null Beeld

Jan Mulder: 'Lachverbod'

jan mulder

Als de spelers in de thee van de trainer gaan plassen, is het einde nabij. Niet dat van die weerzinwekkende spelers natuurlijk, maar van de trainer.

Als een trainer van zijn voorzitter accepteert dat er op een dag een speler over het oefenveld wandelt die hij niet kent, zoals onlangs het geval was in Luik, waar trainer Muslin opeens werd geconfronteerd met Geoffrey Mujangi Bia, kan hij beter meteen opstappen in plaats van het ontslag af te wachten dat vier dagen later toch komt.

Als de oudste spelers van Manchester United, Rooney en Carrick, audiëntie aanvragen bij manager Louis van Gaal om hem te vertellen dat de kleedkamer ‘flat’ is – hiermee wordt bedoeld dat de selectie murw gebeukt is, mat voor zich uit staart, genoeg heeft van de strenge regels en dat niet hardop durft zeggen, maar in stilte mokt – is dan het einde nabij?

Louis trad voor de pers en hield, mede dankzij zijn staccato steenkolenengels, een onweerstaanbare monoloog over de liefde van zijn spelers en supporters voor hem, Louis. ‘We love Louis van Gaal’s army’. Louis zong het zelf voor en het waren weer onvergetelijke beelden, gegrepen uit het leven van een voetbaltrainer.

Je hebt er gewoon niet van terug. Louis gaat zover in zijn onwrikbare geloof, doen en laten, dat weerzin verandert in schik. Bij mij tenminste. En een speler die hij onder zijn hoede heeft, is bovendien lid van de machtigste club ter wereld en verdient fortuinen dankzij hem, Louis. Moraal van het verhaal: iedereen lacht zich een hoedje en leeft nog lang en gelukkig.

Louis van Gaal is een uitzondering, hoewel hij dus ook doorlopend op zijn teentjes getrapt is en de journalistiek als de aartsvijand beschouwt. Zijn collega José Mourinho ging vorige week op zijn stoel in de persruimte zitten, luisterde naar een vraag van een journalist, besloot dat de vraag hem niet aanstond en maakte de vriendelijke vertegenwoordiger van de pers gedurende vijf minuten uit voor zeldzame domoor.

Boos zijn is het voorrecht van de trainers die meer dan 10 miljoen per jaar verdienen, ze denken zelfs dat het hun plicht is.

Steeds gedraagt de topcoach zich als de meedogenloze boss van een onmenselijk harde business. Doet hij het namelijk niet, dan wordt hij als ‘week’ beschouwd en niet geschikt voor de job.

undefined

null Beeld

Mourinho. De spelers van FC Chelsea hebben volgens The Daily Telegraph een ‘lachverbod’ gekregen van José. Lachen of binnensmonds giechelen is niet meer toegestaan op het trainingsveld. Daar zal voorlopig ernstig moeten worden gewerkt om van de vijftiende plaats in de Premier League weg te raken.

Er is geen reden om The Daily Telegraph niet te geloven. De coach is de weg volledig kwijt, hij snapt zelfs niet meer dat voetballers van de gein leven. Het eerste signaal van de afgang van Mourinho werd door hemzelf gegeven toen hij clubarts Eva Carneiro uitschold voor ‘filha da puta’ nadat zij Eden Hazard op het veld had behandeld op een moment dat Chelsea met tien man speelde en Mourinho bij de achterstand in de wedstrijd geen zin had in negen (een geblesseerde speler moet even buiten de lijnen voordat hij er weer in mag). Mevrouw Carneiro werd ausradiert, een grove misrekening van de dictator: Carneiro is populairder bij de spelers dan hij.

De eigenaar van de club, de fans en de pers schaarden zich ook achter Carneiro, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven.

En dan volgt de ijzeren wet in het topvoetbal: wanneer de resultaten minder worden, komen de klachten aan de oppervlakte. De pers schrijft dat Mourinho nog altijd het vertrouwen geniet, hetgeen dan het tegenovergestelde betekent. De fans stoppen met zijn naam te zingen. Zijn haar valt uit. Een journalist vraagt of hij zorgen heeft. ‘Ik ben kampioen van Engeland, waarom zou ik problemen hebben?’ zegt José, de andere kant opkijkend. Hij zint op hardere maatregelen.

Elders in Londen bijt manager Wenger van Arsenal een journalist venijnige woorden toe. De vragen stonden de Corleone van Arsenal niet aan.

Ik denk dat volgend jaar de eerste revolver in de Champions League op de tafel voor Mourinho ligt. De journalist van The Sun formuleert een vraag, José lijkt geduldig te luisteren, zijn hand schuift langzaam in de richting van de colt, glijdt in het handvat en laat het wapen cirkeltjes om zijn wijsvinger draaien.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234