null Beeld

Jan Mulder: 'Hogeschool voor penalty’s'

Vandaag is het de laatste keer dat u het woord penalty in deze column hebt gezien.

jan mulder

In één wedstrijd drie strafschoppen missen, komt niet vaak voor. Anderlecht presteerde het tegen KV Mechelen. Trainer Besnik Hasi van de paars-witten kon zijn ogen niet geloven: drie keer mis en dat tegen ‘een keeper van 1,20 meter’.

Besnik bood onmiddellijk zijn excuses aan aan KV-keepertje Gillet van 1,20 meter. Gillet is namelijk geen 1,20 meter en de trainer van Anderlecht benadrukte in een officiële verklaring dat hij de foute maat in een niet te beteugelen razernij van grote emoties had gebezigd en daar nu enorme spijt van had. Je zegt niet van je medemens dat hij 1,20 meter is.

Hasi lijkt me trouwens ook geen 3,10 meter, dat terzijde. Hij zei met de verkeerde woorden eigenlijk dat Gillet een doelman van niks is. Tegen zo’n middelmaat vanop 11 meter en vrij voor de goal een bal niet binnen kunnen trappen: beschamend.

Na het wonder van de drie missers achter elkaar werd in verschillende kranten aandacht aan het fenomeen penalty besteed. Ik las interviews met de Noorse professor Geir Jordet, ‘gespecialiseerd in sportpsychologie in het algemeen en penalty’s in het bijzonder’. Twee vragen kwamen bij me op. 1. Is Jordet zo bekend dat krantenredacties zijn nummer in de map hebben? 2. Heeft Geir zondagavond na het laatste fluitsignaal van Anderlecht - Mechelen zélf naar de Belgen gebeld aangezien hij via het internet de penalty’s over de hele wereld scherp in de gaten houdt, bij opvallendheden onmiddellijk werk ziet en het nummer van de sportkaternen van alle dagbladen in het betreffende land draait?

‘Dag, mijn naam is professor Geir Jordet, gespecialiseerd in strafschoppen. Wilt u weten of zelfs spelers van Anderlecht raak kunnen schieten? Interview mij nu en lees dan mijn boek.’

Op welke school zou professor Jordet zich hebben gespecialiseerd? Bestáát zo’n school? Waarom was een professioneel geleide club als Anderlecht daarvan niet op de hoogte en indien wel: waarom er geen gebruik van gemaakt en een paar jongens extra college laten volgen? Ik googelde in een vlaag van meligheid ‘Hogeschool voor Penalty’s’. Hij bestaat.

Kleine teleurstelling: het betrof opnames van rare, rake, gemiste, absurde en andere penalty’s op YouTube.

Twee websites verderop: natuurkunde.nl met de ‘Faculteit voor bewegingswetenschappen aan de universiteit van Wales Swansea’.

De universiteit onderzoekt of de beweging van de voetballer verraadt in welke hoek hij zal schieten. Keepers halen informatie uit de hoek waaronder de aanloop wordt genomen, en uit de bewegingen van de schutter. De keepers kijken naar de heup, benen en voeten. Daarna pas naar de schouders.

undefined

null Beeld

Veel wijzer werden we niet. Eens kijken of professor Geir Jordet, gespecialiseerd in sportpsychologie in het algemeen en de penalty in het bijzonder, beter onderwijs heeft genoten en dat aan ons kan doorgeven.

‘Niet meer met schrik naar de witte stip wandelen.’

Ik zou het als titel voor mijn boek over de bizarre wereld van de penalty nemen. Prachtige zin. Het sleutelwoord is ‘druk’. ’t Is allemaal druk, druk en nog eens druk. De spanning wordt soms ondraaglijk. De druk moet dus weg. Hoe doe je dat? Professor Jordet: ‘Haal ze uit hun vertrouwde omgeving. Laat ze in een volle zaal een rede houden. Zet ze voor een karaokemachine en dwing ze te zingen. Je zal zien: een penalty nemen, vinden ze een stuk minder eng.’

Je zou Youri Tielemans ook ‘New York, New York’ kunnen laten zingen tijdens het nemen van een penalty, bijvoorbeeld tegen Westerlo – wanneer de druk niet gigantisch is en je Youri, behalve ‘New York, New York’, halverwege de witte stip ook nog ‘Marina’ van Rocco Granata kunt laten inzetten. Een paar maten maar, om de stress naar grote hoogte te jagen. Professor Jordet uit Noorwegen overtuigt mij niet, ik houd het bij mijn eigen, in de Humo reeds vaak verkondigde, leermethodes.

Vorige woensdag was ik te gast in het televisieprogramma ‘Jonas & Van Geel’. Als surprise waren ook aanwezig: Luk Alloo, Wesley Sonck en oud-doelman Jean Trappeniers. Of we even penalty’s wilden schieten. Ik, erkend leermeester uit de Humo, zou het voordoen. De eerste was naast. De tweede werd door Alloo gestopt (zwak schot door het midden). De derde ging 3 meter over de lat richting plafond. De vierde herinner ik me niet meer goed, ik geloof dat Alloo het slappe balletje met een katachtige reactie verwerkte tot hoekschop. De vijfde haalde de doellijn niet. Vandaag is het de laatste keer dat u het woord penalty in deze column hebt gezien.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234