null Beeld

Jan Mulder: 'Kompany-haiku'

jan mulder

Trainers houden niet van voetballers over de 30 die vaak geblesseerd zijn.

Na het missen van het EK en een langdurige afwezigheid bij Manchester City begon Vincent Kompany op woensdag 21 september in Swansea aan een comeback, tevens de opmaat naar zijn vijfendertigste blessure. Vincent speelde de hele wedstrijd goed en zeeg een halve minuut voor het eindsignaal met een spierverrekking ter aarde.

Nooit zo’n leeg gezicht gezien – een zin die het beeld geen recht doet. Ik wilde toch proberen dat sportieve leed in woorden te vatten en net op tijd, dezelfde dag, stuurde een vriend me een knipsel dat uitkomst zou kunnen brengen.

Het betreft de rubriek ‘Be Quick About It’ in The Times Literary Supplement van 9 september, met een verhandeling over de haiku, ‘the most flexible of literary forms, so much so that most of the haiku in English aren’t haiku at all’. (De would-behaikuïsten houden zich graag vast aan de voorgeschreven drie regels met de vijf, zeven en vijf lettergrepen. Hoeft niet. Japanse meesters zeggen dat de groepen lettergrepen minder belangrijk zijn dan het gevoelig naast elkaar plaatsen van beelden en seizoen-gebonden referenties.)

null Beeld

Er zijn collecties zen-haiku’s en beat-haiku’s, het British Museum publiceerde twee delen met haiku’s over dieren, hockey-haiku’s hebben op perfecte wijze ‘de harmonie van schoonheid en geweld van ijshockey’ belichaamd en als opstapje naar een zending haikupost van de heer Howard Colyer vraagt de samensteller van de rubriek zich af of er nog een onderwerp bestaat dat niet is gehaikud.

Howard Colyer is supporter van Millwall FC en publiceerde vanaf het seizoen 2003-2004 liefst 225 wedstrijdverslagen in zeventien lettergrepen. In april 2005 zag hij tegen Preston een gevaarlijk moment.

Three players collide,

Attacker’s knee, keeper’s head,

Oxygen, trolley

In oktober 2004 kwam Millwall tegen Wolves met 3-0 achter, en vocht terug.

‘We’re taking the piss,’

they chant, urged on we score,

once, twice, then again

Na een thuisnederlaag tegen Swansea in april 2011 zag een kenmerkende Millwall-haiku het licht.

‘Please stay off the pitch,’

The announcer announces,

The invasion starts

Colyers haiku’s zijn somber. Het gaat slecht met de club. De beroemdste zin van de fans luidt: ‘No one likes us, we don’t care.’ The Times raadt de supporters aan om eens een nieuwe haiku te laten klinken met een ‘oriental seasonal reference’. Mill-wall zal een nieuwe eigenaar uit Singapore of de VS hebben.

Veel voetbalhaiku’s zijn mij niet bekend. Op het internet vond ik, naast voetbalweerberichten in haikuvorm (‘Het is mooi voetbalweer / voor de eerste ronde in de beker / van de regio Noord-Limburg’), nog: ‘Spelers in de rij / Tikkende voetbalnoppen / Een schrille fluit klinkt’. Ik herinner me ook een gedichtje van Nico Scheepmaker dat naar de haiku neigt. Het gaat over de grote Friese linksbinnen Abe Lenstra uit de jaren 50: ‘In de naam van de vader / Van de zoon / Van de Heilige Geest / Abe’.

Vincent Kompany. Op het moment van schrijven is de ernst van zijn vijfendertigste blessure nog niet bekend. Hij zit op het gras. Ellebogen op opgetrokken knieën. De haiku’s bestormen me van alle kanten. Erger voor Kompany dan een haiku van mijn hand of de ernst van de blessure, is de blik van trainer Pep Guardiola op het trieste beeld van dit roerloos verdriet. Trainers houden niet van voetballers over de 30 die vaak geblesseerd zijn. Ze dwarsbomen hun ‘concept’, hun visie in opbouw. Ze worden kregelig van mensen die de somberheid in de kleedkamer brengen.

Kompany zit in het natte gras. Hij komt overeind en loopt zonder iets te zeggen of naar iemand te kijken de catacomben in. ‘Ze zeggen dat hij de kleedkamer is ingegaan,’ zei Guardiola op de persconferentie. De te vaak opgelapte machine is een geval geworden. Guardiola vindt geen troostende woorden meer, hij heeft de speler afgeschreven.

Nu zeventien lettergrepen.

Troostende woorden,

Niet gevonden in Swansea,

King Vince zoekt oren

Ik heb net even met mijn Japanse leraar gebeld. Hij zei: ‘Klopt niet.’ Maar daarna: ‘Voor Humo? Fraaie haiku, meester Jan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234