Jan Mulder: 'Karel De Rocker'

De lijnrechter als uitlaatklep voor een verschrikkelijk huwelijk of slecht weer, is van grote waarde voor de maatschappij.

Anderlecht scoorde in de alles-of-nietswedstrijd tegen AA Gent het eerste doelpunt uit een driedubbele buitenspelpositie. Dat was geen record. Enkele maanden geleden stonden vijf spelers van Standard buitenspel toen de Rouches 1-0 voor kwamen tegen Racing Genk. De gedupeerden hieven een klaagzang aan die dagen duurde. En er waren nogal wat gedupeerden, want de uitslag in het voordeel van Standard had zeer nadelige gevolgen voor Charleroi en Zulte Waregem, clubs met trainers die commentaren als ‘idioten’ (de scheidsrechters) en ‘dit onrecht moet stoppen’ gaven.

Ook als er geen drie of vijf man offside staan, maar slechts één, is het een ergernis die maar geen einde wil nemen. Eeuwige en geestige discussie.

Voorafgaand aan ‘Extra Time’ bespraken een paar kenners de kwestie.

Kenner A: ‘Die lijnrechter moet dat toch zíén?’ Kenner B: ‘Moeilijk, denk ik.’

Kenner A: ‘Drie man? Een hele rij niet zien?’ Kenner B: ‘Dat is lastiger dan één.’

Kenner A: ‘Jij moet naar de dokter.’

Kenner B: ‘Op één man kun je je beter concentreren.’

Kenner C: ‘Eén of drie, het maakt niet uit: zo’n vlag staat daar toch voor een spelregel? Hij hoeft toch niet te tellen? Hij is geen rekenwonder, maar grensrechter, hoor.’

Elkaar hoofdschuddend voor dom verklarend, ging de groep naar de studio, om het onderwerp daar nog eens dunnetjes over te doen. Mijn mening: buitenspel afschaffen. Voor die stelling is geen meerderheid te vinden. Men is dol op buitenspel en vreest dat de voetbalsport heel raar wordt zonder deze spelregel. Over mijn tweede mening waren we het eens.

‘Het is tijd voor een official, voor een monitor en een microfoon die beslist, zoals bij hockey en rugby. Zo’n scheidsrechter verhoogt de rechtvaardigheid én de amusementswaarde.’

‘Commentaar komt hard aan’ luidde de kop in Het Laatste Nieuws. De krant had het over lijnrechter Karel De Rocker, die de drie buitenspelovertreders niet zag. De Rocker, verpleegkundige in Leuven, kreeg van de KBVB ten minste één week ‘rust’ voor zijn foute inschatting. Zelf mocht de verpleger geen commentaar geven, dat is voorbehouden aan de scheidsrechter. Hier is sprake van een soort beperking van de vrijheid van meningsuiting, die de grensrechters slaafs schijnen te accepteren.

Scheidsrechtersbaas Paul Allaerts reageerde wel: ‘Dit is niet goed te praten. Maar ik voeg er wel meteen aan toe dat De Rocker één van onze betere lijnrechters is. Ik kan je veel clips laten zien van fases die hij heel goed heeft beoordeeld in moeilijkere omstandigheden.’

Het leven van een assistent-scheidsrechter bij de zijlijn, zo kwetsbaar vlak bij het publiek dat hem rauw lust, is hard. Allaerts weet dit ook en doet aan nazorg en geestelijke verpleging: ‘Hij moet dit eerst verwerken. Dan kunnen we zien wat de toekomst brengt.’

Zou Allaerts denken dat het erin zit dat De Rocker een arbitraal wrak wordt en nooit meer in staat is te vlaggen? De patiënt zelf: ‘Mentaal voel ik me klaar om weer in actie te komen. Play-off 1 zorgt voor druk bij iedereen. Daar moet je mee kunnen omgaan. Ik heb ook veel steunbetuigingen gekregen.’

Allaerts, ten slotte, houdt een pleidooi voor de hierboven reeds gememoreerde videoref. ‘Binnen een paar seconden is een fout rechtgezet.’

Hámer er dan op, Allaerts, ook wanneer al je mannen uitstekend hebben gefloten en gevlagd. Ga naar de UEFA-kantoren en lig dagenlang hongerstakend op de stoep.

Aan de andere kant is het buitenspel een pijler van deze mooie sport. Dat gemopper en geklaag, dat schelden en tieren. De lijnrechter als uitlaatklep voor een verschrikkelijk huwelijk of slecht weer, is van grote waarde voor de maatschappij.

Eigenlijk zijn de grensrechters te fit en hebben ze te goede ogen. Geschikter waren ze in de jaren 50: buikje, kaal, moeilijk ter been. Soms lieten ze hun vlaggetje vallen, struikelden tijdens het sprintje terug over hun magere stelten en vielen op de grond, tot grote vreugde van de hongerige menigte achter de afrastering.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234