null Beeld

Jan Mulder: 'Funes Mori'

Een direct gevolg van een horrortackle? De selfie uit de kleedkamer of het ziekenhuis.

Jeroen Maris

Funes Mori is een voetballer van Everton. Ik zag hem woensdag 20 april aan het werk in de derby tegen FC Liverpool. Tot een bepaald moment viel hij niet op, behalve misschien door zijn naam. Funes Mori. Iets voor een grafsteen. Jan Mulder, Funes Mori 2016.

Kwam het bepaald moment.

Funes Mori kreeg hem in het vizier, nam een aanloop, sprong en tackelde Divock Origi net boven de enkel, waarbij het zich daarboven bevindende been gevaarlijk doorboog, aangezien de voet vast in de grond stond. Een fractie van een seconde spande het erom of scheen- en kuitbeen zouden breken, wat net niet gebeurde.

Gewone burgers gaan na zo’n aanslag naar het politiebureau, zo niet de mensen op het topvoetbalveld, waar niets verboden is en een misdaad wordt gewaardeerd met een rode kaart. Dat went. Je kijkt er ook niet meer van op wanneer er, in plaats van rood, geel wordt gegeven voor een misdrijf dat in de beschaafde wereld onverbiddelijk tot celstraf zou leiden. Geel, lezer, betekent dat je vijf keer zo’n criminele daad mag begaan voor je één speeldag niet mag worden ingezet. Daarna is het natuurlijk weer toegestaan vijf keer heerlijk over de schreef te gaan. Niemand die dat vreemd vindt.

Bijzonder blijven, altijd weer, de directe gevolgen van zo’n horrortackle. Het eerste is de selfie uit de kleedkamer of het ziekenhuis: Origi ligt met de duim omhoog breed lachend naast een medespeler, die ook schatert en intens gelukkig schijnt te zijn met de ontwikkelingen.

Er zijn geen botten gebroken, waarschijnlijk zijn de enkelbanden verscheurd, zodat het EK zeer twijfelachtig is geworden voor Origi. Top.

Na de lachende selfie komen de commentaren van de trainers en de analisten op de carrière-vernietigende houw van de Funes Mori van de dag.

Reid, oud-speler van Everton: ‘Poor challenge.’ Collega Carragher van FC Liverpool vond het een ‘bad one’. Ze krijgen het nauwelijks uit hun mond, maar goed, ze zeiden toch maar ‘bad’ en ‘poor’. Ex-trainer Moyes van Everton dacht eerst dat Funes Mori een berisping kreeg voor het wegtrappen van de bal. Moyes keek in het stadion naar de wedstrijd. Ik zat thuis op 1000 kilometer afstand en schrok me wild bij zo veel openlijke bloeddorst naar het breken van een been. Het is maar wat je niet wilt zien. Moyes is een Schot die al langer werkzaam is in de Premier League, waar men niets meer ziet.

Na zijn eerste indruk (bal wegtrappen) zei hij toch: ‘But I think when you see this slowed down you would say it’s not a good tackle.’ Hij zweeg even en ging toen door met: ‘Ik weet niet of hij het meende, maar het is geen goede tackle.’

Moyes, analist, denkt dat Funes Mori het per ongeluk deed. Niet alleen Funes Mori zou zich moeten verantwoorden voor de rechtbank, ook ex-trainer Moyes. Zes agenten trekken hem achter de grasmaaier vandaan, graag met overbodig geweld gepaard gaand, of hij wordt ’s nachts om vier uur van zijn bed gelicht, waarbij één van de agenten met de noppen vooruit horizontaal vanaf de overloop komt aangevlogen, zodat ik met plezier na deze bijna-aanranding zal zeggen: ‘Dat was misschien geen goede tackle.’

De huidige coach van Everton, Martinez, in The Sun: ‘It was a disaster. A horrible showing. He should have avoided it.’ Dan: ‘Probably a red card. I can understand it.’ Tot slot het onvermijdelijke: ‘Or maybe a yellow.’

Als je hem héél eerlijk laat zijn, was Martinez met een waarschuwing aan het adres van Funes Mori ook content geweest. Toen hij tot eenieders verbazing direct van het veld werd verwezen – komt zelden meer voor in Engeland, terwijl de scheidsrechters dat volgens de spelregels elke week tientallen keren zouden moeten doen – kuste Funes Mori demonstratief het Everton-embleem op zijn shirt. Hij werd door de trainers liefdevol begeleid naar de kleedkamer. Een uur na afloop was er nog geen bulletin van het Everton-bestuur met een voorlopige schorsing van twee maanden voor de speler die de voortreffelijke naam van de club zo door het slijk had gehaald. Als er door de Engelse bond een schorsing wordt opgelegd, is het twee speeldagen. Ondertussen hoopt Divock Origi met zijn verminkte enkelbanden op het EK. Of nooit meer.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234