null Beeld

Jan Mulder: 'Josef'

Masopust leefde zoals hij voetbalde: bescheiden, dankbaar, uniek, weergaloos.

jan mulder

Maandagochtend 29 juni 10 uur, NOS Teletekst: ‘Josef Masopust is overleden.’

Ik blader net op de iPad door de site van de Süddeutsche Zeitung. Ja, daar staat het ook: ‘Fußball-Legende Masopust tot.’ Het is waar. Sporza, later op de dag: ‘Tsjech Masopust sterft. De Tsjechische voetballegende Josef Masopust is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij verloor in 1962 de WK-finale en speelde in zijn nadagen in België.’ Niet Eusebio, maar Masopust won in 1962 de Gouden Bal als Europees Voetballer van het Jaar. Op het einde van zijn rijke loopbaan werd hem door de Tsjecho-Slowaakse regering een transfer naar het buitenland gegund. Josef mocht, in tegenstelling tot alle andere Tsjechen, zijn land verlaten en streek, dankzij een bevriende relatie in Sint-Truiden, neer in Brussel bij tweedeklasser Crossing Schaerbeek. De familie Masopust ging in Molenbeek wonen, toevallig vlak naast mijn appartement aan de Mettewielaan. Wij werden vrienden, de legende en ik. In 1962 zat ik nog voor de televisie en bewonderde Garrincha en Masopust. Josef scoorde 1-0 voor Tsjecho-Slowakije, daarna begon Garrincha te dribbelen en was de zaak bekeken. Sporza berichtte dat Masopust de WK-finale verloor. Letterlijk is dat waar, maar tevens onjuist gesteld: de meesterlijke Masopust had zijn land tot in de finale gevoetbald, een prestatie die de teleurstelling over de nederlaag verre overtrof.

Ondergetekende heeft in de Europa Cup een paar keer tegen Dukla Praag gespeeld. Majoor Masopust passte en breide de combinaties aan elkaar zonder er zichtbare moeite voor te doen. Irritant, zo’n keurige meneer van 1 meter 77 met de snelheid van een brug die tóch veel beter is dan alle anderen op het veld. Anderlecht, met Paul Van Himst en Jef Jurion, werd door het Dukla van Masopust uitgemanoeuvreerd, net als Ajax met Johan Cruijff en Piet Keizer een ronde later.

null Beeld

Pirlo kan met Masopust worden vergeleken. (Nee, niet andersom.) Voetbal is een simpele sport en dat maakt het zo moeilijk, luidt een stelling. Masopust was in de kunst van de eenvoud de allerbeste. Overtredingen maakte hij niet. Josef was de beminnelijke, net als Pirlo. Zijn, ietwat bedachte, bijnaam luidde daarom Ridder van het Voetbal.

Vorige week verschenen er foto’s van vakantievierende topvoetballers in Miami en New York. Van Persie zond op Instagram een foto de wereld in: ‘Pirlo, the coolest player around.’ Op de selfie stonden Van Persie, Blind en De Vrij met de armen om de schouders van Pirlo. In New York poseerden Lampard en Gerrard met de Italiaanse meester. De bewondering kwam je van de foto tegemoet. Marcelo van Real Madrid stond in de wacht. Iedereen houdt van Andrea Pirlo.

Zo zat ik in 1970 thuis bij Josef Masopust, en bewonderde. Ik bezit niet één foto. (Je stelt geen statief op, haalt de Hasselblad uit de doos, doet er een rolletje in, schroeft ’m op het statief, knijpt een oog dicht en draait de lens scherp, gaat naast Josef staan, vraagt aan mevrouw Masopust om de gordijnen te sluiten wegens te felle zon, doet de zelfontspanner op 10 seconden en lacht. De gsm is een zegen voor het internetplakboek van nu.)

Masopust was een man van wie je kon leren. Zoals veel voetballers was hij afgestudeerd orthopeed. Josef wist alles van benen met kwetsuren. Als ik weer eens last van een opspelend plekje in de buurt van de knie had en moedeloos bij hem binnenviel, zei hij na een korte blik op het geval: ‘Niet erg. Slijmbeursontsteking. Straks gaan we eens goed kijken wat eraan te doen is, eerst maakt Vera een bietenschotel voor je.’

Wij spraken Duits met elkaar.

Als geneesmiddel schreef Josef vaak rust voor. En zo is het. Niet forceren, de natuur haar werk laten doen.

Als ik bij hen aanbelde en Vera deed open, lag hij negen van de tien keer in kort, blauw Adidas-broekje steunend op een elleboog schrijlings op de vloer van de eenvoudige, gezellige voorkamer en werkte aan zijn conditie. Buikspieroefeningen zijn de basis van alle uitblijvende blessures volgens de grote Tsjech.

Ik lig sindsdien dagelijks zo op de grond de buik aan te spannen en het leven lacht me toe. Ik denk – liggend op de elleboog, buik naar voren en omhoog, hou vast! – aan Josef, aan zijn Skoda met op de achterruit zijn naam in enorme witte schuine schrijfletters, Josef Masopust, waarin hij en de familie ’s ochtends naar de Delhaize reden en na de middag in de GB aan de overkant vakantie vierden en gelukkig waren. Josef Masopust leefde zoals hij voetbalde. Bescheiden, dankbaar, uniek, weergaloos.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234