null Beeld

Jan Mulder: 'Hein of Nicolás'

Frutos gaat ver na middernacht huiswaarts, nadat hij alle kleedlokalen en het bureau van manager Van Holsbeeck voor de zekerheid nog een keer heeft geboend.

'U weet, lezer, dat je alles wat een mens zegt moet omdraaien om zijn ware mening te kennen'

Voorzitter Roger Vanden Stock van Anderlecht gaf op woensdag 3 februari een persconferentie. Roger ging op verschillende zaken in: trainer Besnik Hasi, de nieuwe aankopen Büttner en Djuricic, Nicolás Frutos, Youri Tielemans, Mati Suárez, Vanden Borre. In de laatste alinea van het verslag in Het Laatste Nieuws zegt de president: ‘Hein Vanhaezebrouck is een goede trainer. Maar als ik nu inga op de vraag of hij al dan niet een trainer is voor Anderlecht, dan zou dat een bom zijn.’

Kunnen zijn.

We schrijven dezelfde dag dat AA Gent de speler Mbark Boussoufa heeft aangetrokken. Het commentaar van zijn nieuwe trainer Hein Vanhaezebrouck was vernietigend. Hein deelde mee dat hij niet op de hoogte was van deze transfer, dat Boussoufa moest aantonen dat hij het niveau aankan, dat hij jaren niet heeft gespeeld, dat de voorbereiding op het belangrijke bekerduel in Brugge door het bestuur was bedorven, dat Boussoufa niet moest denken dat hij een vedette is want dan is er geen plaats voor hem ‘in mijn groep’ en dat er nu jongens in de groep zijn die bang zijn dat ze hun plaats zullen verliezen. We hebben Boussoufa niet echt nodig, enzovoort enzovoort. Welkom, Mbark.

De volgende dag gaf manager Michel Louwagie een persconferentie. Niets aan de hand. Komt allemaal in orde. Mbark weet dat hij zich zal moeten voegen. Louwagie: ‘Of er ruzie is? Maar nee. Gisteren heb ik anderhalf uur samengezeten met de voorzitter, Hein en Gunther Schepens. We hebben de balans opgemaakt van de transferperiode, en die was heel positief. Iedereen was heel blij.’

undefined

null Beeld

U weet, lezer, dat je alles wat een mens zegt moet omdraaien om zijn ware mening te kennen. Iedereen mokte. Het positieve werd in die vergadering nauwelijks gewaardeerd. De lichaamstaal (ik was er niet bij, maar zie het haarscherp voor me – ik kan lezen, dus ook de teksten van Vanhaezebrouck, en die kunnen hun uitwerking niet hebben gemist) van alle aanwezigen was duidelijk: de harmonie bij AA Gent is verstoord.

Nicolás Frutos.

Frutos was een goede en bij de supporters populaire Anderlecht-spits. Nicolás had ambitie om trainer te worden en keerde naar Brussel terug om de paarse jeugd te gaan coachen. ‘Nicolás had ambitie’? De ambitie spetterde er vanaf. De ambitie vloog hoofdtrainer Besik Hasi recht in het gezicht, op dagen dat hij het sowieso al moeilijk had.

De ambitie van Frutos zindert door Neerpede zoals de zwijgende ambitie van Pep Guardiola dat deed in Manchester, waar Manuel Pellegrini, de door de hele selectiegroep van Manchester City geliefde gentleman, coach is. Pep kondigde aan dat hij naar Engeland wilde, verontschuldigde zich twee weken later voor de onrust die hij bij collega’s in de Premier League had veroorzaakt en had op hetzelfde moment in het geniep een overeenkomst getekend met Manchester City, de club van de zo gewaardeerde collega Pellegrini.

Meneer Vanden Stock over Frutos: ‘Frutos werkt keihard. Hij komt op de club aan om 7 uur ’s morgens en gaat pas laat op de avond naar huis. We gaan hem moeten beschermen tegen zichzelf. Het werkt zelfs zodanig veel dat zijn beloftenploeg niet meer wint (lacht). Frutos levert indrukwekkend werk – het doel is dat hij op een dag kan doorstromen.’

Het doorstromen is begonnen. Als Frutos straks niet om 7 uur maar om halfzes de poorten van het stadion opent en op de middenstip een tafeltje zet om zijn analyses op te leggen en een beter contact te krijgen met het veld waarop hij ooit trainer zal zijn, zeggen ze bij Anderlecht bewonderend dat er nog nooit zo’n toegewijde man in het voetbal is gesignaleerd. Frutos gaat ver na middernacht huiswaarts, nadat hij alle kleedlokalen en het bureau van manager Van Holsbeeck voor de zekerheid nog een keer heeft geboend, dat van meneer Van Holsbeeck met extraglanswas.

‘Anderlecht wordt kampioen,’ besloot de voorzitter de persconferentie. Hij kon daar weleens gelijk in krijgen. Zal het succes Hasi kunnen redden?

De volgende trainer van Anderlecht heet Nicolás Frutos of Hein Vanhaezebrouck. Moeilijke keuze. De bom Vanhaezebrouck is gedropt, maar de financiële kant van de zaak werkt in het voordeel van Frutos. Hein moet tegen het anderhalf miljoen per jaar kosten, Nicolás 500.000 euro.

We gaan voor Frutos. Hij wordt benoemd in oktober, na twee nederlagen en vier punten minder dan Standard Luik in het klassement.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234