null Beeld

Jan Mulder in 'Alleen Elvis': 'Op tv komen stelt in wezen niks voor'

Niet verbaasd, wel verheugd: in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ is komende zaterdag het eeuwige zondagskind Jan Mulder te gast. Voor Mulder heeft het een hoog déjà-vugehalte: in 1993 mocht-ie ook al eens in zijn visuele geheugentrommel grabbelen voor de grote broer van ‘Alleen Elvis’, ‘Zomergasten’. Wat hij bij die gelegenheid in Humo liet optekenen, zou hij evengoed 23 jaar later gezegd kunnen hebben: ‘Ik vergeet heel veel dingen, weet vaak niet meer wat ik ooit mooi of goed vond. Anderen moeten er mij aan helpen herinneren, en dan zeg ik: ‘O ja!’’

Noud Jansen

Jan Mulder «De bedoeling was dat ik voor ‘Alleen Elvis’ een aantal fragmenten zou kiezen die mij ‘ontroeren’ of ‘aan het lachen brengen’. Ja, dat soort fragmenten schieten me nou ook weer niet elke twee minuten te binnen, hè? Uiteindelijk ben ik wee-kún bezig geweest met te bepalen welke filmpjes het wel, en welke het niet zouden halen. Godverdorie zeg!»

HUMO Thomas Vanderveken verklapte me al één door jou gekozen fragment, uit ‘The Great Buck Howard’ met John Malkovich.

Mulder «Smakelijke acteur vind ik dat! Hij speelt in die film een aan lager wal geraakte magiër, the great Buck Howard dus, die het ooit tot de beroemde talkshow van Johnny Carson heeft geschopt, en nog altijd teert op die glorie. Ook al is niemand nog geïnteresseerd in hem, wat door zijn jongere assistent op ontroerende wijze voor ’m verborgen wordt gehouden. Maar nadat-ie door een raar ongeluk in het ziekenhuis is beland, krijgt hij toch nog een uitnodiging voor de talkshow van Jay Leno. Daar gebeurt het allerergste: een kwartier voordat-ie opmoet, zeggen ze ’m dat een ander item is uitgelopen, en dat het niet meer hoeft (lacht). Dat gebeurt nog altijd weleens, hè? Bij ‘De wereld draait door’ bijvoorbeeld: als er iets actueels is tussengekomen, durven ze gasten een uur van tevoren nog af te bellen. In ieder geval: de grote Buck Howard stort na dat fiasco helemaal in, natuurlijk. Haha!

»Ik denk: wat die film goed duidelijk maakt, is dat op tv komen in wezen helemaal niks voorstelt. Ooit is het allemaal over, dat geldt voor iedereen die z’n snuit weleens op tv laat zien.»

HUMO Heb je ’t nu over jezelf? Want geef toe, jij komt de laatste jaren érg veel op tv.

Mulder «Dat zeggen ze me nu al dertig jaar, dat ik veel op tv kom. ‘Ach ja,’ zeg ik dan altijd, ‘de nieuwslezer ook.’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234