null Beeld

Jan Mulder: het interview en de filmpjes

'Ik ben een bewonderaar van Bart De Wever, een fantastisch politicus. Hij is niet klem te praten, je kunt 'm niet vastlullen!' Jan Mulder over z'n Brusselse jaren.

Rudy Vandendaele

Jan Mulder heeft zijn Brusselse jaren, toen hij de vermaarde midvoor van RSC Anderlecht was, opgeschreven in een boek dat 'Chez Stans' heet. Het is genoemd naar een hoofdstedelijke brasserie die tussen 1965 en 1972 zowat het zenuwcentrum van zijn heerlijke leven was. Reguliere memoires zijn het niet geworden, want de feiten zijn voor Jan Mulder vaak wegwijzers naar de verbeelding, en zo hoort het ook in de literatuur.

HUMO In 'Chez Stans' schrijf je: 'Het aanzwellende geluid van de tienduizenden, die extase, dat is de mooiste macht van het volk.'
Jan Mulder «Ik vind grote menigtes in arena's, en de eenheid die ze dan lijken te vormen, over het algemeen angstaanjagend. Maar niet in voetbalstadions: dáár lijkt zo'n menigte de schoonheid van de voetbalsport en van de voetbalkunst luister bij te zetten. Ik zou haast zeggen dat oorlog in een stadion acceptabel is, en ook mooi, maar dan heb ik het natuurlijk niet over de oorlog die hooligans met elkaar voeren.»

HUMO Wil je 'de mooiste macht van het volk' toch nog even nader verklaren?
Mulder «In het stadion kan het volk, die verzameling voetballiefhebbers, deskundig zijn - dáár zijn ze op hun domein. Ze kunnen er hardop een glorieuze dribbel beoordelen, of een voetbaltechniek die aanspreekt. En de aandrang om dat te doen wordt overal ter wereld door dat domme voetbal bewerkstelligd. Toevallig heb ik een paar weken geeleden die extase nog eens mogen beleven - weliswaar voor het televisiescherm - bij een speler van Tottenham Hotspur: Gareth Bale, onthou die naam. De Spurs speelden tegen Inter Milaan, en stonden na de eerste helft 4-0 achter. In de tweede helft maakte Bale drie doelpunten van een on-waar-schijn-lij-ke schoonheid - drie identieke goals. Dat schot is van zó'n precisie! Puskas, maar dan vijftig jaar later.»

***

Tuig op het veld

Mulder «Je kon dat niet merken aan het spel, maar ik heb me tijdens een wedstrijd wel eens afgevraagd: 'Wat doe ik hier tussen dat tuig?' En tuig, lui met wie je niet aan tafel zou willen zitten, kom je behoorlijk veel tegen in het voetbal.»

HUMO En jij verlangde ernaar om ook tuig te zijn.
Mulder «Dat spéélde ik een beetje, terwijl ik ondertussen dacht: 'Zat ik maar thuis bij een kopje thee, en niet hier bij deze weerzinwekkende gozer.' Ik had ook nooit iemand een schop gegeven, terwijl ik wel een robuuste speler was. Ik droomde aldoor weg. Ik weet nog dat we in de spelersbus op weg naar Standard zaten, en dat ik tegen onze trainer Sinibaldi zei: 'U komt uit Corsica, ik uit Groningen, Julien Kialunda komt uit Congo, en Laurent Verbiest en Wilfried Puis zijn jongens van de Belgische kust. We zijn op weg naar een bekerwedstrijd van de Coupe de Belgique. Héérlijk toch? En hoe raar eigenlijk.' In zijn blik las ik: 'Het gaat niet goed met onze spits.'»

***

Bart De Wever

HUMO Heb je zicht op de politieke situatie in België?
Mulder «Ik hoop dat de boel bij elkaar blijft. In gedachten voel ik me een Belg, geen Vlaming. Sterker nog: ik zou me meer kunnen ergeren aan Vlamingen dan aan Walen. Ik heb in Brussel ook nooit iets gehad tegen mensen die me in winkels in het Frans aanspraken. Door hun arrogantie leerde ik een beetje Frans, zo heb ik het altijd bekeken. Maar goed, de gevoelsmatige kant van de zaak ontgaat me een beetje - ik kan 'm niet aanvoelen, en volgens mij kan de gemiddelde Belg dat ook niet.

Ondertussen ben ik toch maar mooi een bewonderaar van Bart De Wever: een fantastisch politicus. Hij is niet klem te praten, je kunt 'm niet vastlullen! Geweldig! Zou hij die regeringsonderhandelingen nu bewust op een echec hebben afgestuurd? Ik geloof het niet eens. In mijn ogen wekt hij wel niet de indruk dat hij het land wil scheiden - hij wil het volgens mij nog wel een beetje in stand houden - maar zo nu en dan ziet het er wel héél beroerd uit voor België. Ik zou het zo'n verlies vinden, maar aan de andere kant denk ik ook: 'Dat kán toch niet, België? Die De Wever heeft volkomen gelijk.' Je kunt er als Vlaming niet eens op een Waalse partij stemmen. Ik zou op een Waal willen kunnen stemmen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234