null Beeld

Jan Mulder: 'Golden Guus'

Degradatie als beloning voor een wonder

Jeroen Maris

'Degradatie als beloning voor een wonder'

Yokohama Tyres organiseerde op 3 maart in Genève de launch van zijn nieuwe banden. Miss Yokohama ontving een delegatie van FC Chelsea onder aanvoering van Guus Hiddink, door de verslaggever van de Daily Mail Golden Guus genoemd.

Hiddink moest de banden aanprijzen. Hoe deed hij dat? Ik zou een geliefde uitdrukking van hemzelf willen gebruiken: ‘met gogme’. Het wonder heeft zich voltrokken. Nadat hij bij het Nederlandse elftal was verschrompeld tot een meelijwekkende randfiguur en tot het onderwerp van spot van de hele, diep verontwaardigde natie om zijn weifelachtige optredens tijdens persconferenties en uitermate vreemde beslissingen tijdens de wedstrijden, en op vernederende manier door de KNVB was ontslagen, werd Hiddink na het ontslag van Mourinho verrassend benoemd tot interimmanager van Chelsea.

Geen mens die erin geloofde. Ook mevrouw Hiddink niet. Elisabeth werd door de totaal onverwachte aanstelling een kerstvakantie naar India door de neus geboord. Zij slikte de pil en gaf Guus toestemming om in Londen bij te komen van de ramp dat Oranje zich niet kon kwalificeren voor het EK in Frankrijk. We schrijven 18 december 2015 wanneer hij arriveert, Chelsea verkeert in degradatiegevaar.

Diego Costa is niet vooruit te branden, Hazard wordt geplaagd door geheimzinnige stremmingen, Fabregas oogt als een stokoude man, Cahill kijkt doodsbang uit zijn ogen als er een speler van Bournemouth voor hem opdaagt, Oscar wandelt droeviger dan ooit over de Stamford Bridge. Chelsea is een tehuis dat bewoond wordt door voetbalpatiënten.

Drie maanden later schittert Hazard, heeft Fabregas zijn ritme terug, zoekt Diego niet meer naar vechtersbazen van de tegenpartij maar scoort aan de lopende band, zelfs Cahill speelt als een vorst.

Maart. Chelsea staat achtste en heeft, met nog tien wedstrijden te gaan, alle kans op een Europese plek, waarbij de jongens van Guus nog in de race zijn voor de FA Cup en de Champions League. Hiddink gedraagt zich als een man die precies weet wat hij doet. Hij straalt rust en zekerheid uit, is beminnelijk tegen spelers en trainers van de tegenstander. Guus is weer Hi-din-gu van Zuid-Korea, waar zijn opmars begon.

Waaruit bestaat het wonder? De Daily Mail: ‘A shooting presence, a master at cajoling and massaging egos.’

Cajoling moest ik opzoeken in het woordenboek. To cajole: ompraten, inpalmen, vleien, stroopsmeerderij.

In ego’s masseren is Hiddink inderdaad de beste. Hij kan een spits op de dool wijsmaken dat hij de beste ter wereld is. Als bewijs voor dat compliment garandeert Guus de dolende voetballer de eerste tien wedstrijden een vaste plaats in de basis. Diego Costa ging fluitend naar huis: eindelijk iemand die het snapt.

Eden Hazard werd door Hiddink met geduld en affectie behandeld. ‘Neem je tijd. Alles komt goed.’

Guus is een vader, de beste variant van de toptrainer. Hij straalt autoriteit uit, niet onzekerheid. Hij staat met de duim omhoog bij een Yokohama buitenband, ik geloof hem. Hij gedraagt zich tegen Miss Yokohama wellevend, niet jolig, wanneer hij een handtekening op haar blouse zet.

Toch blijft het een, tot op zekere hoogte, raadselachtige metamorfose die Hiddink heeft ondergaan. Vóór de smadelijke, zijn carrière besmeurende ondergang van Oranje, was hij in Nederland Guus Geluk. Dat moet je hebben, maar met alleen geluk lukt het niet tientallen jaren lang.

Hiddink is afgevallen en ziet er scherper uit dan in de zwarte periode met de spelers Janmaat en Narsingh tijdens de desastreuze kwalificatiereeks van Oranje. Zijn trainingsjack zit weer zo, dat je bij de aanblik ervan niet denkt: een peignoir is beter.

Het is zeker dat Guus Hiddink, al was het om de zoete wraak op Nederland, graag zijn contract zou verlengen, om nog twee jaar de succesvolle supertrainer van FC Chelsea te zijn. Maar deze voortreffelijke vleier, interim en trainer van de hoogste kwaliteit, heeft te maken met de wetten van de Premier League: is er ergens een betere te vinden?

Volgens onbevestigde berichten wordt de Italiaan Conte volgend seizoen hoofdtrainer van de club. Hiddink zwijgt en hoopt op gezond verstand van de baas. De Daily Mail, lyrisch over Golden Guus, lijkt ook te vinden dat het welletjes is geweest. Het blad adviseert eigenaar Abramovich Guus te bedanken met een adviseursrol in zijn inner circle. Degradatie als beloning voor een wonder.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234