefde voor de auto, niet om hoger in de rangorde te staan dan de keeper in zijn Taunus.
Jamie Vardy, de snelle spits van Leicester City, brak zijn contract open en gaat nu 100.000 euro per week verdienen. Hij tekende op de dag dat de oude Argentijn Tévez van Boca Juniors 20 miljoen per jaar afsloeg van een Chinese club in Shanghai, maar dat terzijde, je kunt niet van iemand uit Shanghai verwachten dat hij beter naar Leicester kan gaan.
Vardy begon zijn loopbaan bij Stockbridge Park Steels, ging daarna in zijn VW Golf naar Halifax Town, vervolgens speelde hij voor Fleetwood Town en vanaf 2012 bij Leicester City, dat hem in een bui van medelijden (niemand anders had interesse) opnam. De scout die Vardy oppikte, haalde ook Mahrez uit Le Havre, en werd onlangs door Arsenal overgenomen. Volgens Gary Lineker kocht Arsenal de verkeerde scout: niet Ben Bigglesworth maar Steve Walsh ontdekte Vardy en Mahrez.
Ik zou geen scout van een andere club kopen en al helemaal niet de verkeerde, maar dat weer terzijde.
Jamie Vardy is een broodmagere, lekker ordinaire, razendsnelle, doeltreffende, ongecompliceerde spits. Onlangs, tegen Manchester City, dribbelde hij een halve minuut voor de aftrap de cameraman die hem van dichtbij volgde. Lol met zijn tweeën. Het betrof een zeer belangrijke wedstrijd, Vardy lapt het belang aan zijn laars. Hij is een jongen uit de arme stand die niet door de roem is veranderd. Streetwise forever.
Op één punt na: de auto.
undefined
De dag na het ondertekenen van zijn nieuwe overeenkomst met het bescheiden Leicester City, reed hij volgens de Daily Mail het trainingskamp en de fast lane van de voetballers binnen in een Bentley Continental GT met ‘gepersonifieerde nummerplaat’ van 200.000 euro.
‘Gepersonifieerd’ betekent dat zijn naam voorop de auto staat. J9VDY. Hier openbaart zich het verschil met voetbalsterren uit een vroeger tijdperk. Ik ken voetballers uit mijn actieve periode die ook weleens leuke sportwagens kochten. Een MG-B met een linnen kap of een rode Ford Mustang. Wij bereden ze uit liefde voor de auto, niet om hoger in de rangorde te staan dan de keeper in zijn Taunus.
De tijden zijn veranderd. Het gaat om de status, om de definitieve knock-out van de concurrentie, verplétteren die lui met hun Porsches in camouflagekleuren waarmee de gedateerde Balotelli nog opzien baarde.
De knock-out is lastig. Je kunt het namelijk niet zo gek bedenken of Charlie Adam rijdt erin. (Adam is bankzitter bij Stoke City.)
Ik googel ‘bekende voetballers en auto’s’ en stuit op nieuws waarvan ik hoop dat Jamie Vardy het, om een depressie te voorkomen, niet leest.
Adebayor werd door Tottenham verbannen, natuurlijk met behoud van zijn salaris. Om ze te sarren, kocht Adebayor een groene Fisker. Braafheid, een uitgerangeerde Nederlandse back die nu bij Lazio voortkrabbelt, bezit een BMW X6 Hamann Tycoon Evo M van 169.000 euro. Hij wordt door de site geprezen voor zijn ‘gedurfde keuze’. Beckham, gepensioneerd, rijdt in een RR Phantom van zes ton. Iniesta van FC Barcelona gaat op vakantie in een blauwe Bugatti Veyron, prijs 1,8 miljoen.
Bij clubs als Real Madrid en Barcelona hebben ze er iets op gevonden. Gepersonifieerde privéjets. Twaalf auto’s in de garage vond Ronaldo net iets te licht voor zijn doen.
Aan het merk auto kun je zien met welke club je te maken hebt. Vorig jaar waren de spelers van Manchester United verplicht in een Rolls Royce te rijden. De autosponsor van Beerschot heet Nissan.
Thomas Foket, de noeste back van AA Gent, werd in Dilbeek uit het verkeer gehaald met te veel alcohol in het bloed. Bovendien zaten er te veel passagiers in de wagen: zeven, van wie één in de bak. De rechter, letterlijk geciteerd: ‘2-4-1, wat zou Hein Vanhaezebrouck hiervan vinden, Thomas?’
Hein Vanhaezebrouck is de coach van AA Gent. De rechter is een bewonderaar en droomt ook van een Bentley en zeven vrienden. Foket kreeg tien dagen rijverbod.
Auto, status en Hein zijn aan de macht.